Interview met Jared Deck van SanDisk

  Al sinds 1991 is het bedrijf SanDisk bezig met het ontwikkelen van Solid State Drives. In datzelfde jaar kwam SanDisk met een SSD met een opslagcapaciteit van 20 megabyte, dat genoeg is voor ongeveer 3 MP3'tjes. Wij vroegen Jared Deck van SanDisk waarom wij als gamers een SSD moeten aanschaffen.

  XGN: Waarom zouden gebruikers een SSD kopen?

  "Met een SSD breng je minder tijd door met het staren naar je beeldscherm. Het opstarten van Windows en de laadschermen in games worden drastisch verminderd. Alles gaat sneller. Neem bijvoorbeeld iTunes, dat soms best lang nodig heeft om alles te indexeren nadat je dat hebt opengeklikt. Bij een SSD gebeurt dat binnen enkele seconden. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld Outlook.

  Wat gamers vaak doen als ze een nieuwe PC gaan kopen, is als eerste denken aan een grafische kaart. Op nummer twee staat vaak de harde schijf: hoe kan ik mijn opslag zo snel mogelijk laten werken? Dit laat zien dat harde schijven een belangrijk onderdeel binnen een game-pc vormen."

  XGN: Wat zijn de voordelen voor gamers?

  "Wanneer je grafisch zware games gaat spelen, moet je veel textures uitladen. En hoe realistischer het wordt hoe meer textures er geladen moeten worden. Na een tijdje zit je cache vol, en dan dienen textures opnieuw geladen worden. Met een SSD gaat dit inladen veel sneller.

  Wat we vaak zien bij games is dat de ontwikkelaars textures op lange afstand langzaam gaan inladen. Bij racegames kun je bijvoorbeeld heel goed zien of je op een normale harde schijf speelt of een SSD. De textures worden dan veel sneller ingeladen op lange afstand en zie je meer details. Met gamen komt het erop neer dat je aan het wachten bent tot de harde schijf de juiste bestanden heeft aangeleverd om uit te lezen."

  XGN: Waarom zijn SSD's nu aan zo’n grote opmars bezig?

  "Als je kijkt naar een PC zijn eigenlijk alle componenten in de loop der jaren steeds sneller geworden. Bij harde schijven gebeurde dit slecht sporadisch, en in veel systemen is de harde schijf de bottle-neck waar alles trager door wordt. SSD’s pakken het hier over.

  Daarnaast is de prijs van SSDs de laatste paar jaar enorm gedaald. Voor een prijs van onder de paar honderd dollar kun je al een SSD kopen die je harde schijf kan vervangen. Een schijf van 250 gigabyte is in veel gevallen al genoeg voor een laptop."

  XGN: Het gaat nu vooral om ‘wie heeft de snelste schijf’, is het niet tijd om te werken aan meer gigabytes voor de prijs?

  "SanDisk is een bedrijf dat werkt aan beide aspecten: een snelle schijf met genoeg opslagcapaciteit. We hebben onlangs het bedrijf Fusion-IO overgenomen. Daarmee geven we aan dat we alle groepen in de markt willen bedienen: mensen die meer capaciteit willen, mensen die hogere performance willen, of specifieke datacenter-behoeftes.

  Met de Extreme Pro richten we onszelf echt op snelheid. Maar met onze Ultra-lijn richten we onszelf weer op andere zaken zoals opslag. Maar de Extreme Pro is onze eerste 960 gigabyte SSD, dus we zijn wel degelijk bezig om de capaciteit te laten toe nemen voor een betaalbare prijs."

  XGN: Zou je aanraden om een normale harde schijf en een SSD in dezelfde game-pc te gebruiken?

  "Zelf zou ik het liefst een aantal 240 gigabyte SSDs in een RAID opstelling neerzetten, maar ik het is niet zo dat ik het zou afraden. Zeker als je de capaciteit nodig hebt is een normale harde schijf voor de hand liggend. Maar ik denk dat een enkele SSD van 480 gigabyte voor de meeste mensen wel genoeg zou moeten zijn."

  XGN: Heb je nog tips en trucs die je SSD extra snel houden na een tijdje?

  "Met de lancering van de Extreme Pro hebben we tevens de laatste versie van onze Dashboard software uitgegeven. De Dashboard heeft naast wat monitoring onderdelen ook de opties om je te helpen bij het behouden van de snelheid. Een van de dingen is het inplannen van Trim-commando’s (hiermee worden bestanden die niet meer op je computer staan daadwerkelijk verwijderd, red.). Daarnaast werken we met een aantal andere partijen aan plug-ins, zodat je bijvoorbeeld vanuit de software je PC kunt scannen op virussen."

  XGN: Klopt het dat SSD's geen behoefte hebben aan defragmentatie?

  "Ja, dat klopt. SSDs schrijven alles over de hele schijf weg maar kunnen al deze stukken even snel benaderen. Bij normale harde schijven ligt het er maar net aan hoe snel je de data kunt uitlezen. Je zou kunnen zeggen dat het Trim-commando een zelfde soort functie heeft als defragmentatie. En de Dashboard software helpt je erbij om de dit te doen, zodat je er geen omkijken meer naar hebt."

  XGN: Maakt het nog uit wat voor SATA-kabel je gebruikt om de SSD op je PC aan te sluiten?

  "Er is niet echt een verschil tussen een SATA-2 en SATA-3 kabel. Wat wij als regel hanteren is dat je een goede kabel in huis moet halen. Je kunt beter wat meer betalen voor een goede kabel dan een goedkope kabel van een minder bekend merk.

  Uiteraard hebben we dit ook getest, en daaruit is gebleken dat de kwaliteit van het signaal op de goedkopere kabels niet heel erg goed is. En op hoge snelheid is een hoge kwaliteit wel gewenst. Dus haal een goede kabel in huis en je zit voorlopig goed."

  XGN: Wat is de gemiddelde levensduur van een SSD in geval van gamers?

  "Als gamer ben je voornamelijk bezig met het uitlezen van bestanden. Natuurlijk is het zo dat je bij het installeren van een spel wel data wegschrijft, maar we hebben berekend dat dit in veel gevallen niet meer is dan de 80 terabyte die wij aan de levensduur geven. Daarnaast is het zo dat de meeste gamers na een aantal jaar een nieuwe harde schijf kopen, en gebruiken ze de oude als back-up. De kans is dus groot dat je het einde van de SSD niet zult meemaken."

  XGN: Waarom zouden gamers specifiek voor een SanDisk Extreme Pro moeten kiezen?

  "Voor deze vraag gaan we terug naar onze drie sleutelwoorden: snelheid, consistentie en betrouwbaarheid. De SSD's die wij hebben zijn enorm snel en ze blijven dat ook. Daarnaast zijn ze ook erg betrouwbaar. Omdat we een bedrijf zijn dat alleen geheugen maakt, denk ik ook dat wij de meeste ervaring op dit gebied hebben."

  Benieuwd of de SanDisk Extreme Pro iets voor jouw game-pc is? Lees dan onze recensie!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.