Mortal Kombat X - Het verhaal tot nu toe

  Mortal Kombat X borduurt verder op het verhaal waar iedereen in 2009 zijn tanden in zette. Het nieuwe verhaal van NetherRealm, waarin de aardlingen een nieuwe kans kregen hun wereld te verdedigen tegen een invasie van Outworld; Mortal Kombat. Maar hoe ging dat verhaal ook al weer? Wij vertellen het je in deze special!

  Aan ieder verhaal komt een einde en dat was ook zo bij de verhaallijn van Mortal Kombat. Of tenminste, de originele verhaallijn. Het einde van deze verhaallijn markeert in dit geval gelukkig het begin van een nieuwe verhaallijn. De verhaallijn die Mortal Kombat en Mortal Kombat X volgen dus. Maar wat is er nou allemaal gebeurd in Mortal Kombat?

  Een cryptische boodschap

  Aan het einde van de verhaallijn die Mortal Kombat oorspronkelijk volgde vond The Battle of Armaggeddon plaats. De uiteindelijke slag om de werelden waar slechts één vechter over kon blijven: Shao Kahn of Raiden. Nagenoeg alle andere vechters zijn gestorven in de strijd om de werelden.

  En Raiden, ogenschijnlijk de laatste overlevende aan de menselijke kant, staat op het punt om zelf het loodje te leggen. Shao Kahn heeft namelijk de krachten van Blaze bij zijn eigen krachten gevoegd en is krachtiger dan ooit. Vlak voordat de dondergod de genadeklap krijgt verricht hij echter nog één alles veranderende daad…

  Hij verstuurt een cryptische boodschap naar zijn vroegere zelf, vlak voor het eerste Mortal Kombat toernooi. “Hij moet winnen” luidt de boodschap, maar dat is niet het enige wat de Raiden in het verleden binnenkrijgt. Hij ontvangt namelijk ook een aantal mentale beelden. Visioenen uit de toekomst zeg maar.

  Mortal Kombat begint

  In het begin doet Raiden niets met de beelden en de boodschap, maar hij merkt wel op dat zijn amulet (hetzelfde amulet wat Shao Kahn in de laatste strijd vernietigt) een barst opgelopen heeft. Dat is op zijn minst toevallig te noemen. Hij heeft ook helemaal geen tijd om zich met de boodschap bezig te houden, want Mortal Kombat begint net.

  En het begin van het toernooi wordt gemarkeerd door Johnny Cage die het opneemt tegen zowel Reptile als Baraka. Cage vloert de twee strijders echter al snel, denkend dat het maar acteurs zijn, en Shang Tsung draagt Cage op Baraka te Finishen. Dat zit echter niet in de aard van de Hollywoodster en hij weigert.

  Na het gevecht spreken Liu Kang en Raiden Cage aan op zijn gedrag. Hij deed immers behoorlijk verwaand tegen Shang Tsung en beledigde hem ook nog eens. En dat terwijl de aarde in gevaar is. Cage doet het allemaal niets en hij gaat liever Sonya Blade versieren.

  Zij moet echter niets van hem weten, totdat hij haar uit de klauwen redt van Kano. Die wil haar namelijk vermoorden. Nu Kano verslagen is, heeft Sonya wat respect voor de verwaande acteur, maar helaas is Kano er intussen wel vandoor.

  Sonya is op zoek naar Jackson Briggs, ofwel Jax, die haar meerdere is. Hij is echter verdwenen en de aanwijzingen hebben Sonya naar het toernooi geleid. Precies waar Shang Tsung haar hebben wil, in Goro’s Lair, is Jax opgesloten. Voordat Sonya hem kan bevrijden mag ze eerst op de vuist met Sub Zero.

  De toekomst van Mortal Kombat moet veranderd worden

  Terwijl Shang Tsung toekijkt maakt Sonya de ninja in, maar ze doodt hem niet. Meteen na het gevecht verschijnt Raiden in Goro’s Lair en hij krijgt direct weer een visioen. Dit keer is het het beeld van Liu Kang die Shang Tsung verslaat. Maar juist op dat moment valt Sonya de tovenaar aan.

  Raiden vermoedt dat de beelden iets met de cryptische boodschap te maken hebben en houdt Sonya tegen. Later dient Sonya het nogmaals tegen Kano op te nemen in een officieel gevecht, maar Shang Tsung is gereserveerd voor Liu Kang.

  Het is tijd voor Raiden om aan zijn vechters uit te leggen wat er precies speelt en over de boodschap uit de toekomst. Het is aan hem en zijn vechters om de gebeurtenissen die wij uit de voorgaande delen (Mortal Kombat, Mortal Kombat 2 en Mortal Kombat 3) kennen te stoppen.

  En Raiden is hiermee natuurlijk al begonnen, maar nu is het een kwestie van doorpakken zonder echt te weten wat hij precies moet veranderen. Zo houdt de dondergod op basis van een visioen Scorpion tegen die van plan is Sub-Zero te vermoorden. In ruil daarvoor vraagt hij de Elder Gods om de Shirai Ryu, de clan van Scorpion, terug te laten keren uit de dood.

