5 Toffe Metro Exodus features behandeld - Nucleaire oorlog is zo slecht nog niet!

  Gedwongen worden om te leven in de metrotunnels van Moskou en na jaren van conflicten eindelijk bovengronds op avontuur. In Metro Exodus verruil je de klamme tunnels van Metro 2033 en Last Light voor de meer open wereld van post-apocalyptisch Rusland. Dat brengt uiteraard de nodige nieuwe toffe Metro Exodus features met zich mee en wij zetten ze op een rij!

  Craften en upgraden

  In de metrotunnels van Moskou kon je jouw gespaarde militaire kogels gebruiken als betaalmiddel. Dat of je gebruikte ze zelf omdat deze uiteraard een stuk krachtiger waren dan gewone ammo. Jammer genoeg voor Artyom (en dus jou als speler) bestaat die economie buiten de metrotunnels niet en ben je volledig op jezelf aangewezen. Gelukkig heb je goed opgelet bij handvaardigheid!

  De rugzak van Artyom functioneert in Metro Exodus als tijdelijke werkbank, waar je de meest basale voorwerpen zelf kan maken. Werpmessen, metalen balletjes voor één specifiek wapen of gasmaskerfilters. Voor daadwerkelijke kogels of het goedkoper maken van filters en andere voorwerpen, zal je op zoek moeten naar een echte werkbank. Hoe lastiger de moeilijkheidsgraad, hoe minder vaak je er eentje tegen zal komen.

  Aangezien materialen ook een stuk schaarser zijn, doe je er veel beter aan om voorafgaand aan een missie op een werkbank zoveel mogelijk voorwerpen te maken. Gebruik de rugzak alleen als het niet anders kan (geen filters meer, of totaal geen kogels op zak) en dan het liefst zo zuinig mogelijk. Gevaar schuilt achter elk muurtje, maar kogels en andere bruikbare voorwerpen niet!

  Dag en nacht

  Eén van de andere toffe Metro Exodus features die eerdere edities niet kende, is het hebben van een dag- en nachtcyclus. Vergelijkbaar met die uit Far Cry 2 kan je de tijd die je wil pitten op een horloge aangeven en vervolgens zie je de wereld om je heen vooruitspoelen. Niet alleen grafisch een puik stukje werk, maar ook uitermate handig voor jou als overlever in de kapotte wereld van Rusland. Je wil dit avontuur immers ook overleven!

  Zoals een wijs man ooit zei: Elk voordeel heeft zijn nadeel en de wereld van Metro Exodus is geen uitzondering. Overdag schijnt de zon en blijven de meeste mutanten en anomalieën lekker binnen. Het nadeel is dat je overduidelijk zichtbaar bent voor de menselijke vijanden die Rusland ook voldoende heeft. Bedenk dus wie een makkelijker doelwit is en waar je genoeg kogels voor hebt.

  Dat betekent ook dat je goed moet bedenken wanneer je een verkregen missie uitvoert. Zo zal het voor kunnen komen dat je op pad gaat met een maatje om een stealth-missie te voltooien, maar je het dermate slecht hebt getimed dat je halverwege de zon op ziet komen. Rondsluipen in de zon is onmogelijk, waardoor je met de gebakken peren zal zitten.

  Midden in de nacht slapen de meeste bewakers maar komen monsters uit hun hol gekropen. Niet alleen dat, maar ook nieuwe fenomenen hebben een weg naar boven gevonden. De elektrische anomalie uit Metro 2033? Yep, terug te vinden boven de grond en nog net zo pijnlijk als in het eerste deel. En hoeveel kogels je er ook in pompt, het ding zal je gewoon blijven achtervolgen!

  Karma

  Een witte flits met een echo-geluid, of een donkere flits en een onheilspellend geluid. Net als in voorgaande titels binnen de Metro-franchise zijn de goede en slechte karmapunten terug. Waar je in de eerste twee delen redelijk aan je lot over was gelaten om uit te vogelen wat goed en wat slecht was, krijg je in Metro Exodus iets meer duiding. Mocht je het slechte einde krijgen, dan zal een bekende uit de serie je nog eens vriendelijk duidelijk maken wat je anders had kunnen doen.

  Het belangrijkste om te herinneren is dat het post apocalyptische Rusland ook het thuis is geworden van krachten die groter zijn dan normale mensen. In Metro 2033 en Metro Last Light keken de ‘dark ones’ over jouw schouder mee, maar in Metro Exodus is het een kracht die niet verder wordt genoemd. De onzichtbare levensvorm kijkt naar hoe jij te werk gaat en zal jou ook aan de hand daarvan beoordelen.

  Laat je creperende vijanden in leven of schiet je alles dood wat beweegt? Ben jij iemand die het liefste zoveel mogelijk onschuldige mensen in leven laat of laat je ze aan hun lot over? “Zij die zich geduldig tonen, zullen de eersten zijn die de het witte licht te zien krijgen”, zal je te horen krijgen. Wellicht een knipoog naar de daadwerkelijke witte flits die je te zien krijgt als je iets goed doet.

  Interactie met overlevenden

  Aan boord van de Aurora heb je als Artyom zijnde zo nu en dan tijd om even tot rust te komen. Hoe beter die tijd door te brengen dan in het gezelschap van de mensen die, net als jij, de atoomoorlog tot nu toe hebben overleefd! Elk van jouw kompanen heeft een verhaal en zo nu en dan komt er een nieuw iemand aan boord met ook weer de nodige informatie. Het verhaal van Metro Exodus mag dan wel worden verteld door de avonturen die je beleefd, maar de verhalen van de medepassagiers zijn zeker een prachtige aanvulling.

  In deze lijst met Metro Exodus features, kan het praten en het aanhoren van jouw kompanen niet ontbreken. Hoe staat de nieuwe treinmonteur Krest in zijn leven, of op welke manier is de Amerikaanse Sam in hemelsnaam aan de kant van de Russen beland? Niet alleen in de trein, maar heel af en toe ook op één van je avonturen, krijg je de mogelijkheid om meer over de wereld na de atoomoorlog te horen. Een prachtige toevoeging op de Metro Exodus features en zeker eentje om de nodige tijd aan te besteden!

  Vrijheid

  Geen claustrofobische metrotunnels meer (in ieder geval niet aan de lopende band) maar een speeltuin die veel meer vrijheid kent. Je weet waar jouw missie is, maar de kleine gebouwen op weg naar het doelwit zijn soms nog interessanter om te bezoeken. Wie weet wat voor rijkdommen je tegenkomt!

  De wereld van Metro Exodus beloont spelers die tijd besteden aan het doorzoeken van elke map naar materialen om jouw uitrusting te verbeteren, of plekken die jou de nodige extra informatie geven. Het gebruik maken van de vrijheid die je krijgt is optioneel, maar Metro Exodus weet de perfecte motivatie te bieden om het ook te doen!

  Metro Exodus

  Verkijgbaar vanaf 15 february 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.