Sociale Sterren: Interview met Kaz van der Waard

Article
donderdag, 15 augustus 2019 om 13:00
xgn google image
Kaz van der Waard is onze Nederlandse Thor. Hij heeft meer dan 380.000 volgers op Instagram en aardig grote spieren. Kaz is namelijk een fitnessmodel, maar wat niemand misschien weet is dat hij ook een gamer is en bijna elke dag gamet. Daarom presenteren we hier een interview met Kaz van der Waard, maar dat legt hij zelf hieronder in deze persoonlijk video wat beter uit.
Jij bent een influencer: wat houdt dat voor jou in?
“Voor mij betekent dat dat je een rolmodel bent. Zo ben ik eigenlijk ook begonnen. Ik ben begonnen als personal trainer, toen heb ik een online business geopend. Dit was acht jaar geleden. Langzaam ben ik door gerold naar Instagram. Mijn voorbeeldfunctie is dat ik als fitness/health-persoon het goede voorbeeld geef aan mensen die dat interessant vinden en daarnaast ook de jeugd.
Ik zie heel vaak in fitness dat er de foute kant opgegaan wordt en ik probeer een duidelijke boodschap naar buiten te brengen. Dat je niet allemaal rare dingen moet doen om fit te zijn en er goed uit te zien, terwijl veel mensen dat gevoel hebben bij bodybuilding en fitness.”
Zie jij jezelf als influencer of bekende Nederlander?
"Een fitnessmodel denk ik. Want zo ben ik groter geworden. Ik beschouw mezelf niet als bekende Nederlander, omdat ik ook wel internationale volgers heb. Daarnaast ben ik niet op TV geweest. Wel korte dingetjes, maar nooit een serie. Mensen kennen me niet per se van tv. Ze kennen me van social, dus influencer."
Kaz van der Waard - Kaz
Hoe belangrijk is het voor jou om alleen positieve berichten op social media te plaatsen?
“Toch wel. Ik vind dat er een hoop narigheid is in de wereld. Dingen die in mijn leven spelen, die niet helemaal goed gaan of vervelend zijn, bespreek ik intern met de familie. Ik denk niet dat ik dat online moet plaatsen. Daar ga ik niemand mee lastigvallen."
Ben je dan niet bang dat de posts een te rooskleurig beeld geven van jouw situatie?
"Nee, want er is genoeg narigheid te vinden op social media. En daarnaast ben ik ook wel realistisch. Er zijn alleen maar good vibes op mijn social media. Ik wil me verder niet bezighouden met negatieve dingen en ook niet uitstralen. Ik vind dat social media gewoon een leuk ding moet zijn.
Ik ben wel op een vlog actief en daar zijn we wat meer open, en dan laten we iets meer zien van ons leven. Als er iets niet goed gaat, bespreken we dat wel. Maar het zal nooit zijn dat we hele prive-zaken zomaar online gooien."
Kaz van der Waard - Kaz
Begrijpelijk. Laten we doorgaan naar het gamen, want je bent een gamer. Wat maakt gamen zo leuk voor je?

"Gamen is voor mij ontspanning. Ik ben best wel druk de hele tijd. Ik heb een ondergoed business, daarnaast online coaching. We zijn nieuwe maaltijdconcepten aan het opstellen. Ik heb een online platform en daar worden ook verschillende producten op verkocht.
Het is allemaal best wel druk en ook zwaar, aan je hoofd vooral. Ik moet veel nadenken en ik doe ook alles zelf. Dus de content wordt zelf gecreëerd. Als ik dan ’s avonds een uurtje of twee Mario Kart kan spelen en mijn hoofd niet op het werk heb, werkt dat voor mij ontspannend. Maar het is wel iets dat ik met vrienden doe. Ik game weinig geïsoleerd. Ik doe het echt omdat ik leuk vind en er lol mee heb."
Betekent dit dat je niet competitief bent?

