Macbook tips and tricks - Deze tips ken jij nog niet!

Article
vrijdag, 22 januari 2016 om 13:54
xgn google image
Het leven van een student is al lastig genoeg met alle tentamens, examens en huiswerk dat je moet maken. Liever deel je je vrije tijd anders in door bijvoorbeeld te gamen. Daarom hebben wij een aantal Macbook tips and tricks opgesteld dat ervoor zorgt dat jij tijd bespaart! Lees snel verder, want deze tips ken jij nog niet!
Binnenkort verschijnt de recensie van de 15-inch Macbook Pro online, maar in de tussentijd stellen wij alvast een aantal Macbook tips and tricks voor jullie op. De tips variëren van het gebruiken van toetsencombinaties, naar het aanpassen van instellingen. Lees snel verder, want misschien zit de gouden tip voor jou er tussen!
*Let op: Afhankelijk van jouw Mac versie werkt niet elke tip. In de nieuwste versie (OS X El Capitan) werken alle Macbook tips and tricks.

Macbook tips: toetsencombinaties

In het digitale tijdperk kunnen wij niet meer zonder het gebruiken van toetsencombinaties. Van alt+tab tot aan alt+F4 of ctrl+alt+del, we gebruiken ze in het dagelijkse leven te pas of on te pas. Maar de Apple gebruikers onder ons die bijvoorbeeld met een Macbook Pro werken, zijn de toetsencombinaties toch net even wat anders. De algemene combinaties zoals command (macbook tips sneltoets)+ v of command + c zijn bij ons bekend, maar de volgende toetsencombinaties zijn eenvoudig, maar toch handig in het dagelijks gebruik.
*Bij de toetsencombinaties lijst wordt er gebruik gemaakt van afkortingen. Hieronder staat welke afkortingen gekoppeld zijn aan de logo's. De logo's betekenen:
  • macbook tips sneltoets = command (afkorting: cmd)
  • macbook tips sneltoetsen = (afkorting: alt) options verschilt per Apple product, maar is vaak te vinden onder de afkorting alt
  • macbook tips sneltoetsen = shift

Delete in plaats van backspace (fn+backspace)

Opvallend is dat een Macbook geen delete knop heeft. Maar de simpele toetsencombinatie fn + backspace (pijltje) zorgt ervoor dat je gewoon een letter na de cursor kan verwijderen.

Bestanden verwijderen (cmd+backspace)

Het verwijderen van bestanden kan door middel van een bestand te selecteren met de rechtermuisknop of door met twee vingers te klikken en dan het bestand te verplaatsen naar de prullenmand. Maar wanneer je een bestand selecteert en de toetsencombinatie cmd + backspace gebruikt, verdwijnt het bestand ook naar de prullenmand. Tijdbesparing √.

Plaatsen van leestekens op letters

Ervaren macgebruikers weten dat wanneer je een letter ingedrukt houdt er een menu verschijnt waardoor je de letter met leestekens kan plaatsen. Maar wist je ook al dat er een eenvoudigere toetsencombinatie voor was? Nee? check dan het volgende lijstje:
  • alt + u + letter (u) = ü
  • alt + u + letter (e) = ë
  • alt + u + letter (o) = ö
  • alt + u + letter (a) = ä
  • alt + e + letter (u) = ú
  • alt + e + letter (e) = é
  • alt + e + letter (o) = ó
  • alt + e + letter (a) = á
  • alt + ` + e = è
  • alt + i + letter (e) = ê
  • alt + i + letter (o) = ô
  • alt + i + letter (i) = î
Tip: probeer ook eens de option key met andere letters of nummers voor symbolen, zoals:
  • alt + 2 = €
  • alt + shift + 2 = ™
  • alt + c = ç
  • alt + g = ©
  • alt + shift + K = 
84612

Woordenboek (ctrl+cmd+d)

Wanneer je een woord tegen komt dat je niet kent, kan je het woord selecteren en vervolgens de toetsencombinatie ctrl ctrl+cmd+d indrukken om een woordenboek van Apple tevoorschijn te halen. Hierin staat vervolgens het woord netjes beschreven. Handig ter controle!
macbook tips and tricks

Printscreen (cmd+shift+3 & cmd+shift+4)

Het maken van printscreens kan erg handig zijn. De toetsencombinatie cmd+shift+3 maakt een printscreen van het volledige scherm, terwijl je met cmd+shift+4 een deel van je scherm kan selecteren. De printscreens worden vervolgens op je bureaublad opgeslagen.

