Gouden Kalf 2017 winnaars - De grootste kanshebbers

Article
vrijdag, 29 september 2017 om 14:04
xgn google image
Vanavond is het zover. De meest prestigieuze prijzen voor films van Nederlandse bodem worden uitgereikt! Wie de Gouden Kalf 2017 winnaars zijn weten we uiteraard nog niet, maar in deze special zetten wij de grootste kanshebbers voor je op een rijtje!

5. Snelwegwerk (Beste korte documentaire)

Nee, de film gaat niet over wegwerkzaamheden aan de A1 richting Schiphol. Regisseuse Elsbeth Fraanje is voor deze korte docu afgereisd naar Duitsland om in kaart te brengen wat er pal naast de snelwegen daar gebeurt. Met dat idee zou zij zomaar een van de Gouden Kalf 2017 winnaars kunnen worden.
In Duitsland is het namelijk niet vreemd om langs sommige wegen een klein kapelletje tegen te komen. Kerkjes waar je even helemaal tot rust kan komen. Aan de hand van een aantal portretten, krijgt de kijker een indruk in het leven van een aantal road warriors.
118928

4. Polska Warrior (Beste korte film)

Een animatiefilm over een jongen die een sterk personage heeft in een spel, maar in het echte leven moeite heeft met anderen bijbenen. Voor sommige gamers een misschien wel heel bekend scenario.
De korte film van 25 minuten was al eerder te zien tijdens voorstellingen voorafgaand aan de Gouden Kalveren van vanavond. Reacties op de productie waren ontzettend positief, waardoor de kans groot is dat Polska Warrior gaat winnen van de andere genomineerden, te weten ‘Sand’ en ‘Weeën’.
118929

3. Tonio (Meerdere nominaties)

Als de Nederlandse film Tonio maar de helft van de kalveren wint als waar ze voor is genomineerd, dan zou de prijzenkast nog vol staan. Met onder andere de kans op het beeldje voor beste acteur, actrice, montage en camerawerk, is het een van de grootste kanshebbers voor een plekje bij de Gouden Kalf 2017 winnaars.
Voor hoofdrolspeelster Rifka Lodeizen is de kans sowieso groot dat zij met een Gouden Kalf naar huis gaat. Zowel voor Tonio als de film Verdwijnen, werd zij voor het beeldje genomineerd. De enige concurrentie voor de prijs komt van Nora El Koussour voor haar rol in Layla M.
De film gaat over de periode vlak na het overlijden van een jongen, gefilmd vanuit het oogpunt van zijn ouders. Hoe gaan ze met de situatie om en welke impact heeft het overlijden op de rest van hun leven? Een zware film met een moeilijk thema.
118930

2. Brimstone (Meerdere nominaties)

Net als Tonio is de film Brimstone overladen met nominaties. Ondanks dat de film volledig in het Engels is, zit er genoeg Nederlandse trots in om ook kans te maken op meerdere Gouden Kalveren. Onder andere voor beste regie, camerawerk en die voor beste vrouwelijke bijrol voor Carice van Houten.
Het werk van Martin Koolhoven vertelt een fictief verhaal over een priester die een dorpje en haar inwoners teistert met zijn interpretatie van het woord van God. Het zou geen Nederlandse film zijn als dit niet gepaard ging met een flinke portie geweld en blote lichaamsdelen, dus die kan je sowieso verwachten in Brimstone.
Aan de andere kant van de oceaan werd de film van Koolhoven een stuk minder positief ontvangen als hier in Europa. Daar hebben ze liever films gevuld met veel te veel Michael Bay explosies.
118931

1. Horizon Zero Dawn (Beste Interactive)

Yep, je leest het goed. Horizon Zero Dawn maakt kans op een Gouden Kalf. De titel van de Nederlandse studio Guerrilla Games kreeg niet alleen veel lof van ons in de review, wereldwijd vielen monden van verbazing open bij het zien van de game.
Volgens de jury heeft de studio goed in beeld weten te brengen hoe het er aan toe zou kunnen gaan als de aarde naar zijn grootje is geholpen. Niet alleen één van de best scorende games van het jaar, maar ook een Gouden Kalf. Dat zou pas echt de kers op de taart zijn!

Populair Nieuws