  Liu Kang wint Mortal Kombat

  Scorpion spaart Sub- Zero dus in de eerste instantie. Alleen komt dan Quan Chi die Scorpion weer van gedachten doet veranderen. Hij laat hem namelijk beelden zien (die natuurlijk niet echt zijn) van de Lin Kuei (Sub-Zero’s clan) die de Shirai Ryu uitmoordt. Scorpion is woedend en maakt Sub Zero alsnog van kant.

  Onder aan de streep leiden de gebeurtenissen ertoe dat Liu Kang Mortal Kombat wint, nadat hij Kitana, Ermac, Goro en Shang Tsung verslaat. Hij is de daarmee de kampioen van Mortal Kombat, precies zoals Raiden dat zag in zijn visioen. Maar dan komt er weer een barst in het medaillon van Raiden.

  Uiteindelijk leiden Raidens inspanningen hier dus niet direct tot een verandering. Het medaillon is immers weer een barst rijker. We zien daarbij Shang Tsung voor zijn meester Shao Kahn, de keizer van Outworld, kruipen als de miezerige worm die hij is. In een poging om zijn leven te redden stelt hij voor het tweede toernooi in Outworld te houden.

  Shao Kahn over de zeik

  Mortal Kombat 2 kan dus van start gaan en iedereen is weer van de partij, behalve Sonya die door Shao Kahn gevangen is genomen. Die was namelijk goed over de zeik nadat zijn team Mortal Kombat verloor. Jax en Raiden gaan tijdens het toernooi op pad om haar te redden, terwijl elders de jongere broer van Sub-zero van de dood van de ninja leert.

  Verkleed als Sub-Zero gaat hij samen met Smoke outworld in, vastbesloten om wraak te nemen. Smoke loopt Raiden echter tegen het lijf en wordt door de dondergod geholpen op zijn pad. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de jongere Sub-Zero een cynernetische operatie ondergaat en terugkomt als een robotversie van zichzelf.

  Intussen is Raiden druk bezig met zijn visioenen en hij probeert ervoor te zorgen dat Kung Lao dit keer het toernooi wint, in plaats van Liu Kang. Het gevolg is minder prettig: Kung Lao sloopt Kintaro zonder al te veel moeite, maar Shao Kahn verplettert Kung Lao vervolgens in een oogwenk.

  Dit leidt ertoe dat Liu Kang wederom tegenover de eindbaas van het toernooi staat, dit keer Shao Kahn. En Liu Kang verslaat de keizer van Outworld. Alleen Shao Kahn laat het er niet bij zitten dat zijn team nu twee keer verloren heeft. Het gevolg is zoals het in Mortal Kombat 3 ook was. Outworld valt de aarde binnen.

  Invasie van Outworld

  Al snel ligt alles op aarde in puin, zijn overal wezens te zien die verwoesting aanrichten en is het één grote chaos. Intussen wordt er overal geknokt door aardlingen en mensen uit outworld.

  Onder de vechtenden zijn Mileena, Reptile en Kintaro, maar niet Kitana, de andere dochter van Shao Kahn. Zij heeft namelijk ontdekt wat haar echte verleden is, wat er met Edenia(Outworld) is gebeurd en wat voor smerige hufter Kahn is.

  Mileena, Reptile en Kintaro lopen Kabal en Styker tegen het lijf en dat loopt zoals we van Mortal Kombat gewend zijn op knokken uit. Kabal raakt flink verwond tijdens het gevecht en verdwijnt van het toneel, maar Stryker wordt nadat hij gewonnen heeft door Nightwolf ingelijfd als beschermer van de aarde.

  Kabal wordt intussen geholpen door Kano die hem van prostheses in zijn gezicht voorzien zoals hij die ook zelf heeft. Raiden heeft intussen al zijn troepen verzameld als één groot team. De teamleden zijn onder andere Liu Kang, Sonya Blade, Johnny Cage, Kitana, Sub-Zero (door Raiden weer menselijk gemaakt), Jax, Nightwolf en Stryker.

  Sub-Zero weet tijdens een gevecht met Sektor te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor het fuseren van Outworld met Aarde. Het is niemand minder dan Quan Chi en die moet gestopt worden. Nightwolf gaat achter de tovenaar aan om hem te stoppen, terwijl Sub-Zero het tegen zijn oudere, dode, broer opneemt die intussen als Noob Saibot door het ‘leven’ gaat.

  En dan gaat iedereen eraan

  Juist doordat Nightwolf in alle chaos van de invasie Quan Chi tegenhoudt richt het leger van Shao Kahn zich volledig op de verblijfplaats van de aarde krijgers. Deze weten niet dat er een aanval aankomt en sterven op een aantal uitzonderingen (Liu Kang, Sonya en Johnny Cage) na allemaal aan de hand van Sindel, de herrezen keizerin van Outworld.