"Zeker wel, ik wil altijd winnen. Maar dat is een beetje de lol ervan toch?"
Zeker. En hoe goed ben jij in NBA-games? Want je bent van oorsprong basketballer.
“Dat speelde ik heel veel toen ik nog een Xbox had. De laatste tijd heb ik dat niet meer gespeeld, dus dat zou ik moeten testen. Maar ik denk dat ik het zo weer oppak. Ik ben ook op de hoogte van alle NBA-dingen altijd, ik volg het op de voet. Ik ben er vrij goed in denk ik.”
Tof. Gamet je vriendin ook?
"Ja. We gamen vaak samen. We hebben nu een nieuw spelletje: Overcooked. We zitten samen te werken om zoveel mogelijk orders te vervullen. (lachend) Een soort McDonald’s online. Dat is wel leuk."
Is het dan écht samenwerken of maken jullie ruzie? Want Overcooked is wel hectisch.
"Nee, nee, nee! We werken echt samen. Sandra is zwanger en zit veel thuis, ze heeft nu weinig energie om dingen te doen. Voorheen gingen we veel uit, de stad in, lekker eten enzo. Maar nu is dat minder geworden en zitten we vaker thuis en dan is het leuk om samen te gamen."
Kaz van der Waard - Kaz
Vanaf welke leeftijd denk jij dat je met je aanstaande kind gaat gamen?
“Oh god. Ik was er zelf ook wel vroeg bij, geloof ik. We hadden van die Gameboys. Ik heb geen idee. Een jaartje of vijf, zes was ik? Tegenwoordig gaat het misschien wel sneller. Ik vind het lastig in te schatten bij kinderen, ze zijn zo klein en dan ineens zijn ze groot.”
Wat is jouw vroegste game-herinnering?
"Ik had een NES. Ik kwam thuis van voetbal en toen zette mijn moeder dat ding neer. Tenminste ze deed een poging om dat ding op de televisie aan te sluiten. Duck Hunt zat erop, Zelda en sowieso Mario Bros. Een beetje de klassiekers. Ze had een tweedehands pakketje gekocht met allemaal games erbij. Dat was wel heel leuk. Dat is mijn eerste echte herinnering, al heb ik daarvoor nog wel een Gameboy Pocket gehad."
En wat zijn de games die je nu speelt?
"FIFA, Super Smash, Mario Party. Hoewel die een beetje langzaam gaat. Ik heb Crash Bandicoot, Mario Bros die nieuwe. En Odyssey ook. Alle goede van Mario heb ik. Dat speel ik nu. Vroeger heb ik veel Call of Duty gespeeld."
Wat doe je als je niet kan winnen?
Lacht: “Als iemand beter is, is iemand beter. Ik heb nooit het gevoel dat ik kansloos ben. Als ik helemaal niet kan winnen, blijf ik meestal wel spelen. Ik ben geen slechte verliezer. Ik heb nooit controllers kapot gegooid.”
Kaz van der Waard - Kaz
Vroeger heerste er een beetje het beeld dat gamers nerds zijn en misschien ook wel dik en ongezond eten. Hoe is dat nu denk je?
"Ik ben zelf wel een beetje een nerd moet ik toegeven. Ik ben nog steeds bezig op computergebied. Ik zit dagelijks, als het niet voor mijn werk is, dan is het interesse, naar nieuwe plug-ins of apps te kijken. Om mijn website mooi op te bouwen. Ik ben zelf extreem fit en best wel een nerd, dus dat beeld heb ik sowieso niet echt gehad.
Jezelf opsluiten op een kamer en dagenlang niet eten of alleen maar Red Bull: ik denk dat dat beeld wel een beetje veranderd is. Het is veel meer mainstream geworden. Veel gameconsoles staan gewoon in huizen van gezinnen. Er staat altijd wel iets waar de hele familie gebruik van maakt. Vroeger was het meer alleen voor de hardcore gamers.”
Hoe combineer jij een leven met veel sporten, gezond eten eten en gamen?
“Gamen is puur een vrijetijdsding, ik maak er absoluut geen tijd voor vrij. Het is niet van vandaag heb ik geen zin om te werken, ik ga gamen. Het is meer van: nu heb ik 8 of 10 uur gewerkt, als ik niet helemaal gestoord wil worden, moet ik even iets anders gaan doen. Trainen gaat voor, werk gaat voor en als er tijd over is, dan game ik.“
Je ziet tegenwoordig steeds meer games waaraan grote namen worden gekoppeld. Denk jaren geleden aan Kevin Spacey in Call of Duty, maar ook Rami Malek in Until Dawn. Als jij zelf je naam aan een game zou mogen koppelen, voor welke zou je dan kiezen?
“Oh dat vind ik wel een goede vraag. God, even goed nadenken. Ik zou voor een vechtgame gaan. Ik ben best wel bezig met kickboksen ook. Dan zou ik kiezen voor iets als Ryu van Street Fighter.”
Kaz van der Waard - Kaz
Iets anders wat ik tegenkwam op het internet. Jij hebt Steven knock-out hebt geslagen tijdens boxing influencers. Hoe was dat?
“Adrenaline. Het was een gekkenhuis, een beetje euforisch ook. Ik ben een sportman in hart en nieren en vond het leuk weer een nieuwe uitdaging aan te gaan, naast mijn fitnesscarriere. Ik ben ook Europees kampioen geworden. We hebben 2,5 maand keihard getraind. Ik en Melvin Manhoef, dus ik had wel een goede mentor. Ik was wel wat nerveus, maar ook wel zelfverzekerd omdat ik zo goed was voorbereid.“
Trainen is wel wat anders dan iemand K.O. slaan. Wat dacht je toen hem K.O. sloeg?
“Nou, tijdens trainingen zijn we ook hard tegen elkaar en dat wilde ik ook. Ik heb met aardig wat vechters gespard. En dan slaan ze je ook wel neer. Dus dan bereid je je eigenlijk voor op het ergste wat er kan gebeuren in de ring. Dus ik heb zelf ook weleens op de grond gelegen.
Als je iemand neerbeukt is het een beetje onderdeel van de sport. Dat hoort erbij. Toen die (Steven, red.) wat langer bleef liggen, werden we allemaal wat ongeruster en toen is hij uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht. Een gebroken kaak. Dat is iets wat gebeurt, daar kun je niets aan doen. Maar dat had van mij niet gehoeven.”
Wij gaan samenwerken. We gaan binnenkort give-aways opzetten voor onder andere de XGN-bezoeker, hoe vind je dat?
“Ja ik vind give-aways altijd leuk. Wie wil er geen gratis spullen winnen toch. Het is een goede manier van het verspreiden van een merk.”
Influencer
Meer weten? Volg Kaz op Instagram. En vergeet niet zijn eigen gemaakte video boven dit artikel te bekijken.

Binnenkort meer

Dit was deel één van onze nieuwe rubriek Sociale Sterren. Volgende week zijn we bij jullie terug op donderdag voor een nieuw interview. Laat vooral weten wat je van het interview vindt en over wie jij nog meer zou willen weten.