De grootste CES 2021 verwachtingen

  De week van CES 2021 is begonnen! Dit jaar wordt alles volledig digitaal gehouden, een unicum voor het tech event. Verwacht alleen niet dat het daarom minder verrassingen in petto heeft. Hieronder lees je alvast onze CES 2021 verwachtingen!

  CES

  Ondanks het coronavirus gaat elektronicabeurs CES gelukkig door dit jaar. Het grote verschil met voorgaande keren is dat nu alle evenementen digitaal te aanschouwen zijn in plaats van op de beurs zelf. Toch hoeft dat niet te betekenen dat we weinig hebben om over te praten. Sterker nog, in aanloop naar CES 2021 is er al genoeg interessants genoemd om naar uit te kijken. De grootste verwachtingen staan hieronder op een rijtje.

  Mini-LED en micro-LED

  Een van de belangrijkste soorten aankondigingen van CES blijft toch wel die van nieuwe televisies. Een grote en mooie smart-tv is voor velen nu eenmaal niet weg te denken uit de woonkamer, dat geldt al helemaal voor gamers. Een belangrijke ontwikkeling waar we steeds meer over horen is tv's met mini-LED en micro-LED.

  Zo heeft Samsung al geruime tijd geleden laten weten dat het nieuwe schermen ontwikkelt voor consumenten met mini-LED (Neo QLED 4K) en micro-LED. Om de twee termen uit elkaar te kunnen houden is een korte uitleg hier wel op zijn plaats. Beide technieken zijn relatief nieuw en zorgen voor betere beeldkwaliteit dan 'gewone' LCD- en LED-schermen. Niet alleen Samsung wil hier meer gebruik van maken, ook LG en zelfs Apple springen aan boord met deze techniek.

  Bij TV's met mini-LED is de local dimming van pixels verbeterd, wat ervoor zorgt dat delen van het scherm veel nauwkeuriger gedimd worden. Het levert een groter contrast op. In plaats van een paar grote lichtpanelen zoals bij reguliere LED-schermen zijn er veel meer kleine panelen aanwezig die los van elkaar kunnen dimmen.

  Micro-LED gaat nog een stap verder en lijkt zelfs OLED te verslaan. Bij deze twee technieken is er helemaal geen achtergrondverlichting meer nodig omdat elke pixel zelf kan oplichten. Maar waar OLED vaak een wat lagere helderheid heeft, lijkt dat bij micro-LED geen probleem te zijn en is ook het risico op burn-in een stuk kleiner.

  Samsung

  8K-resolutie en HDM 2.1

  Er zijn genoeg mensen die hun Full HD-tv nog moeten upgraden naar 4K, maar de grote fabrikanten lijken hun zinnen alweer te hebben gezet op de stap naar 8K. Hierbij heb je een resolutie van maar liefst 7680 × 4320 pixels. Daarnaast zal de framerate ook omhoog gaan, want voor 8K-content is het dubbele aantal frames nodig van 4K, net als dat bij 4K nodig was voor Full HD. We zullen dus van 60 naar 120 fps gaan.

  Verwacht in ieder geval dat merken zoals Samsung en LG een line-up met 8K introduceren. Of het ook echt nuttig gaat zijn voor de gamers thuis is de vraag, want om echt verschil te kunnen zien met 4K zijn wel heel grote tv-formaten nodig. Denk aan schermen van 80 inch. Bovendien is er nu nog amper content in deze resolutie om echt een impact te kunnen maken. Maar aangezien de Xbox Series X en de PS5 (in de toekomst) 8K-ondersteuning bieden, is het een kwestie van tijd voor het de nieuwe standaard gaat worden.

  HDMI 2.1 was afgelopen jaar nogal een probleem. Zo werkte Variable Refresh Rate niet naar behoren. De optie aanzetten leverde een flikkerend beeld op bij donkere scènes, erg storend tijdens het gamen. Gezien de PS5 en Xbox Series X inmiddels uit zijn - al zwijgen we nog maar even over de verkrijgbaarheid van de consoles - is het nu aan de tv-fabrikanten om de volgende stap te zetten en gebruik te maken van HDM 2.1 en andere next-gen features. Sony zelf heeft in ieder geval al een aantal nieuwe modellen voor dit jaar aangekondigd die hierop inspelen, waarvan een aantal onder de nieuwe Bravia XR-reeks vallen.

  5G-toepassingen

  Een van de belangrijkste nieuwe ontwikkelingen op technologisch vlak is de opmars van 5G. Het kan niet missen dat 5G het gesprek van de dag is zodra CES 2021 begint. Deze ultrasnelle vorm van dataverbinding opent compleet nieuwe deuren, vooral wanneer het aankomt op slimme systemen die veel communiceren. Met name smartphones, tablets en laptops liggen voor de hand om binnen nu en afzienbare tijd uitgerust te worden met 5G.

  Lenovo heeft bijvoorbeeld vorig jaar tijdens CES 2020 de Yoga 5G al aangekondigd en zal over enkele maanden ook een IdeaPad 5G op de markt brengen in samenwerking met Qualcomm. Apples iPhone 12 heeft ook al 5G-ondersteuning, maar daar zullen komende week vast meer concurrenten bij komen.

  Laptops en chromebooks

  CES 2021 is een geschikt moment voor laptop- en chipfabrikanten om in de spotlights te staan. Acer zal een nieuwe reeks gaan tonen zoals het elk jaar doet, en naast laptops ook met gaming monitors op de proppen komen. Asus lanceert hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe modellen, want het heeft een ROG-event op de planning staan. En vanwege een teaser van het merk is de link met Intel-hardware al gelegd. Samsung zal op haar beurt tijdens CES 2021 meer laten zien van 's werelds eerste QLED Chromebook.

  Qua videokaarten kunnen we uitgaan van een nieuwe line-up van Nvidia. Het merk host een event genaamd GeForce RTX: Game on. Het zou best eens een aanleiding kunnen zijn om een mobiele versie van de RTX 30 uit te brengen, wellicht lichtere varianten van de RTX 3060 Ti, RTX 3070 en 3080 die in laptops passen. Er gaan geruchten dat er nieuwe hardware wordt getoond waar de moderne GPU's mee geïntegreerd zijn.

  Xiaomi

  Transparante en buigzame displays

  Ooit transparante tv's of buigzame tv's gezien? LG is van plan om van beide gevallen demo's te tonen tijdens CES 2021. De zogenaamde 'onzichtbare televisie' komt van LG Display en is volgens het merk geschikt voor in huizen, maar ook restaurants, supermarkten en andere publieke ruimten. Wat we op CES 2021 te zien krijgen is een demo van een 55-inch scherm, waar je dwars doorheen kunt kijken. Zie het voor het gemak als een glasplaat die beelden kan projecteren. Hiermee volgt LG de transparante TV van Xiaomi op.

  Daarnaast komt het merk speciaal voor gamers met een hybride display die van flatscreen in curved kan veranderen. De LG Bendable Cinematic Sound OLED (CSO) is dus zowel plat in te stellen als met een lichte boog. In gebogen stand heeft het scherm een kromming van 1000R, ofwel een radius van 1000mm. Qua specs heeft het ook wat om over op te scheppen: een reactietijd van 0.1 milliseconden en een variabele refresh rate van 40Hz tot 120Hz.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.