Vijf Metro Exodus Tips & Tricks - Zo overleef je de post-nucleaire wereld

  Over Russen worden talloze voorstellingen gemaakt dat zij met het grootste gemak gevaren trotseren. Bijvoorbeeld dat zij vuistgevechten met beren houden. In de Metro games die dit moedige volk op de voet volgen, is de stereotypering niet anders. Toch is het barre Rusland niet voor iedereen weggelegd en kunnen wij Nederlanders deze Metro Exodus tips goed gebruiken.

  Metro 2033 en Metro Last Light waren nou niet bepaald gemakkelijke games. Het door nauwe gangen scharrelen ging hand in hand met de klopjacht die duivelse wezens op je maakten. Eerlijk gezegd hadden wij ook niet anders verwacht van een aan gort geschoten wereld waarbij radiatie de dienst uit maakt. In Metro Exodus, het nieuwste deel, is de dreiging er niet anders op geworden, maar hebben er wel veranderingen plaatsgevonden waarin deze zich voordoet.

  Om je enigszins op je gemak te stellen, is er een aantal rode lijnen voor je uitgespannen waar je je overlevingskans mee kan verhogen. Een eerste die wij je hier kunnen presenteren is het handig gebruik maken van de dag- en nachtcyclus.

  Verschil tussen dag en nacht

  Metro Exodus speelt zich, in tegenstelling tot zijn voorgangers, niet meer voor zo’n 80 procent in het metrostelsel af. Krappe ruimtes en onverlichte gangen hebben plaatsgemaakt voor vaak wijde gebieden aan het aardoppervlak. Daarmee is ook de kunstmatige verlichting vervangen door het samenspel van zon en maan. Dit brengt meer veranderingen met zich mee dan het verschil aan zicht.

  Overdag lopen er vaak minder monsters rond dan ’s nachts, maar ben je veel beter zichtbaar voor hetgeen dat er wel rondsluipt. Iedereen ziet je van mijlenver aankomen, waardoor een stealthy aanpak tien keer zo moeilijk wordt. In de nacht krijg je juist met het tegenovergestelde te maken. Hoewel je dan beter verborgen blijft, wemelt het er van de vijanden die op jacht zijn.

  De tip die we je meegeven is het experimenteren met het verschil tussen licht en donker. De duisternis speelt een stille aanpak in de hand, maar als je toch genoeg kogels hebt komt een aanval bij licht juist beter uit. Wil je liever in de nacht op ontdekkingstocht, maar is het nog overdag (of vice versa)? Geen paniek, want er zijn safehouses waar je een dutje kan doen om op het gewenste tijdstip wakker te worden.

  Wees zo stil mogelijk

  Nadat je hebt kunnen lezen over de gameplay veranderingen tussen dag en nacht, volgt hier een belangrijke tip over hoe je dit spel het langst blijft overleven. Gebruik als het even kan vanaf de middelste moeilijkheidsgraad zoveel mogelijk stealth. De game is namelijk onvergeeflijk en zelfs de zwakste vijanden kunnen al snel je einde in luiden. Zelfs zo’n Russische bandiet met schep twijfelt geen moment om je uit te schakelen.

  Het spel zo geruisloos mogelijk doorlopen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo verspil je niet onnodig veel kogels, grondstoffen en medkits die steeds schaarser worden. Ook hoef je niet vijf wezens tegelijk te bevechten en het onderspit te delven. Bovendien maakt stealth de game veel spannender dan overal à la Call of Duty binnen te stormen.

  Mocht als een sluipmoordenaar door het leven willen gaan, moet je rekening houden met de volgende zaken. Het eerste dat je doet als je een vijand nadert, is het uitdraaien van elke lichtbron. Ook zijn geluidsdempers nog steeds te horen en kan je in plaats daarvan beter een werpmes of een stille executie uitvoeren. Zorg er in ieder geval voor dat het doelwit binnen één keer het loodje heeft gelegd, anders slaat deze alarm.

