Hoe zit het met de PS5 VR?

Article
donderdag, 18 februari 2021 om 15:00
xgn google image
De Playstation 4 heeft al een erg goede VR headset op de markt gekregen en deze is ook nog eens te gebruiken met de Playstation 5. Maar waar blijft nou de sterkere en betere headset voor écht alleen de Playstation 5 en wat brengt het allemaal mogelijk met zich mee?
De Playstation-VR. Een geweldig stukje technologie met ook een aantal supergoede games. Hoewel Virtual-Reality lang niet het traditioneel gamen vervangt, biedt het wel enorm veel mogelijkheden en unieke ervaringen. De Playstation 4 heeft al een heel eigen VR-headset gehad, maar waar blijft nou toch de VR-headset voor de Playstation 5? Alleen een mogelijke datum of aankondiging dat er aan gewerkt wordt zou fijn zijn, maar dat is helaas niet het geval. Wel duiken er heel veel patents en geruchten op elke keer, dus wij hebben even kort bij elkaar wat key-items verzameld om een blik te geven op wat er mogelijk bij de nieuwe headset komt kijken.
valve index controllerf1613477725

Geavanceerde controllers

De DualSense controller is al een stevig stukje technologie, maar als we de patents moeten geloven van de nieuwe Playstation VR, dan worden deze controllers pas écht geavanceerd. Ze lijken ergens een beetje op de Valve Index controllers. Of deze tekeningen ook werkelijk laten zien hoe de controllers gaan worden blijft nog wel een vraag, we hebben bijvoorbeeld ook de eerste Playstation 5 console gezien en daar is nu ook weinig van terug te vinden. Als de controllers wel écht worden als hoe het ernaar uitziet dan komen er ook gelijk vragen naar boven of dat de controllers dezelfde functionaliteit zullen gaan krijgen als de Valve Index 'knuckles', die werkelijk meten waar je je vingers houdt etc. Tot nu toe meer vraag dan antwoord dus, maar wel met een sprankje hoop.
de leukste social vr games voor de playstation vr 107150

Nieuw headset design

De vorm en looks van de nieuwe headset lijkt ook in een patent enorm te verschillen met het origineel. Hoewel het er super futuristisch eruit ziet, is het mogelijk wel een beetje té futuristisch. De headset gaat volgens de tekeningen een heel dunne 'bril' worden. Er zijn dan ook twee varianten, eentje met complete band en eentje zonder. Maar de afmetingen en dimensies die we kunnen zien op de tekeningen van de patent, lijken een beetje erg dun voor wat een VR-headset deze dagen kan zijn. Hoewel het niet geheel onmogelijk is, lijkt het voor nu een beetje ongeloofwaardig.
Wat wel een zeer mogelijke functie kan worden is een soort haptic feedback in de headset. Wat de haptic feedback in de headset precies kan gaan doen is niet heel duidelijk, mogelijk dat het een melding geeft wanneer de headset niet goed gedragen wordt of het biedt een functie in games wanneer er iets tegen het hoofd van een personage in-game aankomt bijvoorbeeld.

Playstation 5 VR mogelijkheid nu

Naast hopen op de nieuwe PSVR heeft Sony al wel een mogelijkheid om de huidige Playstation VR te gebruiken op de PS5. Er is namelijk een website opgezet voor mensen die een PSVR hebben, om een adapter aan te vragen. Met deze adapter kun je dan de PS4-VR camera en headset aansluiten op je PS5. Erg jammer dat de PS5 camera niet gewoon werkt maar het is voor nu niet anders. Het biedt in ieder geval een leuke mogelijkheid om je VR games te kunnen blijven spelen. Er komt alleen geen grafische verbetering door in te spellen, maar laadtijden zullen wel verbeteren.
vermoedelijke psvr 2 specificaties gelekt voor ps5 152803 3f1641352366

Waar blijft het nou?

Allemaal leuk en aardig die nieuwe functies en gimmicks maar waar blijft dat ding nou? Dat blijft voorlopig nog de hoofdvraag. Sony heeft naast alle patents niets bekendgemaakt over de nieuwe headset. Wat we wél kunnen doen is kijken en vergelijken met de release van de PS4 en de VR-headset hiervoor. De PlayStation 4 werd in Nederland uitgebracht op 15 november 2013, alweer 8 jaar geleden.
De Playstation VR kwam uit op 13 oktober 2016. Er zit dus een dik verschil van 3 jaar in. Aangezien we tot nu toe weinig, of zo goed als, geen informatie hebben. Is drie jaar na release zeker mogelijk. Een eerdere datum is natuurlijk altijd mooi meegenomen, maar als we het dus gelijk houden aan het tijdverschil van PS4 en VR en dat doen bij de PS5. Dan zullen we tot zeker 2023 moeten wachten voor een mogelijke vernieuwde versie van de Playstation Virtual-Reality headset.
We hebben wel veel mogelijke plannen en tekeningen, maar het is nog lang geduld hebben voordat we de nieuwe headset dan werkelijk in onze handen hebben.