Kingdom Come Deliverance tutorial - Een goed begin is het halve werk!

  Wie in de schoenen van smidszoon Henry stapt in Kingdom Come: Deliverance, komt erachter dat hij niet de snuggerste is. Om ervoor te zorgen dat je Henry binnen no-time net zo slim hebt gemaakt als jijzelf, hebben we deze Kingdom Come Deliverance tutorial voor je gemaakt!

  Lockpicking

  Eén van de nuttigste vaardigheden in een role-playing game is om sloten open te maken. In The Elder Scrolls en Fallout kan je niet zonder een schroevendraaier en stokje op pad gaan, aangezien de meest waardevolle buit achter deuren en in kluizen verstopt zit. In Kingdom Come: Deliverance is dit ook het geval, maar hier werkt lockpicking net eventjes iets anders.

  Sloten kennen verschillende niveaus. Van very easy tot very hard, wil het slot op een kist helaas niets zeggen over de voorwerpen die je binnenin kan vinden. De ene keer zit er een geweldig goed slot op een kist met jurken die niets waard zijn, de andere keer slechts een hangslotje op een kist met superdure uitrusting.

  Het doel van lockpicking in Kingdom Come: Deliverance is simpel. Zorg ervoor dat het bolletje dat je ziet gekleurd blijft door deze mee te bewegen als het slot draait. Zodoende draai je het slot met de ene hand en beweeg je met de andere het bolletje mee zodat dat te allen tijde op dezelfde positie zit in het draaiende slot.

  Hoe hoger jouw lockpick vaardigheid en hoe makkelijker het slot, hoe meer bewegingsruimte je voor het gekleurde bolletje hebt. Hoe meer sloten je openmaakt, hoe meer ervaringspunten en niveaus je krijgt. Binnen niveaus worden perks beschikbaar die bijvoorbeeld sterkere lockpicks geven of die je makkelijke sloten zonder enige moeite open laten maken.

  Boogschieten

  Ook voor de pijl en boog vaardigheid, is de tutorial in de game behoorlijk karig. Niet getreurd, want in deze Kingdom Come Deliverance tutorial geven wij je een aantal handige tips. Te beginnen met het soort pijlen en het soort boog.

  Afhankelijk van jouw skills kan je bepaalde bogen gebruiken. Hoe handiger je bent met het omgaan met wapens, hoe sterker de bogen die je kan gebruiken. Kijk dus goed naar de vereisten van wapens voordat je ze meeneemt om een kamp met bandieten uit te moorden. Voor pijlen geldt dit net, maar is er een ander belangrijk aandachtspunt.

  Er zijn namelijk verschillende soorten pijlen. De ene soort vliegt langer rechtdoor voordat hij naar beneden valt, de andere is zwaarder maar penetreert harnassen zonder probleem. Bedenk dus goed welke soort pijl je momenteel in je boog hebt en waar je op gaat schieten voordat je afvuurt. Want eenmaal geschoten is er geen weg meer terug!

  Conversaties

  Wil je iets in Kingdom Come: Deliverance voor elkaar krijgen, dan zal je soms alle charmes in de strijd moeten gooien. Waar het ene personage uiterst gevoelig is voor een vlotte babbel, werkt een gouden tong niet op doorgewinterde stadswachters die je gesnapt hebben bij het verlaten van een gesloten winkel midden in de nacht.

  In de meeste gesprekken heb je de mogelijkheid om iets via speech, charisma of intimidatie voor elkaar te krijgen. Speech is een vaardigheid die je door veel te praten omhoog kan helpen en intimidatie werkt wel of niet afhankelijk van hoe sterk je bent. En hoe je er op dat moment bijloopt.

  Want net als met charisma, krijg je bonus- of minpunten voor intimidatie afhankelijk van de kleiding die je draagt. Iemand met een bebloed harnas en een groot zwaard aan zijn riem, is meer intimiderend dan iemand in een nachthemd. En iemand in nette kleren heeft meer charisma dan een zwaard bewapende soldaat. Wees je daarom goed bewust van welke van de mogelijkheden de meeste kans van slagen heeft als je in een gesprek iets voor elkaar wil krijgen!

