Het Loki seizoen 1 einde uitgelegd

Article
zaterdag, 17 juli 2021 om 15:00
loki seizoen 1 aflevering 5 2f1626350525
Loki seizoen 1 zit er op en de god der onheil werd door Disney direct verlengd met nog een seizoen op Disney+. Toch heeft het einde van Loki seizoen 1 flink wat gevolgen voor heel het MCU. Sterker nog, het einde zet het universum potentieel compleet op zijn kop op een manier die zelfs Thanos niet voor mogelijk had gehouden. Wij leggen het einde van Loki seizoen 1 voor je uit.
Let op, spoilers voor de finale van Loki seizoen 1 volgen.
In Loki was het aan de god der onheil die in Avengers Endgame alsnog uit de klauwen van New York’s helden uit 2012 wist te ontsnappen. Dankzij de Tesseract wist Loki te ontkomen, maar werd hij snel gegrepen door de Time Variance Authority. Na flink wat wikken en wegen wist Loki samen met Sylvie, ook een Loki-variant, voorbij het einde der tijden te raken om daar He Who Remains aan te treffen.
Maar wie was nou die mysterieuze man die alleen maar kon lachen? Wat is zijn rol en wat is er met de tijdlijn aan de hand? Wij leggen je precies uit hoe het allemaal zit, want hier kom je er precies achter hoe het Loki seizoen 1 einde in elkaar steekt.
2021 06 14 loki 1f1695131010

Wie is He Who Remains?

We trappen af met de meest voordehandliggende vraag, namelijk wie die mysterieuze figuur is die aan het einde der tijd te vinden is. He Who Remains wordt in de finale van Loki gespeeld door niemand minder dan Jonathan Majors, de acteur die Kang the Conqueror gaat spelen in Ant-Man and the Wasp Quantumania.
Het is dan ook duidelijk dat He Who Remains een alternatieve versie is van het personage. Deze variant van het personage heeft als doel om het balans te houden van één tijdlijn zonder aftakkingen om zo een multiverse oorlog te voorkomen. Tot Loki en Sylvie op bezoek kwamen, lukte dit hem ook erg goed.
loki seizoen 1 aflevering 5f1626350316

De multiverse is geboren

Toch besluit Sylvie een dolk door zijn hart te boren, waardoor He Who Remains niet langer zijn taak kan vervullen. Hierdoor zien we direct dat er meerdere tijdlijnen ontstaat en dat de taak van He Who Remains mislukt. Als de voorspelling van He Who Remains uitkomt en de aftakkende tijdlijnen blijven vertakken, kan dat een nieuwe multiverse oorlog ontketenen.
Aan de andere kant is het ontstaan van de multiverse voor Marvel de perfecte manier om nieuwe personages te introduceren, zoals de X-Men van FOX, Deadpool en natuurlijk de andere Spider-Men (waarvan geruchten gaan dat die in Spider-Man No Way Home geïntroduceerd worden).
Het is dan ook opvallend dat het wederom Loki, de god der onheil, verantwoordelijk is voor een nieuw kwaad dat het einde van het universum kan betekenen. De bekende Loki (Tom Hiddleston) deed dit natuurlijk al aan het einde van Thor en haalde vervolgens Thanos, de schurk van de Infinity Saga naar aarde. Nu is het Sylvie, een variant van Loki, die hetzelfde ontketend door het multiverse te creëren (met alle gevolgen van dien).
wie van avengers endgame cast denken jullie dat er dood gaat 149538f1615281072

Avengers vs. X-Men in de maak?

De grootste vraag is nu dan ook waar Marvel naartoe bouwt als opvolger van de Infinity Saga. Door het introduceren van de multiverse heeft Marvel eigenlijk de ideale kans om de bouwstenen precies zo neer te zetten als ze zelf willen. De X-Men uit de oudere films kunnen op realistische wijze geïntroduceerd worden, maar Marvel kan ook kiezen om een compleet nieuwe cast voor te schotelen.
Daarbij lijkt het creëren van de multiverse direct al een aanstaande oorlog te voorspellen en laat het nou net zo zijn dat Marvel een verhaallijn heeft in de stripboeken waarin de Avengers het tegen de X-Men opnemen. Het ontstaan van de multiverse geeft de perfecte optie om deze strijd ook in het MCU te introduceren, want de twee superhelden teams kunnen het tegen elkaar opnemen terwijl beide teams denken dat ze voor het goede vechten: namelijk het behouden van hun eigen universum.
loki seizoen 1 aflevering 6f1626350041

Waar is Loki?

Of de finale van Loki een oorlog tussen de Avengers en X-Men opzet, is voor nu natuurlijk nog niet duidelijk. Marvel houdt de kaarten altijd dichtbij de borst als het gaat om haar verhaallijn, maar wat we wel weten is dat onze Loki naar een andere tijdlijn is gesmeten. Sylvie verraad Loki namelijk voordat ze He Who Remains vermoord door hem via een portaal weg te sturen. Waar Loki denkt dat hij gewoon terug is in de TVA blijkt dat hij in een compleet andere tijdlijn terecht is gekomen waar Mobius niet weet wie Loki is. Vervolgens zien we een groot standbeeld van He Who Remains als enige Timekeeper.
Laatstgenoemde doet vermoeden dat Loki misschien wel in de tijdlijn is beland waar Kang the Conqueror daadwerkelijk regeert. Het personage is één van de gevaarlijkste schurken in de stripboeken doordat hij zichzelf als tijdgod ziet die kan doen en laten wat hij wil omdat hij kan tijdreizen.
Uiteindelijk zullen we volgend seizoen definitief antwoord krijgen op de vraag waar Loki nu precies is. Misschien zien we de schurk zelfs wel eerder, want er staan natuurlijk ook nog een aantal films op de planning, zoals Doctor Strange and the Multiverse of Madness. Die film staat op de planning voor 25 maart 2022, terwijl Loki seizoen 2 nog geen releasedatum heeft.