Hoe zit het met de EA Sports FC concurrent van de FIFA?

Article
maandag, 27 mei 2024 om 21:00
ea sports fc 24 haalandf1689331167
Vorig jaar kwam er voor het eerst in tijden geen FIFA-game uit. EA maakte nog wel een voetbalsimulatiegame, maar onder een andere naam, omdat de FIFA-naam het bedrijf te duur was. De FIFA belooft al enige tijd een concurrent, maar hoe zit het daarmee?
De naam FIFA en het WK voetbal waren eigenlijk het enige waar EA’s deal met de FIFA goed voor was. Licenties voor spelers en clubs gingen niet via de voetbalbond. EA Sports FC kun je dus rustig zien als opvolger van de FIFA-reeks, want het is praktisch dezelfde game.
Maar de FIFA was minder blij met het stuklopen van de samenwerking en belooft al enige tijd een nieuwe FIFA-game van een andere ontwikkelaar. Die moet op elke manier beter zijn dan EA Sports FC. We zien er tot dusver alleen weinig van.
ea sports fc 24 haaland schotf1695043276

Ontwikkelaar al gevonden?

Toch lijkt het mogelijk dat de ontwikkelaar van de game al gevonden is. Afgelopen februari waren er berichten dat de FIFA een nieuwe partner had gevonden, namelijk 2K. Deze uitgever heeft al een flinke portfolio van sportgames, dus een voetbalsimulatiegame zou er goed tussen passen.
Een aankondiging is er nog niet, maar het gerucht is onlangs opnieuw opgedoken. Een game-verkoper, MohPlay, liet onlangs op Twitter weten dat de deal tussen 2K en de FIFA rond was. Een reden waarom we dat moeten geloven gaf MohPlay niet, maar toch doet het gerucht flink de ronde.
Dat komt mogelijk ook doordat Mike Straw van de vaak betrouwbare website Insider-Gaming suggereert dat het waar is. Toen de beweringen van MohPlay rond begonnen te gaan, kwam Straw met een Tweet die suggereert dat hij ook nog steeds het van alles hoort over een deal tussen 2K en de FIFA. Niemand wil hem er verder iets over vertellen, maar Straw schat in dat een aankondiging misschien al snel is.

EA Sports FC 25 in problemen door FIFA 25?

Als het inderdaad zo is dat de FIFA en 2K nu samen gaan werken, zou je misschien denken dat dat niet op al te korte termijn een game oplevert. Maar het lijkt mogelijk dat er dit jaar meteen een FIFA 25 komt, dat is tenminste wat MohPlay beweert. Als dat waar is kan EA Sports FC een probleem hebben.
Want hoewel trouwe fans inmiddels waarschijnlijk weten dat EA Sports FC het vroegere FIFA is, heeft een game die daadwerkelijk FIFA heet de naam mee. Voor veel spelers die het nieuws rondom de rechtenkwestie niet hebben gevolgd, is het waarschijnlijk logisch om gewoon de game die FIFA heet te kopen.
Uiteraard moet het in de praktijk blijken of EA een probleem heeft als er weer een officiële FIFA verschijnt. Ook moeten we afwachten of deze geruchten kloppen. Wel lijkt de aanname van Mike Straw dat een aankondiging snel komt redelijk waarschijnlijk, als de geruchten kloppen. September en oktober zijn de maanden waarin voetbalgames meestal uitkomen, dus een aankondiging zal vast niet tot na de zomer op zich laten wachten.

Twee voetbalgames van 2K?

Het zou trouwens kunnen dat 2K nog meer maakt dan alleen FIFA 25. Naar verluidt werkt het bedrijf ook aan een LEGO voetbalgame. Daarvan wordt steeds gezegd dat hij snel verschijnt, maar dat gebeurt vervolgens niet. Dat kan betekenen dat onderhandelingen met de FIFA gevolgen hebben voor deze game.