Kijk gratis de F1 GP van Monaco op deze manier!

Article
zaterdag, 27 mei 2023 om 9:00
si202205290893 newsf1655367350
Nadat de GP van Imola werd geannuleerd, is het aankomend weekend weer tijd voor de volgende race. Op deze manier kan je de GP van Monaco gratis kijken!
De Grand Prix van Monaco is een legendarische race. Het is onlosmakelijk verbonden met de Formule 1 en het is dan ook niet voor niets onderdeel van de Triple Crown - samen met de Indy 500 en de 24 uur van Le Mans. Ondanks dat er al een tijdje kritiek is op de Grand Prix, omdat de straten van Monaco tegenwoordig iets te krap zijn voor de huidige Formule 1-auto’s.
Door die krappe straten en brede auto’s is het anno 2023 heel erg lastig om in te halen in Monaco. Daardoor is de kwalificatie enorm belangrijk. Begin je vanaf pole position, dan heb je een grote kans dat je de race op zondag wint. Het is natuurlijk geen garantie, zo zagen we Ferrari in 2022 een grote blunder in de pitstraat maken met de pitstop van Charles Leclerc. Door die fout eindigde de Monegask niet eens op het podium.
Tot nu toe is Red Bull Racing oppermachtig geweest dit seizoen, met vijf overwinningen uit vijf races. Max Verstappen acht de kans om de GP van Monaco te winnen alleen vrij klein. Volgens de regerend wereldkampioen is de RB19 namelijk niet gemaakt voor de constante langzame bochten in Monaco. De sterke punten van de auto, zoals de hoge topsnelheid met DRS en de lage slijtage van de banden, bieden namelijk weinig voordeel in Monaco.
Red Bull-adviseur Helmut Marko ziet Ferrari als de favoriet voor de aankomende race. Volgens de Oostenrijker is het Italiaanse team het snelste als het gaat om de langzame bochten en het opwarmen van de banden, wat de doorslaggevende factor voor de kwalificatie in Monaco.
sergio perez max verstappen gp monaco 2022f1685029695

Gratis de race in Monaco volgen

Als je niks van de sessies in Monaco wil missen, dan heb je in Nederland een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro - de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 namelijk anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. In andere landen is F1 weer gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Oostenrijk. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via ServusTV op de televisiezender en website van de omroep. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Oostenrijk wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Melbourne volgen.
Je zit dan alleen wel met het commentaar van de Oostenrijkse televisie. Vorig jaar kon je via Grand Prix Radio naar de stem van Olav Mol luisteren. Dat kan nu nog steeds, alleen wel met een omweg. De Nederlandse radiorechten zijn namelijk gekaapt door Viaplay, maar Mol heeft de rechten in België gekocht. Ook hier kan je weer goed gebruikmaken van een VPN!