  Nightwolf moet uiteindelijk zichzelf opofferen om Sindel tegen te houden, terwijl Raiden nog van niets weet. Hij is namelijk naar de Netherrealm gegaan om Quan Chi te overtuigen tegen Shao Kahn te gaan werken. Hij probeert hem zelfs om te kopen met de zielen van alle verloren krijgers, maar die heeft Quan Chi al.

  Raiden heeft dus geen poot om op te staan en kan Shao Kahn niet tegen houden tot zijn grote spijt. Wat Raiden alleen al die tijd niet bedacht heeft, schiet hem nu als donderslag bij heldere hemel te binnen. Shao Kahn is degene die moet winnen in dit gevecht en niet de aardlingen.

  De gouden regel van Mortal Kombat is gebroken

  Mortal Kombat heeft namelijk slechts één regel en juist die is Raiden al die tijd vergeten. De regel luidt dat de werelden alleen samengevoegd mogen worden als er tien opeenvolgende overwinningen voor een team zijn geweest. En dat is hier absoluut niet het geval.

  Shao Kahn heeft dus de gouden regel van Mortal Kombat gebroken zodra hij wint. En dat betekent dat de Elder Gods zich met de gebeurtenissen zullen gaan bemoeien, Shao Kahn gestraft zal worden en de vrede weder zal keren.

  Nu moet de dondergod er alleen voor zorgen dat de overgebleven aardse vechters stoppen met knokken en zich overgeven. Hij gaat terug naar de aarde om zijn plan aan ze Liu Kang, Sonya en Cage te leggen. Maar Kang is te boos om alle gebeurtenissen en vertrouwt Raiden niet meer.

  De shaolin is al zijn vrienden kwijtgeraakt en op de koop toe ook nog een Kung Lao, een familielid. Hij gaat achter Shao Kahn aan om hem te vermoorden, maar Raiden stopt hem door het gevecht met hem aan te gaan. Liu Kang wordt niet alleen verslagen tijdens het gevecht met Raiden, maar sterft ook aan de hand van de dondergod.

  Als de ene tiran valt…

  Dit was natuurlijk niet Raidens intentie, maar hij kon niet toelaten dat Liu Kang de keizer zou verslaan. Dit was wat de Raiden uit de toekomst namelijk bedoelde. De kans om het lot van de wereld te veranderen, al eiste deze weg zoveel levens.

  Vervolgens richt Raiden zicht tot Shao Kahn en laat zichzelf verslaan. De Elder Gods geven Raiden daarop immense kracht die de dondergod gebruikt om Kahn te verslaan. Vervolgens wordt de keizer van Outworld en tiran van de Aarde, Shao Kahn, afgevoerd door de Elder Gods.

  Raiden zweert de goden dat hij de aarde weer zal opbouwen, samen met Cage en Sonya nu de dreiging van Kahn geweken is. Zij zijn namelijk de enige twee overgebleven vechters aan Raidens kant. Iedereen is dood, de aarde ligt aan alle kanten in de as en de troepen van Kahn die nog over waren en de overige kwaadwillende types zijn nu weg. Tenminste…

  ..staat een andere op (spoiler alert)

  Niet alle kwaadwillende types zijn weg. Quan Chi is namelijk slinks achtergebleven met de voormalig Elder God Shinnok en heeft gebruik gemaakt van de chaos om zelf een en ander te regelen. Shinnok val vanuit de NetherRealm de aarde binnen en neemt Outworld voor het gemak gelijk mee.

  De aarde valt van de regen in de drup dus. Terwijl Shinnoks leger overal dood en verderf zaait, gaat Shinnok naar de Sky Temple van Raiden om daar de levenskracht van de aarde te vergiftigen. Hier loopt hij vanzelfsprekend Raiden, Cage, Kenshi en Blade tegen het lijf die in de Sky Temple huist.

  Een gevecht tussen Shinnok en Raiden breekt los en Raiden lijkt te gaan verliezen van Shinnok. Maar gelukkig is daar Johnny Cage nog, die net op tijd het amulet uit handen van Shinnok weet te slaan. Ook Kenshi en Sonya bemoeien zich met de strijd, maar zij worden al snel uitgeschakeld door de voormalig Elder God.

  Het is dus aan Johnny Cage om het amulet bij Shinnok vandaan te houden en dat lukt hem. Raiden krijgt het amulet in handen en zet vangt Shinnok ermee. Nu is het zaak om het amulet bij de Elder Gods te krijgen. En dat terwijl elders de chaos voortzet met onder andere Mileena die ‘haar’ koninkrijk wil terugclaimen.

  Mortal Kombat X komt op 14 april in de schappen terecht en dan kunnen we van het hele verhaal gaan genieten, inclusief de nieuwe features en de nieuwe karakters. Als je twijfelt of je Mortal Kombat X wil aanschaffen, lees dan ook onze special met in ieder geval vijf redenen om de game te kopen of de preview.

  Mortal Kombat X

  Verkijgbaar vanaf 14 april 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.