Avengers Infinity War einde uitgelegd - Dit gebeurde er allemaal

  Avengers Infinity War werd enorm goed ontvangen. Vooral het einde van Infinity War was ge-wel-dig, iets wat je niet van Marvel zou verwachten. In dit artikel speculeren we over het overweldigende Infinity War einde. Er gebeurde misschien zelfs teveel...

  Let op, dit artikel bevat spoilers. Als je de film nog niet hebt gezien, wordt je aangeraden om niet verder te lezen. Dit artikel speculeert over het einde van de film.

  Onverwacht Infinity War einde

  Hallelujah, wat was Infinity War een spectaculaire film. In onze Infinity War review bleek de film al adembenemend, iets wat hier zeker nog een keer mag worden bevestigd. Het Infinity War einde wist daarbij ook enige emotie op te wekken! Veel te veel helden verlaten ons.

  Het meest opvallende aan het Infinity War einde is nog wel hoe alles anders uitpakt dan je zou verwachten. In een traditioneel superheldenverhaal was het huidige einde zelfs niet eens voor te stellen. In zo'n verhaal verwacht je dat het goed altijd het kwade overwint. Is het dan niet ontzettend vreemd, wetende dat Thanos aan het einde van Infinity War met één simpele knip van zijn vingers het halve universum in stof laat opgaan.

  Thanos is hierin misschien wel de meest duistere schurk die we ooit in het hele Marvel Universum hebben gezien. Als we eerlijk zijn hebben veel schurken geen blijvende herinneringen achtergelaten. Thanos staat daarentegen door al zijn daden nog vers op het netvlies gebrand. Mogelijk is hij zelfs de beste schurk uit het Marvel Cimematic Universe.

  Een heleboel doden

  Black Panther, Spider-Man, Doctor Strange, Winter Soldier, Scarlet Witch, Groot, Star-Lord, Mantis, Nick Fury en Maria Hill, we zien ze allemaal verdwijnen in Infinity War. Een flinke lijst en het valt bijna niet te geloven dat we in Infinity War van al deze personages afscheid moeten nemen. Dit laat natuurlijk een flinke indruk achter, die we niet snel zullen vergeten.

  Het aantal doden aan het Infinity War einde is tragisch. Het is nog veel tragischer om na te denken over hoeveel van de doden ook daadwerkelijk dood zullen blijven. De kans is vrij groot dat alle Marvel personages die in stof opgingen, in Avengers 4 weer tot leven zullen komen. Hoewel Thanos een enorme schade heeft veroorzaakt, zijn er namelijk redenen om aan te nemen dat al die schade ook weer ongedaan kan worden gemaakt.

  In Infinity War zien we namelijk al een voorbeeld van het uit de dood opstaan van personages. Zo vermoord Scarlet Witch met veel pijn haar geliefde Vision om zo te voorkomen dat Thanos zijn Infinity Stone in handen krijgt, die onderdeel vormt van het hoofd van deze superheld. Alhoewel alles veilig lijkt na het vernietigen van de steen en Vision, brengt Thanos deze superheld weer terug tot leven om de Infinity Stone alsnog te bemachtigen en Vision een tweede keer binnen enkele seconden te laten sterven.

  Wanneer Thanos dit ongedaan kan maken om zo de Infinity Stone te bemachtigen, kan door middel van dezelfde krachten ook de halve wereldbevolking weer terug tot leven worden gebracht. Mits hij hier zelf toe bereid is, natuurlijk.

  Thanos kent liefde

  En bij de bereidwilligheid om al zijn daden ongedaan te maken, ligt per direct ook een probleem. Waarom zou Thanos al zijn daden ooit ongedaan maken? Hij heeft nu eindelijk waar hij al die 10 jaar aan Marvel geschiedenis zo naar snakte.

