Maffe Maandag - Smartphoneproblemen 2.0, Far Cry en illegale downloads

Article
maandag, 29 april 2013 om 18:30
xgn google image
Op de maandag voor het grootste feest van het jaar – als we de overenthousiaste politici mogen geloven – helpen wij jullie extra lekker de week in door smartphoneproblemen, Far Cry 3: Blood Dragon en illegaal downloaden te bespreken. Ja, we gaan weer los op de vermoeiende maandag!
In mijn vorige Maffe Maandag, twee weken geleden, klaagde ik hartstochtelijk over de problemen met mijn nieuw aangeschafte smartphone. De nummeroverzetting kreeg ik maar niet aan de praat en de klantenservice schoof de uiteindelijke overzetdatum steeds verder naar voren. Nu kan ik gelukkig melden dat ik al zo’n anderhalve week een gelukkig gebruiker ben van de Sony Xperia S. Mijn studiegenoten zijn verblijd: ze hoeven eindelijk niet meer die ‘dure’ sms’jes te gebruiken om mij te bereiken. Althans, in theorie.
In de realiteit blijkt mijn kennis van het prijzige stukje hardware zeer tegen te vallen. Zo kon ik plotseling mijn moeder niet meer sms’en, omdat die term niet meer in mijn telefoon voorkomt. Zou ik via ‘berichten’ kunnen sms’en? Tien per ongeluk verstuurde berichtjes later kon ik die vraag bevestigend beantwoorden. Maar hoe krijg ik eigenlijk mijn contacten, die ik zo verstandig op mijn oude simkaart had opgeslagen, op mijn nieuwe smartphone? Alle makkelijke door Sony aangeboden methodes kreeg ik niet aan de praat en uit armoede heb ik nu mijn halve adresboek handmatig in het onding geprogrammeerd. Want een hel, technologie!
Oké, her en der heb ik mijn problemen misschien wat aangedikt. Maar het feit blijft dat ik nog altijd enorm stuntel met de enorme telefoon. Vooral 3G-datagebruik is voor mij onbekend terrein. Ik heb namelijk geen idee hoeveel 500 MB internet is en dus houd ik de 3G-verbinding krampachtig in de gaten en check ik ieder kwartier het geschatte datagebruik. Oh nee, weer een MB verbruikt! Afsluiten die handel, dit gaat me honderden euro’s kosten! En over geld gesproken, terwijl ik dit schrijf herinner ik me dat ik een eerste factuur kan bekijken via de website van mijn provider. En wat blijkt: ik heb geen toegang tot de factureringspagina. De kans is dus groot dat ik over twee weken schrijf dat m’n abonnement is ingetrokken wegens wanbetaling. Zucht.
Goed, over naar zonnigere onderwerpen: de heerlijk geschifte spin-off van Far Cry 3. De kans is groot dat dit artikel gesierd wordt door een enorme Far Cry 3: Blood Dragon afbeelding en over precies (hoop ik) 24 uur zal ook de recensie van het spel online komen. Om jullie alvast een voorproefje te geven van de tekst van de immer geweldige Wouter: “Daar slaagt het aardig in.” Waar het in slaagt? Dat lezen jullie morgen. Om jullie tot die tijd zoet te houden, mogen jullie genieten van onderstaande video. We postten dit korte filmpje al eerder op de site, maar ik vond het sterk genoeg om te herhalen. Als de game half zo vet is als hier afgebeeld, is het voor mij een must-buy!
Terwijl ik van opwinding een flinke kop koffie over m’n broek heen giet, gaan we door naar het volgende onderwerp. Bijna een serieus onderwerp, zou je denken. En dat is het ook, maar dan net niet. Wat? Goed, uitleg: ontwikkelaar Greenheart Games heeft gisteren zijn eerste game online uitgebracht, genaamd Game Dev Tycoon. Zoals de naam doet vermoeden draait het om het runnen van een (hopelijk succesvolle) gamestudio. Leuk daarbij is dat je start in een garage in de jaren tachtig en je je langzaam omhoog moet werken van de NES naar de PlayStation en verder.
Klinkt als een leuke game, toch? Toegegeven, ik heb de game niet gespeeld, maar het uitgangspunt is in ieder geval geslaagd. Dat lijken de 3318 gamers die het spel nu spelen, ook te vinden. Het merendeel lijkt echter wel een groot probleem met betalen te hebben. Op zijn site laat de ontwikkelaar weten dat maar liefst 93,6 procent van de spelers het product illegaal heeft gedownload. Wat die smerige wanbetalers niet weten, is dat Greenheart die download zelf online heeft gezet.
Een vreemde actie, zou je denken. Toch niet, want naarmate je verder komt in de gekraakte versie, zal je steeds meer te maken krijgen met piraterij. Het resulteert in frustratie bij veel gamers en een uitstekend artikel op de website van de ontwikkelaar. Tegelijkertijd is de serieuze ondertoon hier natuurlijk onvermijdelijk: wanneer meer dan negentig procent van de spelers een game illegaal downloadt, is het vrijwel onmogelijk een ontwikkelstudio staande te houden. Dat wij er nu om kunnen lachen, betekent niet dat Greenheart plotseling uit de problemen is. Denk daar aan wanneer je games illegaal binnenhaalt. En dat was de preek van week weer. Tot snel!