Lara Croft in Tomb Raider - De top 10 beste Tomb Raider games

  We kregen afgelopen donderdag nieuwe beelden van Lara Croft in Tomb Raider te zien, waarin de nieuwste game aan het licht kwam: Shadow of the Tomb Raider! De game komt uit op 14 september 2018 en als voorpret hebben wij alvast de beste Tomb Raider games op een rijtje gezet!

  Als je een gamer vraagt wie de bekendste vrouwelijke protagonist is komt er vaak wel hetzelfde antwoord uit: Lara Croft. Deze dame heeft er al bijna twintig games op zitten als je de remakes niet meetelt. Maar welke van deze games van Lara Croft in Tomb Raider zijn nu de beste? Lees verder om daar achter te komen.

  Lara Croft in Tomb Raider- De 10 beste Tomb Raider games

  10. Tomb Raider Chronicles (2000)

  Dit deel is eigenlijk een compilatie van meerdere avonturen die Lara Croft in Tomb Raider meegemaakt heeft. Volgens de verhaallijn sluit Chronicles aan op The Last Revelation, waar Lara voor dood achterbleef in een tempel. Het zijn dus eigenlijk allemaal kleine avonturen die zich daarvoor hebben afgespeeld die je nu in flashbacks speelt.

  Haar vrienden en familie bespreekt deze avonturen als het ware, waarbij Lara in Ierland op zoek gaat naar de Hellspawn, in Rusland op zoek gaat naar de Speer van het Lot en ook nog eens het Iris artefact opspoort. Een leuk deel met afwisselende omgevingen, maar ook een beetje een vreemd deel waarbij het lijkt alsof Lara daarna niet meer terug komt.

  9. Tomb Raider 3 (1998)

  Lara Croft in Tomb Raider 3 ging onder andere naar Area 51 en had een bizar hoge moeilijkheidsgraad bij sommige puzzels. De game is gebouwd in een nieuwe engine en die maakte het onder andere mogelijk om grotere omgevingen te maken. Deze waren bovendien veel gedetailleerder dan de levels in eerste twee delen.

  Toch is deze game lang niet zo sterk in elkaar gezet als het gros van de franchise. Dit komt vooral doordat er maar 20 levels zijn en het verhaal simpelweg wat slapjes uitgewerkt is. Toch is er daarna nog een aanvulling op de game gekomen genaamd Tomb Raider: The Lost Artifact.

  8. Tomb Raider: The Last Revelation (1999)

  Dit avontuur had een hele toffe nieuwe feature. Lara werd namelijk echt nat als je in aanraking kwam met water in dit deel. Voor een game in 1999 was dat heel wat. Lara komt er tijdens dit avontuur achter dat haar mentor niet echt respectvol omgaat met artefacten en besluit zelf verder te gaan.

  Uiteindelijk komt de archeologe in Egypte terecht, waar ze een amulet van een tombe verwijdert met als gevolg dat deze weer wakker wordt. Dan begint een race tegen de klok om deze god te stoppen voordat hij de wereld vernietigt. Deze Lara Croft in Tomb Raider game kent ook weer een heel scala aan lastige puzzels, maar ook de nodige actie.

  7. Tomb Raider 2 (1997)

  Het vervolg op Lara’s eerste avontuur kon absoluut niet uitblijven. Lara Croft in Tomb Raider was destijds zo populair onder de gamers dat het tweede deel eigenlijk meer van hetzelfde bracht. Daarbij waren enkele opties wat uitgebreider zoals het rijden in voertuigen. Je mocht hier in het eerste deel alleen maar naar kijken, maar in dit deel kon je ze zelf besturen.

  De game bevatte ook de broodnodige puzzels die op hun beurt weer flink uitdagend konden zijn. Daarbij hoorde ook het frustrerende feit dat je zomaar ineens dood ging als het een beetje tegenviel. Je viel dan in een put, werd gespiesd of fikte genadeloos af.

  6. Lara Croft and the Guardian of Light (2010)

  Deze game is een spin off van de Lara Croft in Tomb Raider serie, maar hoort absoluut in dit rijtje thuis. De game kwam in 2010 uit en bood een unieke mogelijkheid die we niet eerder zagen in een Tomb Raider game. Dat was natuurlijk de coöperatieve multiplayer die spelers echt samen liet werken.