  Thanos klinkt als een vreselijk schurk die op geen enkele manier meer valt te stoppen, maar heeft net als elke schurk toch een zwakte die hem mogelijk in het vervolg fataal kan worden. Zo zien we dat deze meedogenloze gast, toch een klein hartje heeft. Thanos is een bijzonder sterk uitgewerkte schurk die we, ondanks dat we het niet met hem eens zijn, volledig kunnen begrijpen. Dit komt voornamelijk omdat hij ook een zwakke kant heeft: hij laat zien liefde te kennen, want zonder liefde had hij namelijk nooit alle zes de stenen verkregen.

  Alleen door Gamora op te offeren, wist hij de Infinity Stone te bemachtigen. Om deze steen te krijgen moest Thanos namelijk opofferen wat hem het meest dierbaar was. Als de Avengers en Guardians of the Galaxy op één of andere manier Thanos zijn liefelijk kleine hartje tegen hem kunnen gebruiken, kunnen ze hem mogelijk overtuigen dat zijn logica nergens op slaat. Het Infinity War einde liet wel zien: met brute kracht alleen winnen onze helden het niet.

  Die verbintenis met Gamora wordt al helemaal duidelijk in een korte scene, waarin we een kleine Gamora en Thanos op een vooralsnog onbekende plek tegenover elkaar zien staan. Het is in ieder geval een gekke plek. Er staat een Chinese tempeltje dat is omringt door water. Welke plek de scene in het verhaal heeft, is vooralsnog nog onduidelijk, maar hierdoor is duidelijk dat de band tussen Gamora en Thanos een belangrijke rol blijft spelen.

  Waarom doet Thanos dit?

  Thanos gelooft zelf dat wat hij doet, het juiste is. Wanneer hij in het begin van de film dan ook de Asgardians uitmoord tijdens de poging te ontsnappen uit het gevallen Asgard, maakt hij duidelijk dat wat hij doet moet worden gezien als een cadeau: hij gelooft iedereen een gunst te verlenen. Door de helft van het universum te vernietigen ziet hij kansen om het universum een nieuw pad op te laten gaan.

  Thanos komt zelf van de planeet Titan, een planeet die niet langer bewoond wordt omdat iedereen op de planeet dood is. Iedereen op de planeet is uitgestorven omdat er niet genoeg grondstoffen voor allemaal waren, iets wat Thanos enorm heeft geraakt. In zijn beleving gaat het steeds slechter met het universum.

  Hij zag het uitsterven van alles op Titan allang aankomen, maar was zelf machteloos. Nu denkt hij dat ditzelfde lot is weggelegd voor velen anderen. In de ogen van Thanos staat het vernietigen van de helft van het universum gelijk aan het redden van de andere helft.

  Dit motief om balans in het universum te creëren is niet vreemd binnen het Marvel Cinematic Universe, het zou vreemder zijn geweest als ze zich aan de comics hadden gehouden. In de comics heeft Thanos heel andere redenen om het halve universum om zeep te helpen: zo wil hij indruk maken op Death, een personage dat (nog) niet geïntroduceerd is in de films. Gezien het universum al zoveel personages in één film kent, zou het een hele slechte zet zijn geweest om binnen deze film ook nog eens een nieuw iemand te willen introduceren.

  Bewijs dat de Avengers zullen slagen

  Maar kunnen The Avengers iets veranderen aan de motieven van Thanos en daarbij het universum redden van een complete ondergang? Het cliché antwoord is: het komt altijd goed in een film. Maar het einde van Infinity War laat zien dat dit niet zo hoeft te zijn. Moeten we dus per se aannemen dat alles weer wordt hersteld in Avengers 4?

  Zeer waarschijnlijk is alleen het antwoord 'ja' juist, want door de loop van Infinity War hebben de makers al lichtelijk bewijs getoond dat de Avengers en Guardians of de Galaxy in de toekomst zullen slagen. Dit bewijs kunnen we halen uit uitspraken van Doctor Strange, die belachelijk veel opties van de toekomst heeft bekeken. Hij benadrukte dat de kans van slagen bijzonder klein is: maar één van de miljoenen opties die hij bekeek leidde tot succes.

