Zijn de Mini Nukes in Fallout 76 realistisch? Een expert aan het woord

Article
woensdag, 31 oktober 2018 om 9:38
xgn google image
Het post-apocalyptische thema van de Fallout serie is inmiddels één van de meest iconische in het gaminglandschap geworden. Landschappen overgoten door radiatie, gemuteerde wezens en draagbare Mini Nuke lanceerders kennen we maar al te goed. Hoe realistisch zijn die Mini Nukes en andere elementen in Fallout 76 precies?

Wat doet een atoombom precies?

Om erachter te komen hoe realistisch Fallout 76 precies is, gingen wij in gesprek met Sico van der Meer, de oorlogsstrategie -en nucleaire wapendeskundige aan het Clingendael Instituut. Met allereerst de vraag hoe groot de kans is dat er daadwerkelijk een oorlog zoals in het Fallout-universum gebeurt.
Het gevaar bij een echte nucleaire oorlog ligt natuurlijk in de gigantische verwoesting en de radioactiviteit, maar daar blijft het niet bij. Het resultaat van zo’n oorlog hangt volledig af van het aantal bommen dat wordt gebruikt en hoe krachtig deze zijn. Een scenario waar wetenschappers zich in ieder geval mee bezig houden is dat van de nucleaire winter.
Dan moet je niet meteen denken aan een soort permanente sneeuwstorm, het kan ook op een andere manier uitpakken. Dat er bijvoorbeeld nog steeds strakblauwe luchten zijn, maar dat de temperatuur ontzettend laag is. Of als de zon tóch door begint te breken kan dat ook weer doorslaan naar een soort extreem klimaat waarin het op aarde heel erg heet wordt.
Wat vooral voorop staat bij dit soort scenario’s is dat het vergeven is door onzekerheid. We weten niet wat het effect van een nucleaire oorlog zou zijn, omdat het nog nooit gebeurt is. De effecten zijn daarom ook moeilijk te voorspellen. Hoe zit het dan met de andere elementen uit Fallout 76, zoals de Mini Nukes?
141331

Mini Nukes en gemuteerde wezens in Fallout 76

Iedereen heeft zich wel eens voorgesteld hoe hij of zij zich zou weten te redden in een post-apocalyptische samenleving. Ondanks deze voorgestelde deprimerende toekomst heeft het toch een bepaalde aantrekkingskracht. Door een verwoest landschap met een Pip-Boy om je arm op avontuur door de laatste overblijfselen van de mensheid; ja, dat lijkt ons wel wat.
In de Fallout games kom je tijdens je avonturen dan ook allerlei vreemde wezens tegen die niet het beste met je voor hebben. Feral Ghouls, Deathclaws, Super Mutants en Rad Roaches zijn allemaal gemuteerde versies van wezens die al eerder bestonden. Kunnen die beesten eigenlijk wel echt bestaan?
Mocht het ooit tot een nucleaire oorlog komen, dan zien we achteraf waarschijnlijk geen Deathclaws over de straten lopen. Jammer! Hoe zit het dan met wapens als de Fat Man, waar je onder andere in Fallout 76 draagbare Mini Nukes mee af kan schieten? Dat klinkt zo absurd dat ook dit thuishoort in de fantasie van een game, maar niets is minder waar.
Verrassend genoeg lijkt één van de meest onrealistische elementen uit Fallout 76, de Mini Nukes, toch gewoon echt te bestaan. Het wordt niet in het huidige leger gebruikt, maar toch. Moeten we eigenlijk nog wel bang zijn voor deze nucleaire wapens? Of hebben we met de technologie van nu inmiddels nog ergere dingen kunnen maken?
141332

Niet alleen nucleair

In de Fallout-games is een groot deel van de beleving een kijkje krijgen in het leven van de mensen voor de oorlog. Soms lees je over een ruzie die gezien de context eigenlijk helemaal niet belangrijk is. Andere keren sijpelt de paranoia geïnspireerd door de Koude Oorlog door in de teksten die je bijvoorbeeld op computers leest. Of in Holotape Games, zoals de minigame ‘Red Menace’ die je in Fallout 4 kan spelen.
Toch is de dreiging van een nucleaire oorlog vandaag de dag toch een stuk minder dan voorheen. Misschien komt dit omdat wij tegenwoordig meer bang worden gemaakt met meer moderne manieren van oorlogsvoering. Moeten we dan nog steeds zo bang zijn voor atoombommen?
In alle tientallen jaren sinds de eerste atoombom is er dus nooit een nieuw wapen ontwikkeld met dezelfde vernietigende kracht. De angst voor nucleaire wapens in Fallout is dus zo gek nog niet. Toch is er volgens Sico één wapensoort die in de buurt kan komen van een atoombom.
Of het nou Mini Nukes, Deathclaws of Vaults zijn, in Fallout 76 lijkt het meeste toch op fantasie gebaseerd te zijn. Een echte nucleaire oorlog en de verwoesting erna zijn in het echt helemaal niet leuk. Gelukkig weet een game als Fallout 76 deze post-apocalyptische hel toch wat meer verdraagbaar te maken met vrienden.
Fallout 76 komt op 14 november 2018 naar de PlayStation 4, Xbox One en PC. Check ook onze special met informatie over de vijf features in de game die minder bekend zijn, maar toch belangrijk zijn.

Populair Nieuws