  Lara zoekt in de game een magische spiegel, de mirror of smoke. Als ze die vindt gaat het natuurlijk mis en dan moet ze met mayakrijger Totec op pad om de wereld te redden. Dit moet allemaal voordat de nieuwe dag aanbreekt want anders komt Xolotl vrij uit de spiegel.

  5. Rise of the Tomb Raider (2015)

  Rise of The Tomb Raider is de meest recente game in de franchise. Het verhaal volgt Lara Croft in Tomb Raider uit 2013 verder. In die game zagen we Lara zich ontpoppen als survivalist, maar ze maakt in dit deel de overstap naar avonturier. Dat betekent dat er allerlei omgevingen zoals grotten en tombes ontdekt moeten worden.

  Maar dat is niet alles, want er zal ook genoeg tegenstand zijn. Dit komt in de vorm van gewapende vijanden, maar ook wilde dieren en zelfs vreselijke weersomstandigheden kunnen fataal worden. Alleen daagt de game je niet echt uit op puzzelgebied. Wij beloonden Rise of The Tomb Raider onder andere daarom met een 7.5.

  4. Tomb Raider: Underworld (2008)

  Op de vierde plek in deze Lara Croft in Tomb Raider top 10 staat Underworld. Deze game uit 2008 had namelijk een erg tof verhaal, waarin je op zoek gaat naar de hamer van Thor, maar tevens naar haar verloren moeder.

  Deze game sluit aan op het verhaal uit Tomb Raider: Legend die ook al een legende in de spotlight zette. Lara komt in Underworld terecht in onder andere Xibalba, een Mexicaanse dodenstad, de Noordpool en zelfs het Valhalla. Onderweg mag er als vanouds weer veel gepuzzeld worden, maar de actie is er in deze game niet minder om.

  3. Tomb Raider: Legend (2006)

  In 2006 kwam Tomb Raider: Legend uit. Deze game ging even terug naar de jeugd van Lara Croft in Tomb Raider, maar volgt niet het verhaal zoals we het uit de reboot kennen. Volgens het verhaal in Legend is Lara toen ze 9 jaar was met haar moeder in een vliegtuig gecrasht. Ze overleven dit, maar haar moeder verdwijnt al snel daarna.

  Lara is vastbesloten haar moeder jaren later alsnog te vinden en reist af naar Bolivia, Japan, Kazachstan en Nepal. In het verhaal kom je veel te weten over het legendarische zwaard Excalibur. Voor zijn tijd zag de game er echt goed uit. Daarbij draaide de game wat minder om de actie en weer wat meer om het puzzelen.

  2.Tomb Raider: Anniversary (2007)

  Het origineel van Lara Croft in Tomb Raider blijft toch voor veel gamers een van de beste delen. Gelukkig heeft Eidos in 2007 besloten deze game nog eens helemaal uit te werken in een nieuw jasje. Dit gebeurde vanwege het feit dat de Tomb Raider franchise tien jaar bestond, al kwam de game daarvoor ietsjes te laat uit.

  De remake van deze game bleef trouw aan alle originele elementen op een paar kleine dingen na. Zo waren sommige gevechten tegen bazen ineens voorzien van Quick Time events. Dat was erg jammer, maar mocht de pret zeker niet drukken.

  1. Tomb Raider (2013)

  In 2013 heeft de franchise een reboot van Crystal Dynamics gekregen. We gingen terug naar de tijd dat Lara nog geen doorgewinterde avonturier was, maar door schipbreuk op een eiland terecht kwam. Tomb Raider kwam op 5 maart 2013 in de schappen terecht en is het tiende deel in de franchise.

  Grafisch ziet de game er geweldig uit, heeft zoals gebruikelijk voor de franchise een geweldige soundtrack en het eiland kent echt toffe omgevingen. Het enige wat in deze Lara Croft in Tomb Raider echt ontbrak is het puzzelen zelf. Maar goed, Lara is ook nog niet echt een avonturier in deze game.

  Tomb Raider

  Verkijgbaar vanaf 5 march 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.