  Hoe kunnen we dan speculeren dat de Avengers nu juist die versie van de toekomst in zijn gegaan waarbij alles goed zou aflopen? Het antwoord ligt in de handelingen van Doctor Strange. Ergens in de film laat hij namelijk weten dat als hij moet kiezen tussen het redden van Tony Stark, Peter Parker of het beschermen van de Infinity Stone, hij zonder twijfel voor de Infinity Stone zou kiezen. Wanneer het daarentegen puntje bij paaltje komt, redt hij Tony en Peter door de Infinity Stone af te staan aan Thanos, want "dit was de enige manier."

  Wie kunnen de strijd nog voeren?

  Het lijkt er op dat de helden die niet zijn opgegaan in stof, de helden zullen zijn die Thanos moeten stoppen. En zeer waarschijnlijk is dit niet op basis van kracht, maar op basis van iets anders. Het Infinity War einde laat in ieder geval zien dat iconisch helden als Iron Man en Captain America (ook al heeft hij zijn schild allang niet meer), nog overeind staan om het tegen Thanos op te nemen. Zij kunnen nog vergezeld worden door:

  • Nebula
  • Thor
  • Rocket
  • Black Widow
  • War Machine (Iron Patriot)
  • Hulk
  • Okoye
  • M'Baku.

  Verder moet er mogelijk nog hulp komen uit rollen die in Infinity War onbraken. Neem bijvoorbeeld The Ant-Man, die compleet afwezig is in de film, maar binnenkort nog wel zijn eigen film krijgt: Ant-Man and the Wasp. En gezien onder andere Valkyrie en Hawkeye onbreken in Infinity War, keren zij misschien terug om tegen Thanos te vechten.

  Mogelijk komt er ook een nieuwe held. Captain Marvel is in ieder geval al geteased in de after credits scene. Terwijl Nick Fury en Maria Hill ook door Thanos in stof veranderden, wist Fury nog even de hulp in te roepen van Captain Marvel. Het lijkt dus dat Captain Marvel (en mogelijk ook nog nieuwe te introduceren helden) een rol zullen gaan spelen in Avengers 4.

  Wat als Thanos niet wordt verslagen?

  Stel dat personages niet terugkeren, dan heeft het Infinity War einde grote gevolgen voor het Marvel Cinematic Universe. Dat betekent dat alle nog levende helden de rest van hun bestaan doorbrengen in een wereld die in puin ligt en waarvan de helft van de bevolking niet meer bestaat. Dit klinkt ook wel als een spannende nieuwe setting, maar niet iets wat Marvel op de lange termijn vol zal houden. Accepteren fans het verliezen van fan favorites?

  Desalniettemin is het verdwijnen van helden niet het einde van de wereld. Dit gehele universum begon langzaam al veel te veel helden te kennen, wat ervoor zorgde dat het steeds lastiger werd om al die personages voldoende tijd te geven om op het witte doek te kunnen schitteren. Doordat helden verdwijnen is er ruimte om nieuwe helden te leren kennen zoals Captain Marvel. Tot en met 2020 staan er nog veel unnamed titels gepland.

  Hoe het ook loopt: na Avengers 4 zien we in ieder geval Black Widow terug. Marvel zou na al die jaren waarin fans naar meer snakten, eindelijk werken aan een Black Widow stand-alone film, Via die film zal het personage van Scarlett Johansson mogelijk meer achtergrondverhaal krijgen. Ook is er al een nieuwe Spider-Man aangekondigd en komt natuurlijk Ant-Man and the Wasp snel uit, al speelt die film zich af voor de gebeurtenissen in Infinity War.

  Wat denk jij dat er na het Infinity War einde zal gebeuren?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.