  Stel het juiste arsenaal samen

  In Metro Exodus draait het absoluut niet om de hoeveelheid verschillende wapens die je voor je kiezen krijgt, maar wordt er gefocust op het verbeteren van je favoriete schietijzers. Zo biedt het spel een grote collectie aan opzetstukken om de meest dodelijke moordmachines te maken. Toch betekenen deze attachments niet alles, want het ene wapen is nou eenmaal nuttiger dan het andere. Hieronder volgen een aantal regels over het samenstellen van de beste uitrustingen.

  Protagonist Artyom kan maximaal drie verschillende wapens met zich meedragen. Het is handig om gebruik te maken van wapens die elk een ander soort munitie nodig hebben, want kogels zijn zeldzaam. Geweren met een mogelijkheid tot een demper krijgen hierbij de voorrang, aangezien een schot zonder silencer de hele omgeving alarmeert. Zowel de op luchtdruk werkende Tikhar in combinatie met de revolver zorgt voor handig uitgangspunt gedurende de hele game.

  Om de geweren op iedere situatie aan te laten passen, is het verzamelen van opzetstukken een vereiste. Sommige van de attachments liggen voor het oprapen, maar de meeste moeten van andere door de vijanden gebruikte wapens afgesloopt worden. Als je een tegenstander hebt uitgeschakeld behoor je standaard zijn wapen te bestuderen om te kijken of deze oranje onderdelen bevat. Dit zijn meestal onderdelen die je nog niet in bezit hebt.

  Wapenonderdelen kan je bij elke werkbank uitwisselen en afstemmen op de taak die je voor ogen hebt. Toch is dit nog niet de factor die invloed heeft op de kracht van je uitrusting, want je moet de uitrusting ook schoon houden. Vieze wapens zijn minder accuraat, missen een hoop kracht en kennen vaker kuren. Vergeet daarom niet eens in de zoveel tijd een beetje poetsmiddel te gebruiken om voorbereid het verwoeste Rusland te herontdekken.

  Ga op ontdekkingsreis

  Een ander belangrijk punt binnen de Metro Exodus tips en tricks heeft te maken met de nieuwe opzet van het spel. Zo kent de game meer open gebieden dan de franchise ooit heeft gezien, maar is deze gelukkig alsnog tot de nok toe gevuld met geheimen en optionele gebieden. Als je alleen achter de primaire doelen aan gaat, zul je bizar veel content missen. Bovendien vind je juist op deze niet voor de hand liggende locaties de beste uitrustingen.

  In het echte leven zou het een slecht advies zijn om wat meer tijd door te brengen in radio-actieve omgevingen, maar in dit geval kan het goed uitpakken. Naast een zoektocht naar wapens en andere hulpmiddelen, loop je ook unieke ontmoetingen en met lore gevulde collectables tegen het lijf. Metro Exodus is een typisch geval: des te meer je ontdekt, des te meer sfeer krijgt het spel.

  Ga dus opzoek naar alles dat het spel te bieden heeft, want in tegenstelling tot veel andere games betekent een flinke omweg meer dan een beetje extra munitie. Met een beetje geluk vind je ook wat nieuwe schuilplekken waar je rustig op adem kunt komen en met de werkbank kan knutselen.

  Luister naar iedereen die je tegenkomt

  Er is nog één gouden tip die wij je op het hart willen drukken. Sla geen enkel gesprek over en laat iedereen uitpraten, al doe je het in het geheim terwijl je de vijand afluistert. Van leden van Artyoms speciale eenheid tot aan een doodnormale zwerver. Ieder persoon kan informatie hebben die je misschien ooit eens nodig gaat hebben.

  Sommige NPC’s geven je extra opdrachten die na afronding andere verhaalopties mogelijk maken. Daarnaast kunnen conversaties er ook nog voor zorgen dat je op het spoor komt van sluiproutes en achterdeurtjes om de vijand te verrassen. Ook zullen veel van deze personen je wijzen op locaties van voorwerpen die het waard zijn om een uitstapje voor te maken. Lang niet iedereen heeft een interessant verhaal dat iets gaat opleveren, maar zou jij de gok nemen om weg te lopen en uiteindelijk met lege handen te eindigen?

  Hopelijk weet je met deze Metro Exodus tips & tricks de woestenij te temmen. Dat moet ook eigenlijk wel, want op den duur moet je zelf op de vuist met een gemuteerde beer!

  Metro Exodus is beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en PC.

  Metro Exodus

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.