Kun je Switch-accessoires ook op Switch 2 gebruiken?

Article
dinsdag, 30 april 2024 om 11:00
20211005 switcholed8f1633465772
In principe heb je naast een console alleen een game nodig om aan de slag te kunnen. Maar vaak wordt je ervaring er iets beter op met een accessoire of twee. Veel Switch-eigenaren zullen er een aantal in huis hebben, maar kun je ze blijven gebruiken met de Switch 2?
Nintendo houdt de lippen stijf op elkaar als het aankomt op de Switch 2. Zelfs investeerders hebben nog geen bevestiging dat er een nieuwe console komt. Maar wat niet uit de monden van de Nintendo-top komt, lijkt wel via andere wegen naar buiten te komen. Er zijn namelijk heel wat geruchten over de Switch 2.
Hoewel hij volgens vrijwel al die geruchten heel wat overeenkomsten heeft met de huidige Switch, wordt er ook wel verandering verwacht. En bij hardware-veranderingen hangt het al snel boven het hoofd dat veel accessoires die je nu hebt, straks nutteloos worden.
nintendo joy con problemen worden gratis aangepakt 152977f1650873592

Hoesjes en Joy-Cons te klein? 

Het lijkt er momenteel bijvoorbeeld op dat de Switch 2 er een volle inch bij krijgt qua schermdiagonaal. Je hoeft geen Pythagoras te zijn om te bedenken dat de hoogte en breedte van het scherm toenemen en je dus met een grotere console te maken hebt. Het lijkt daarmee vrijwel zeker dat hoesjes, reistassen en screen protectors voor de Switch compleet nutteloos zijn voor de Switch 2.
Die zijn namelijk allemaal berekend op een diagonaal van 7 inch en om hun werk goed te kunnen doen, zitten ze redelijk strak. Een apparaat dat een hele inch groter is, gaat er eenvoudigweg niet in. Het oude Dock is misschien bruikbaar, al zal de nieuwe Switch minstens een beetje uitpuilen.
Als de console hoger wordt, betekent dat waarschijnlijk ook moeilijkheden voor de Joy-Cons. Die zijn namelijk precies even hoog als de Switch en dus lijkt het onwaarschijnlijk dat ze op een goede manier aan een groter apparaat vastgemaakt kunnen worden.

Nieuwe Joy-Cons, oude Pro Controller

Recente berichten beweren trouwens dat de Joy-Cons op de Switch 2 ook op een andere manier aan het apparaat vastgemaakt worden. Je schuift ze niet meer in een rail, maar klikt ze vast met magneten. Als dat waar is, is het nog een reden om te denken dat de Joy-Cons niet geschikt zijn voor de Switch 2.
Maar dat wil nog niet zeggen dat je alle hoop op moet geven wat betreft de Joy-Cons. Je kunt ze per slot van rekening ook als draadloze controller gebruiken. Het kan best zijn dat die verbinding nog mogelijk is met de Switch 2. In dat geval heb je, als je je Joy-Cons bewaart, gelijk wat extra controllers voor je nieuwe console.
Dezelfde bron die het heeft over magnetische Joy-Cons heeft goed nieuws voor de Pro Controller. Die zou namelijk wel helemaal compatibel zijn met de Switch 2. Aangezien je de controller aansluit via een doodnormale bluetooth-verbinding en oplaadt met een nog normalere USB-kabel, zou het geen grote schok zijn als dat waar is.

Hoe zit het met third-party accessoires?

Wat accessoires van andere bedrijven dan Nintendo betreft, is het nog moeilijk in te schatten. Als de hardware en software van de Switch 2 genoeg lijken op die van de Switch, is het goed mogelijk dat veel accessoires gewoon blijven werken.
Third-party controllers werken doorgaans met bluetooth, precies zoals officiële controllers. Andere apparaten werken vaak met USB, dus ook daar zal de aansluiting niet het probleem zijn. Helaas kan er altijd iets buiten de boot vallen, dus voor volledige duidelijkheid zullen we de release van de Switch 2 moeten afwachten.