Waarom Harry Potter and the Cursed Child verfilming niet probleemloos zal gaan

  Het ziet ernaar uit dat er mogelijk twee nieuwe Harry Potter-films komen met daarin de originele cast. De vraag is of dit handig is. Natuurlijk breidt de tovenaarswereld zich al uit via de Fantastic Beast-serie. Nu overweegt Warner Bros. Pictures mogelijk ook nog een Harry Potter and the Cursed Child verfilming. En dat kan problemen opleveren.

  Warner Bros. Pictures

  Let op! Dit artikel bevat spoilers voor het boek en het theaterstuk.

  Harry Potter and the Cursed Child verfilmen?

  Vooralsnog lijkt het erop dat de makers denken dat het allemaal kan. Zo gaan er geruchten rond dat er momenteel wordt nagedacht over twee films. Dit sluit perfect aan op de tweedelige theateruitvoering van Harry Potter and the Cursed Child. Dit is een Broadwayshow waarin een nieuw verhaal rondom de kinderen van Harry Potter wordt verteld. Albus Potter en Scorpius Malfoy, de kinderen van Harry en Draco spelen hierin een belangrijke rol. Zij reizen door de tijd om het verleden van Harry Potter recht te zetten. Zo willen ze onder andere Cedric Diggory redden van zijn dood. Dit is de jongen die in het vierde Harry Potter-verhaal sterft.

  Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson zouden in ieder geval terugkeren. Dat is een goed iets. Eén van de vele kritieken op de Fantastic Beast-serie is, is dat de films zo los staan van de originele films. Wanneer in deze spin-off de bekende acteurs terugkeren is die link toch direct een stukje minder vaag. Toch krijgt The Cursed Child veel kritiek doordat het verhaal niet goed aansluit op de Harry Potter-verhalen. Vooral fans van het allereerste uur zien het als frustrerende fanfictie.

  Twijfel

  Meer Harry Potter klinkt mooi, tot je de vergelijking met slechte fanfictie hoort vallen. Zo is er van het theaterstuk ook een boek uitgekomen waarin letterlijk de screenplay te lezen is. Dit boek is niet bij alle fans even goed in de smaak gevallen. Zo zijn er plotpunten die botsen met dingen die we in eerdere boeken van Harry Potter hebben gelezen. In de Fantastic Beast-serie zitten ook plotpunten die haaks staan op Harry Potter-films, maar bij The Cursed Child is dit soms nog erger. Sommige fans zagen The Cursed Child zelfs als een belediging richting de fans.

  Het begint al op het moment dat Albus Potter niet bij Gryffindor, maar bij Slytherin wordt ingedeeld. Dit wil Albus niet. Gek genoeg wilde Harry Potter dit in de normale boeken ook niet en kon hij daarom zijn voorkeur al laten horen. Fans vragen zich af waarom de sorteerhoed de zoon van Harry dan wel tegen zijn wil in bij Slytherin heeft geplaatst.

  Ook zijn er plotelementen betreffende tijdreizen die botsen met gebeurtenissen uit Harry Potter en de Gevangene van Azkaban. Zo zijn Albus en Scorpius in staat om hele nieuwe tijdlijnen te creëren.

  Rowling herschrijft haar verhalen?

  Het lijkt alsof tijdens het schrijven van The Cursed Child is besloten om veel regels uit de Harry Potter-wereld te negeren. Eén van die dingen is het litteken dat op het hoofd van Harry Potter staat. In de originele boeken is beschreven hoe Harry Potter geen last meer had van die bliksemschicht op zijn hoofd. De pijn kwam doordat een stukje ziel van Voldemort in Harry Potter schuilde.

  Rowling heeft ook duidelijk gemaakt dat dit komt doordat het stukje ziel er alles aan probeerde te doen om uit Harry te ontsnappen. Dat stukje ziel hoort verdwenen te zijn, maar blijkbaar wordt dit genegeerd, want opeens doet het litteken van Harry weer verrekte veel pijn. Voldemort is dood, het stukje ziel in Harry is weg en de spelregels die zijn opgezet door Rowling haarzelf worden genegeerd, omdat het voor het verhaal leuker is om een personage toch nog de nodige pijn te kunnen laten ervaren.

  Het kind van Voldemort

  Er zijn meer vreemde dingen aan de hand in The Cursed Child. Niet alleen Draco en Harry Potter hebben een kind, maar ook Voldemort heeft een kind. Ja, de Dark Lord heeft een dochtertje op de aarde rondlopen die Delphi heet. Klaarblijkelijk is Bellatrix Lestrange, een dooddoener uit de eerdere verhalen, de moeder. Het is allemaal mogelijk tot je er over na gaat denken. Zowel Lestrange als Voldemort zijn dood op het moment dat Delphi een baby moest zijn. Veel fans beschouwen dit dan ook als iets wat uit de lucht komt vallen en kan worden beschreven als slechte fanfictie.

  Sowieso zou Lestrange dan tijdens The Deathly Hallows zwanger moeten zijn. Niemand merkte het. Noch in de films, noch in de boeken die J.K. Rowling zelf schreef. Zo kunnen we nog even doorgaan met verschillende gekke gebeurtenissen in Harry Potter and the Cursed Child. Al die gekke dingen zouden in één artikel zo een top 10 of misschien wel top 20 kunnen vormen. In The Cursed Child heeft Harry de Elder Wand namelijk nog - iets wat gek is als je de films zag. Daar is de toverstaf namelijk doormidden gebroken.

  Harry Potter and the Cursed Child verfilming recept voor falen?

  Een Harry Potter and the Cursed Child verfilming kan een groot succes worden, maar dan moet er wel flink werk worden geleverd. J.K. Rowling stond niet volledig aan het roer toen het theaterscript van The Cursed Child werd geschreven. Dit is mogelijk wel het geval voor de verfilming. Dan kunnen de nodige elementen worden aangepast zodat het verhaal wel aansluit op wat we al weten van Harry Potter-films en -boeken. In ieder geval moet veel worden herschreven voor een film-adaptatie om te voorkomen dat er continuïteitsproblemen ontstaan.

  Voor velen had Harry Potter and the Deathly Hallows een mooi afgerond einde. Het was dus ook slim om geen verhalen te vertellen die daarna afspeelden. Het pakt goed uit dat de Fantastic Beast-serie in de gebeurtenissen voor Harry Potter-films duikt en meer vertelt over Grindelwald. Dat personage werd in het laatste Harry Potter-boek als belangrijk personage opgevoerd, maar was bijna volledig uit de Harry Potter-films geschreven. Misschien is er nog een gat in de markt als deze spin-offs ons naar onbekende Harry Poter-locaties brengen.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.