Volume geleidelijk bedienen (shift+options+F11 of F12)

De toetsen F10, F11 en F12 zijn bekend om het geluid te muten, verlagen of verhogen. Maar de toetsencombinatie shift+options+F11 of F12 zorgt ervoor dat je het geluid geleidelijk kan verhogen of verlagen. Dit betekent dat je geluid niet met een balkje per keer naar beneden of omhoog gaat, maar met een kwart van een balkje.
*Bonus tip: voor de toetsencombinatie cmd+t in wanneer je iTunes hebt openstaan om een visueel spektakel te aanschouwen.

Snel naar bureaublad (fn+F11)

Wanneer je snel naar je bureablad wilt overschakelen om iets te selecteren of te zoeken maak je gebruik van de toetsencombinatie fn+F11.

Scherm verbergen (cmd+h)

Wanneer je snel een scherm wilt verbergen (voor welke reden dan ook) maak je gebruik van de toetsencombinatie cmd+h. Het actieve scherm verdwijnt dan namelijk zonder dat je waardevolle informatie verliest.

Snel zoeken (cmd+spatie)

Door de toetsencombinatie cmd+spatie te gebruiken kan je snel zoeken met spotlight. Apps, websites en bestanden zullen op deze manier sneller gevonden worden.

Programma geforceerd stoppen (options+cmd+esc)

Loopt een programma vast? Probeer dan eens de combinatie options+cmd+esc om een programma geforceerd te stoppen. Uiteraard kan je ook de activiteitenweergave zoeken om te kijken wat er aan de hand is.
Bekijk op de volgende pagina de tips met betrekking tot instellingen!
84613 1

Eigen toetsencombinaties maken

Een mooie instelling in de Mac is om zelf toetsencombinaties te maken. Ga naar systeemvoorkeuren -> toetsenbord (of toetsenbord en muis) en selecteer het tabblad Toetscombinaties om je eigen toetsencombinaties te maken. Uiteraard kan je hier overige toetsencombinaties vinden die voor jou handig kunnen zijn.

Menubalk tonen/verbergen

Een eenvoudige Macbook tip die ervoor zorgt dat je niet continue het menubalk bovenaan je scherm ziet is te vinden in de systeemvoorkeuren. Ga naar systeemvoorkeuren -> algemeen en klik vervolgens de optie Toon/verberg de menubalk automatisch aan.

Dock tonen/verbergen

Deze Macbook tip sluit aan op de vorige, maar zorgt ervoor dat er meer ruimte ontstaat op je scherm om te kunnen werken. De dock die onder aan je scherm staat kan namelijk verborgen worden en verschijnt vervolgens alleen wanneer jij met je muis erover heen gaat. Deze optie zet je aan (of uit) door naar systeemvoorkeuren -> dock te gaan en vervolgens de optie Toon/verberg automatisch te selecteren.

Finder schermen samenvoegen

Wanneer je het overzicht verliest met alle verschillende finder schermen die je open hebt staan, kan je simpelweg de finder schermen samenvoegen. Open een finder scherm en druk in het menu bovenaan op de optie venster -> Voeg alle vensters samen. In jouw finder scherm verschijnen nu verschillende tabbladen om het overzicht wat compacter en duidelijker te houden.

Split screen

Op een Macbook kan je de grootte van een app/programma aanpassen. Maar een handige optie om een app/programma in split screen modus te zetten is door middel van het groene maximaliseer/minimaliseer knopje ingedrukt te houden en vervolgens de kant van het scherm te selecteren. Vervolgens krijg je de optie om een andere app/programma aan de andere kant van het scherm te tonen.
Wil je de split screen modus uitschakelen? Geen probleem. Gewoon even het groene knopje weer even indrukken.
Deze optie is erg handig voor multitasken en uiteraard kan de lijn in het midden versleept worden om grootte van de twee apps/programma's of folder te veranderen. Gebruik ook eens de alt knop wanneer je op het groene knopje drukt. Hiermee kan je de app/programma aanzienlijk groter maken, zonder te maximaliseren.
*In de loop der tijd wordt de Macbook tips and tricks guide aangevuld met nieuwe informatie.
Heb jij wat aan deze Macbook tips and tricks gehad? Laat het ons weten door een reactie achter te laten. Heb jij nog een onmisbare Macbook tip? Deel het met de bezoekers, want onthoud: sharing is caring!