Mortal Kombat X gaat mainstream - Dat doet pijn!

  Vechtspellen zoals Street Fighter, Tekken en Mortal Kombat hebben vaak een specifieke en uitgebreide fanbase. Mensen die vanaf het eerste uur helemaal gek zijn op de manier van vechten en de stijl van het spel. NetherRealm probeert nu nieuwe zielen te winnen door Mortal Kombat X mainstream te laten gaan.

  Zelfs n00bs kunnen met Mortal Kombat X aan de slag

  Mortal Kombat X biedt namelijk een aantal mogelijkheden waardoor nieuw publiek aangetrokken wordt. De zogeheten n00b op het gebied van Mortal Kombat. Om te beginnen zijn er de Easy Fatality en de Skip Fight Koins.

  Met die eerstgenoemde kun je een Fatality eenvoudig uitvoeren door een druk op de knop. Geen ingewikkelde beweging uitvoeren (al zijn de Fatalities in de game niet heel moeilijk). Geen rekening houden met de snelheid van de invoer van de commando’s, maar simpelweg een druk op de knop.

  Naast de Easy Fatality is er ook de Skip Fight optie. Hiermee kan je een gevecht in Mortal Kombat X (MKX) overslaan als je echt vastloopt. Wordt de vloer dus met je aangeveegd door een computerspeler, dan kun je het gevecht overslaan. Niet dat het volgende gevecht er makkelijker van wordt, maar wie weet helpt het.

  Deze twee opties kosten per keer dat je ze gebruikt wel een munt, respectievelijk de Easy Fatality en de Skip Fight Koin. Zijn die op, dan wordt er dus niet meer overgeslagen of makkelijk afgemaakt. Gelukkig kun je altijd nog gebruik maken van je Faction Kills, die voor alle karakters hetzelfde zijn. Deze bewegingen zijn ook redelijk makkelijk uit te voeren en zorgen er ook voor dat iemand gruwelijk aan zijn einde komt.

  Heel veel vrij te spelen

  Ook is het mogelijk om Brutalities uit te voeren op je tegenstander. Dit zijn fatale versies van bewegingen van je karakter die vaak ook niet al te moeilijk zijn. Let hierbij wel op dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen alvorens je de Brutality uit kunt voeren.

  Zo dien je de Brutality eerst te unlocken in de Krypt. En daarvoor heb je weer Koins nodig. Zoals al in de Mortal Kombat X recensie beschreven is de Krypt dit keer veel uitgebreider dan voorheen. En dat betekent dat er ook veel meer vrij te spelen is.

  Met de Koins die je tijdens gevechten verdient kun je onder andere Easy Fatality en Skip Fight Koins, kostuums, concept art, Fatalities en Brutalities vrijspelen. Veel van deze dingen zijn ook vrij te spelen middels de vele uitdagingen die MKX in de Towers en Faction Wars biedt.

  Microtransacties en bergen content

  Als je nou geen zin hebt om alles vrij te spelen, kun je er ook voor kiezen om voor een eenmalig bedrag van 20 euro de hele Krypt in een keer te unlocken. Dan heb je gelijk alles vrijgespeeld en staat het klaar om te gebruiken.

  Hetzelfde geldt voor de Easy Fatality Koins. Deze kun je bijkopen middels een microtransactie. Je betaalt dan een klein bedrag voor een aantal Easy Fatality Koins. Je hoeft dan dus niet per se de Fatalities uit je hoofd te leren, wat voor de n00bs onder ons een uitkomst is.

  Mortal Kombat X zal ook met een heleboel content aangevuld worden. Momenteel is voor degenen die een pre-order hadden al Goro beschikbaar en voor degenen met de Gelimiteerde versie een gouden Coarse Scorpion skin. Online zijn er al een Skin Pack en een speciale Sub-Zero outfit te koop.

  Maar dat is slechts het begin. Er is een Kombat Pack op komst met onder andere Tanya, die al in de Story mode te bevechten is, Predator (Predator) en Jason Voorhees (Friday the 13th). Er zullen nog zeker een aantal Skin Packs en Kombat Packs volgen in de komende tijd en wellicht zelfs verhalende content als we Ed Boon mogen geloven.

  De focus ligt vooral op online modi

  De focus van Mortal Kombat X ligt echter niet op het verhaal, maar op de gevechten tegen een andere speler. Je kunt offline in de versus modus tegen een vriend spelen, maar ook daar ligt niet specifiek de focus op.

  Die ligt op de online modi die Mortal Kombat X biedt. Daar is dan ook het meeste te doen. Je doet sowieso mee aan de Faction Wars, voor de factie waarvoor je in het begin gekozen hebt. Je gevechten en alle uitdagingen die je voltooit dragen bij aan de factie XP. Aan het einde van de week wint een factie en winnen de leden een leuke prijs.

  Daarnaast is er een scala aan versus modi te vinden in NetherRealms game. Denk hierbij aan de klassieke Versus modus, een King of The Hill modus en een Towers modus. Ook zijn er veranderende uitdagingen in de Living Towers te vinden. Genoeg te doen online dus!

  De netcode van MKX is sterk verbeterd, maar helaas nog zeker niet optimaal en ook de Faction server hapert nogal eens. PlayStation 4 spelers kunnen bovendien alleen met mensen uit eigen regio spelen.

  Doet de Mortal Kombat fan in hart en nieren pijn

  Zeker met de haperende netcode en restricties voor PS4 gebruikers komt een heleboel frustratie naar boven voor alle spelers. Echter doet de game ook de Mortal Kombat fan in hart en nieren pijn. NetherRealm maakte een nieuwe start in Mortal Kombat, omdat het einde zoek was.

  Alleen is de weg die nu ingeslagen is wel zo goed? De oorsprong van Mortal Kombat ligt in een toernooi ter bescherming van de aarde. Daarbij komen brute moves, Fatalities, Brutalities en niet te vergeten Stage Fatalitites zoals de Pit naar de voorgrond.

  NetherRealm heeft ervoor gekozen in dit deel weer afscheid te nemen van de toernooien en door te gaan op het gebied van invasies en totale destructie. Ook wordt er in dit deel weer afscheid genomen van enkele iconische karakters en verschijnen nieuwe karakters ten tonele.

  De nieuwe karakters zijn van verschillende rassen en daarmee komen er ook enkele nieuwe rassen tevoorschijn, wat even wennen zal zijn voor de fan. Het gemis van de Pit en de klassieke, iconische Fatalities zoals de Spine Rip en de Toasty van respectievelijk Kano en Scorpion doet de fan wel pijn.

  Er zijn trouwens wel een soort van Stage Fatalities in de game verwerkt, maar deze zijn nog geheim en hebben van doen met de interactie in de levels. Ze heten bovendien Brutalities dit keer.

  Mortal Kombat X krijgt zoals al vermeld absoluut nog heel veel content en dat geen NetherRealm de kans om dit soort dingen altijd nog achteraf toe te voegen. De game is intussen al even uit en werd door ons beloond met een 7.0 in de Review.

  Mortal Kombat X

  Verkijgbaar vanaf 14 april 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.