PlayStation 5 - Veelgestelde vragen en het antwoord

  Nu de PlayStation 5 een tijdje onder ons is, komen er regelmatig vragen langs over de console. Wij beantwoorden de belangrijkste voor je.

  Kan ik mijn PlayStation 4 spellen spelen op de PlayStation 5?

  Dit is een van de meest gestelde vragen. Het antwoord is Ja. Vrijwel alle PlayStation 4 spellen zijn ook op de PlayStation 5 te spelen. Er zijn een paar uitzonderingen. Sony heeft aangegeven dat de volgende games niet speelbaar zijn op de PlayStation 5:

  • DWVR
  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man - Ride on the Edge 2
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe's Diner

  De ontwikkelaars van diverse van deze games hebben aangegeven te werken aan een patch om deze games alsnog werkend te krijgen, maar tot die tijd zal je het moeten doen met de 4000+ andere PlayStation 4 games.

  Mijn PlayStation 5 start steeds de PlayStation 4 versie van mijn game op. Hoe start ik de juiste versie?

  Toen de PlayStation 5 net uit was, hadden veel gamers last van dit probleem. Vooral met games als Assassin’s Creed: Valhalla startte de console regelmatig de PlayStation 4 versie op. Inmiddels heeft Sony daar een deel-oplossing voor gevonden, als je de verkeerde (PS4) versie opstart geeft de console een melding met de vraag of dat echt de bedoeling is.

  Natuurlijk start je liever meteen de goede versie op. Om dat de te regelen ga je naar het icoon van de game in het hoofdmenu, drukt op pijltje naar beneden zodat je in de game hub terecht komt. Dan kies je de knop met '...'. In het overzicht dat je dan krijgt kan je zowel de PS4 als de PS5 versie van de game kiezen. Selecteer hier de PS5 versie en vanaf dat moment zal de game standaard de PS5 versie starten.

  Ook kan je in het game-overzicht de PS4 versie van de game opzoeken en deze verwijderen ( game selecteren, menu-knop indrukken en verwijderen kiezen), maar sommige games zijn nog hardleers en downloaden de PS4 versie dan opnieuw. Sony zal dit waarschijnlijk snel aanpassen, maar vooralsnog is het in ieder geval mogelijk de console te 'dwingen' de juiste versie te starten.

  Kan ik het geheugen van de PlayStation 5 uitbreiden?

  De PlayStation 5 is weliswaar uitgerust met een bloedsnelle SSD schijf, maar deze is niet bepaald groot. De ingebouwde SSD is 825 GB groot, maar daar blijft effectief 667 GB van over voor de installatie van games. De kans is daarom groot dat je dit al snel uit wil breiden.

  Op dit moment is het alleen nog niet mogelijk om de SSD uit te breiden. De PlayStation 5 heeft hiervoor wel een uitbreidingsslot, maar er zijn nog geen door Sony gecertificeerde SSDs die gebruikt kunnen worden. Daarom heeft Sony op dit moment het expansieslot uitgeschakeld. Pas als er gecertificeerde SSDs beschikbaar zijn zal deze ingeschakeld worden. De verwachting is dat dat in de loop van 2021 het geval zal zijn.

  Kan ik de externe HDD van mijn PlayStation 4 gebruiken met de PlayStation 5?

  Ja, dat kan. Sterker, alle games die je op de PlayStation 4 op de externe harde schijf geïnstalleerd hebt, werken direct ook op je PlayStation 5. Let wel op: voordat je de harde schijf overzet is het verstandig de applicaties zoals Youtube te verwijderen, de PlayStation 5 heeft daar een eigen versie voor en twee verschillende versies kan tot problemen leiden. Het gebruik van een externe harde schijf bij je PlayStation 5 is een prima oplossing voor je geheugenprobleem, PlayStation 4 spellen kunnen namelijk prima gestart en gespeeld worden vanaf deze externe schijf.

  Kan ik PlayStation 5 spellen spelen vanaf een externe harde schijf?

  Nee, dat kan niet. De reden is dat PlayStation 5 spellen gebruik maken van de extra snelheid van de interne SSD. Daarom moeten PlayStation 5 spellen altijd op de interne SSD geïnstalleerd worden.

  Kan ik mijn DualShock 4 controller gebruiken bij mijn PlayStation 5?

  Het antwoord hierop is ja en nee. Ja, de Dualshock is compatible met de PlayStation 5, maar werkt alleen in het menu en bij het spelen van PlayStation 4 spellen op de PlayStation 5. Voor het spelen van PlayStation 5 spellen is alleen de DualSense geschikt. De reden hiervoor is dat de DualSense over extra functionaliteiten beschikt zoals haptic feedback, die de DualShock niet heeft.

  Ik heb een Playstation VR headset. Werkt deze met de PlayStation 5?

  Ja, de PlayStation 5 is compatible met PS VR. De PS VR zelf is direct aan te sluiten, maar de benodigde PS4 camera heeft een adapter nodig. Deze is gratis aan te vragen bij Sony (https://camera-adaptor.support.playstation.com/nl-nl). De PS4 camera werkt daarna gewoon met de PlayStation 5 en kan gebruikt worden voor PS VR en voor streaming.

  Werken andere headsets en andere accessoires van de PlayStation 4 ook op de PlayStation 5?

  De PlayStation Move controllers en PS VR Aim Controller werken op de PlayStation 5 met alle PlayStation 4 games, inclusief de PS VR games. Ook USB muis en toetsenbord worden ondersteund op de PlayStation 5. Verder worden de Gold Wireless Headset en Platinum Wireless Headset ondersteund. Voor headsets van andere partijen is de situatie wat onduidelijk, Sony geeft aan dat headsets die via USB of de 3,5mm plug aansluiten zullen werken, maar Bluetooth niet ondersteund wordt. Voor details over ondersteuning verwijst Sony naar de leverancier van de headsets.

  Waar kan ik een PlayStation 5 kopen?

  Misschien wel de meest gestelde vraag op dit moment. Al sinds de lancering van de PlayStation 5 is deze steeds uitverkocht. Als er voorraad beschikbaar komt is deze steeds binnen enkele minuten uitverkocht. Sony heeft aangekondigd begin dit jaar meer voorraad beschikbaar te krijgen, dus er komen steeds nieuwe kansen. Het beste advies dat we je hier voor kunnen geven is om ons PlayStation 5 voorraadoverzicht goed in de gaten te houden.

  Dit was ons overzicht met de meest voorkomende vragen rond de PlayStation 5. Hebben jullie nog andere vragen die in dit overzicht thuis horen, laat het dan hieronder weten, dan proberen we die voor jullie te beantwoorden.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.