Metro recap - Wat gebeurde er ook alweer in 2033 en Last Light?

  De Metro-franchise wordt in 2019 verrijkt door Metro: Exodus. Het nieuwe avontuur van Artyom komt uit op 15 februari, tegelijk met grote titels als Jump Force en Far Cry New Dawn. Het is alleen weer even geleden sinds dat Metro: Last Light verscheen, het tweede deel. Wat gebeurde er ook alweer in deel 1 en 2? Raak door deze Metro recap weer op de hoogte en begin met volledige kennis aan Metro: Exodus.

  Let op: dit artikel kan spoilers bevatten!

  Het begon allemaal met Metro 2033, een game gebaseerd op het boek met dezelfde naam van Dmitri Gloechovski, waarin je voor het eerst kennis maakt met het verhaal van Metro. De game werd ontwikkeld door 4A Games, net als Metro: Exodus. Metro refereert naar de metrotunnels in Moskou waar Artyom, de hoofdpersoon van de franchise, samen met 10.000 andere overlevenden moet schuilen. Dat moet hij samen met de andere overlevenden omdat er op de oppervlakte een hevige oorlog woedde, een oorlog waarbij er veel nucleaire straling is vrijgekomen. De dieren op de oppervlakte zijn door de straling volledig gemuteerd geraakt en daardoor is het leven in de metrotunnels zonder daglicht aantrekkelijker dan leven op het land.

  Alleen die metrotunnels zijn niet volledig veilig. Juist daar leven de gevaarlijkste wezens op aarde: mensen. In de tunnels wordt er net als op de oppervlakte gevochten. Bandieten die andere menselijke vestigingen in de tunnels leegroven, niet eens per se om eten te stelen, maar om kogels te stelen. Kogels zijn in Metro namelijk de nieuwe betaalmiddelen. Bovendien is er in de metrotunnels net als overal op aarde sprake van een politieke strijd, dit keer tussen de communisten en de nazi’s. Zeker geen pretje dus.

  Het ontstaan van held Artyom

  De hoofdpersoon van de Metro-serie is in het bovengenoemde verhaal nog niet echt genoemd. Artoym is de geadopteerde zoon van de commandant van het metrostation Polis en leefde net als de vele anderen op in de donkere tunnels onder de grond. Zijn verhaal begint pas echt nadat hij door Hunter wordt gevraagd zijn huis in Polis te verlaten om de Dark Ones op te sporen, een mysterieus ras van geïnfecteerde wezens.

  De Dark Ones zorgen voor dat mensen hallucinaties ondergaan, die krijgt Artyom dan ook een paar keer in Metro 2033. Artyom wordt aangewezen als zogenaamde scout nadat hij een escortmissie ondergronds goed uitvoerde en werd hiermee een van de weinigen die op de oppervlakte mocht komen. Artyom wordt door het redden van jongetje Sasha als held gezien en gaat daardoor vaker, alleen van gasmasker voorzien, naar de oppervlakte om missies uit te voeren. Hij krijgt steeds vaker hallucinaties en een voorbeeld daarvan kregen we recentelijk nog te zien in de Metro: Exodus animated short. (Bekijk die bovenaan in het artikel)

  Metro: Last Light het waardige vervolg

  Metro: Last Light verscheen in 2013 en was een direct vervolg op Metro 2033. Het tweede deel zette de grauwe, donkere, spannende sfeer voort en ging wederom om de Russische Artyom. De strijd na Metro 2033 is namelijk nog lang niet voorbij, het moeilijke leven in de metrotunnels gaat gewoon door. Je zult als Artyom dan ook weer voortdurend de oppervlakte trotseren met je gasmasker, met wederom alle gevolgen van dien. In Metro: Last Light hebben Dark Ones alleen geleerd van hun fouten: ze zijn intelligenter, beter en hebben een speciale connectie met Artyom door de gebeurtenissen in Metro 2033.

  Iets waar de Metro games in uitblinken zijn de post-Apocalyptische aspecten die ze erg goed weten over te brengen. Eten, uitrusting en vooral kogels zijn erg schaars in deze wereld. Je moet nadenken over wanneer je de trekker van je machinepistool overhaalt te ja, of te nee. De schaarste van benodigdheden op overleven zorgt ervoor dat je af en toe buitkisten leeghaalt om toch rond te komen. Toch voel je in deze wereld vol duisternis, wanhoop en geweld dat er een sprankje hoop aanwezig is, hoop op een beter leven buiten de metrotunnels in Rusland.

  Artyom is het licht in de duisternis

  De reden dat Artyom zo’n merkwaardig persoon is, is vanwege het feit dat hij de enige is die wil communiceren met de Dark Ones. Na de gebeurtenissen van Metro 2033 heeft Artyom ook zo zijn twijfels over het vermoorden van de Dark Ones, want die probeerden zich alleen maar te verdedigen en wilden hetzelfde als de mensen: overleven. Nu Artyom zelf een Ranger is, Rangers zijn degenen die levensgevaarlijke missies uitvoeren om de vrede in de metrotunnels (en daarboven) te bewaren, wil hij de laatste nog levende Dark One vinden.

  Die laatste Dark One wordt in Metro: Last Light gevonden en kan zomaar de sleutel zijn tot het ontdekken van een antivirus. Alleen Artyom komt er door hallucinaties achter dat hij en de Dark One een speciale band hebben. Hij werd toen hij klein was namelijk gered door een Dark One. Artyom vormt de brug tussen de mensheid en de Dark Ones en besluit de kleine Dark One te beschermen. De Dark One wordt meegenomen naar Polis en er wordt daar over de toekomst van de mensheid gesproken met meerdere partijen: de communisten, de Rangers, de nazi’s en de rovers. Artyom herenigt de kleine Dark One met de rest van haar ras en geeft aan dat ze samen de wereld zullen herbouwen.

  Metro: Exodus symboliseert de uittocht

  In het deel dat op 15 februari uitkomt, Metro: Exodus, staat het verlaten van de metrotunnels centraal. Artyom is wederom het hoofdpersonage en neemt afscheid van de metrotunnels om nieuw leven te vinden in het oosten. Samen met een aantal Spartan Rangers gaat Artyom op avontuur om de Aurora te vinden, een verlaten trainlocomotief die richting het oosten rijdt. Je zal in Metro: Exodus de vele gezichten van Rusland te zien krijgen, van de ruïnes van steden tot aan de hitte van de woestijn.

  Je bent in Metro: Exodus volledig op jezelf aangewezen, je moet je eigen materiaal vinden en je eigen wapens/uitrusting maken. Je zal ook deze keer achterna gezeten worden door vele veschillende monsters, de Dark Ones niet per se, maar wel zogenaamde ‘shrimp’, ‘watchmen’, ‘nosalis’ en ‘demons’. Metro: Exodus weet er volgens onze special waarin de Metro: Exodus gameplay werd behandeld in te slagen de claustrofobie er goed in te houden, terwijl je toch nauwelijks in de metrotunnels te vinden bent.

  Metro Recap - Exodus is er al bijna!

  Metro: Exodus zet de spannende, claustrofobische en post-Apocalyptische sfeer door en belooft een heuse parel te worden. We hopen je met deze Metro recap voldoende te hebben ingelicht over de voorgaande games van Metro, voordat je dus aan de nieuwe game op 15 februari begint. Wil je meer weten over Metro: Exodus? Lees dan onze Metro: Exodus preview.

  Metro Exodus

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.