  Stealth

  Wie zich liever niet waagt aan het vechten tegen een handjevol bandieten in een kamp, kan er ook voor kiezen om te wachten tot de nacht is gevallen. Gedurende de nacht is de kans groter dat de meerderheid van de mensen ligt te slapen en het dus even duurt voordat er alarm wordt geslagen. Zodoende kan je rustig met een dolk de diepe slapers ombrengen zonder ook maar één keer in een langdurig gevecht te belanden.

  Twee zaken zijn belangrijk voor een dergelijke aanval, namelijk zichtbaarheid en geluid. Hoe hoger jouw stealth vaardigheid, hoe minder geluid je maakt bij het lopen. Ook kan je stiller en minder zichtbaar zijn door donkere (en vooral niet te zware) kleren te dragen. Zoals je al kan raden, kleeft daar een behoorlijk nadeel aan als je gesnapt wordt. Want een donker nachthemd is nu niet bepaald bestand tegen een uithaal van een scherp zwaard!

  Progressie opslaan

  Misschien wel het belangrijkste onderdeel in deze Kingdom Come Deliverance tutorial heeft te maken met savegames. Want waar je in de meeste RPG’s voor het doen van een gevaarlijke activiteit even je progressie opslaat, werkt dat in Kingdom Come: Deliverance net even anders.

  Er is een aantal mogelijkheden om jouw gemaakte progressie op te slaan. Allereerst kan je slapen in een gekocht, gehuurd of gekregen bed. De meeste dorpjes hebben een taverne waar je tegen betaling een bed voor een enkele nacht of permanent kan huren, dus dat is zeker een mogelijkheid.

  Daarnaast wordt jouw spel automatisch opgeslagen als je bepaalde voortgang in een quest maakt, of een nieuwe missie in ontvangst neemt. Een nieuwe missie accepteren kan dus een goede, gratis mogelijkheid zijn om even snel te saven zonder op zoek te moeten naar een bed. Ook wordt jouw spel opgeslagen als je gebruik maakt van de diensten van een badhuis. En ja, dat betekent ook dat je een paar uur ‘plezier’ voor Henry erbij krijgt.

  Tot slot kan je jouw spel ook saven door het drankje savior schnaps achterover te slaan. Deze drinkbare savegames zijn zelf te brouwen (maar best kostbaar en lastig), of te koop bij de meeste kroegen. Neem wel je zak groschen mee, want de schnaps zijn niet heel goedkoop!

  In de aankomende 1.3 patch van Kingdom Come: Deliverance zal er nog een mogelijkheid komen om jouw gemaakte progressie op te slaan. Mocht je namelijk ergens heen moeten in het echte leven, dan is er niet altijd een save mogelijkheid in de buurt. Met de aankomende update wordt dan ook de 'save & exit' geïntroduceerd, waardoor je snel een savgegame aan kan maken en het spel af kan sluiten. De eerstvolgende keer dat je het spel laadt, wordt het savegamebestand weer weggegooid.

  Welke Kingdom Come Deliverance tutorial in de game had van jou wel wat uitgebreider gemogen?

  Of je nu constant je kostbare lockpicks brak, of telkens gesnapt werd zijn het inbreken, de tutorials in Kingdom Come: Deliverance hadden in de meeste gevallen wel van duidelijker kunnen zijn. Onze vraag aan jullie is dan ook waar jullie de meeste moeite mee hadden. Wie weet kunnen wij je helpen daar waar nodig! Mocht je Kingdom come: Deliverance nog niet in huis hebben gehaald, dan kan je dat hier doen.

  Meer Kingdom Come Deliverance tips

  Met deze tutorial kun je al goed op stap in de game. Maar als je wat meer wilt weten over de details, lees dan vooral onze andere guides over het spel:

  Kingdom Come Deliverance

  Verkijgbaar vanaf 13 february 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.