Zoals je meteen kunt zien, heeft de MacBook 12-inch een superstrak design en is het apparaat flinterdun. De laptop is dan ook echt een lust voor het oog. Bovendien weegt de MacBook 12-inch nog niet eens een kilo en je kunt hem dus zeer gemakkelijk met je meedragen.

Wat ook opvalt aan het design is dat de randen rondom het scherm relatief dun zijn, waardoor het scherm goed aansluit met de rest van de laptop. Het scherm is tevens een Retina-scherm met een resolutie van 2304x1440 pixels en laat ons alles tot in de scherpste details zien, zoals we gewend zijn van een Retina display.

Toetsenbord en trackpad

Veel van de kleinere laptops kampen met een matig toetsenbord, maar dit is bij de MacBook 12-inch totaal niet het geval. Sterker nog, het toetsenbord is van hoge kwaliteit en tikt enorm fijn. Het toetsenbord heeft namelijk een aantal upgrades gekregen.

Zo hebben alle toetsen een wat grotere oppervlakte ten opzichte van eerdere modellen en is het scissor-switch toetsenmechanisme vervangen door een nieuw soort toetsen dat Apple het butterfly-mechanisme noemt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat waar je ook op een toets drukt, deze altijd recht omlaag en omhoog zal gaan, wat verrassend fijn aanvoelt.

Ook de trackpad heeft een paar verbeteringen gekregen. De oudere laptop-modellen van Apple hadden nog een scharnier in de trackpad zitten, dat ervoor zorgde dat een klik op verschillende plekken anders aanvoelde. Dit scharnier is bij de MacBook 12-inch volledig weggehaald, waardoor klikken nu overal hetzelfde aanvoelt.

Deze kleine aanpassing brengt een nieuwe functie met zich mee, namelijk de Force Click. Wanneer je met extra druk op de trackpad klikt, zul je bijvoorbeeld direct een bepaald stukje tekst op een website kunnen selecteren waardoor er een vensterpaneel verschijnt met de gevonden resultaten voor die tekst.

Prestaties

Qua prestaties heeft de MacBook 12-inch niet veel bijzonders te brengen. De laptop bevat een Intel Core M-processor en functioneert prima bij taken zoals surfen, het kijken van een HD-video op Youtube en streamen op Netflix of Spotify. Wanneer de MacBook 12-inch echter programma's zoals Photoshop moet draaien, verloopt dit wel minder soepel.

De batterij van de MacBook 12-inch houdt het bij browsen en video's kijken op een wat lagere schermhelderheid ongeveer 9 uur vol. Dat is dus nog een flinke accu voor zo'n kleine laptop en de accutijd voldoet dus prima voor onderweg!

De valkuil

Als er één groot minpunt aan de Macbook 12-inch te noemen is, dan is het wel het gebrek aan poorten. De MacBook 12-inch heeft naast de poort voor je koptelefoon maar één andere poort die gebruikt kan worden voor de oplader of extensiekabels voor bijvoorbeeld een USB-aansluiting.

Dit betekent dat je losse kabels zult moeten aanschaffen om apparaten aan te kunnen sluiten. Bovendien kun je niet tegelijkertijd apparaten op je MacBook aansluiten en opladen. Dit is dan ook het grootste nadeel aan de MacBook 12-inch. Als je dus inderdaad veel gebruik maakt van externe apparaten, is dit waarschijnlijk niet de ideale laptop voor jou.

MacBook 12-inch review - Perfect voor onderweg

De nieuwe MacBook 12-inch heeft een retestrak design en ziet er gewoon echt prachtig uit. Hoewel de processor misschien niet sterk genoeg is voor het zwaardere werk, is de MacBook 12-inch meer dan voldoende voor de lichtere functies. Het gewicht en compacte formaat maken deze laptop enorm fijn voor onderweg.

Wanneer je een laptop zoekt voor zware klussen zoals foto- en videobewerking, kun je beter op zoek naar een laptop met hogere capaciteiten. Als je echter op zoek bent naar een praktische laptop voor casual gebruik en je weinig gebruik maakt van poorten, is dit een prachtige laptop die je makkelijk met je mee kunt nemen. Hij is namelijk klein, maar fijn!