GoPro karting met Eyefi - Uploaden naar cloud vanuit je kart

Article
donderdag, 26 november 2015 om 16:18
xgn google image
GoPro-camera’s zijn dé oplossing voor het filmen van mooie, vloeiende beelden op hoge snelheid. Het is betaalbaar, werkt uitstekend, maar de beperkte opslagruimte laat nog weleens te wensen over. Gelukkig is er Eyefi, een bedrijf uit Californië dat SD-kaartjes maakt waarmee je je HD-beelden meteen uploadt naar de cloud. XGN testte het met een potje GoPro karting in Zwanenburg.
Eyefi is met de wifi-SD-kaarten marktleider in 80 landen en heeft ruim één miljoen exemplaren van zijn product verkocht. Concurrentie op het gebied van wifi-SD-kaarten ondervindt het concern alleen van Toshiba (in Azië) en Transcend (vooral Duitsland).

Wel GoPro, geen Sony of drones

Eyefi werd in 2005 opgericht in Silicon Valley. Het bedrijf maakt sinds 2007 SD-kaarten met ingebouwde wifi (Eyefi Mobi Cards) voor ongeveer 400 typen digitale camera’s. Nog eens 1000 cameramodellen zijn compatibel met de software van Eyefi, dat twee jaar geleden in Europa neerstreek. De Mobi Pro Card werd vorig jaar geïntroduceerd, en is verkrijgbaar in modellen van 16 GB (adviesprijs 62 euro) en 32 GB (kost 82 euro).
Sinds oktober worden ook GoPro-camera’s van het type Hero 3, Hero 4, Hero+ LCD en Session ondersteund door Eyefi. Camera’s van Sony en in drones zijn nog niet compatibel met Eyefi, maar volgens Van der Valk zit dat er binnenkort aan te komen.

GoPro karting - Techniek werkt in de praktijk

Zodra je een foto of video schiet, begint de app in geval van goedkeuring door de ingelogde gebruiker en een werkende internetverbinding (3/4G of wifi), meteen te uploaden naar Eyefi Cloud.
Dat deze techniek werkt, bewees een beproeving op het afgelopen Amsterdam Dance Event.

Beveiligd foto’s en video’s streamen via wifi

Gebruikers kunnen de Eyefi Mobi-app downloaden op hun computer of smartphone, om verbinding te leggen met de camera waarin de SD-kaart zit. Middels een beveiligde wifiverbinding (WEP, WPA-PSK of WPA2-PSK) en een activatiecode bij het eerste gebruik, kan een gebruiker live foto’s of video’s uploaden naar zijn Eyefi-account in de cloud.
Een belangrijke voorwaarde is dat de wifiverbinding maximaal 27,4 meter (buiten) of 13,7 meter (binnen) van de camera met SD-kaart vandaan is. De Eyefi Mobi-app is beschikbaar voor Windows 10, Mac OSX, iOS, Android, Windows Phone en de Kindle e-reader van Amazon, en is via app.eyefi.com ook in de browser te bezoeken. De footage wordt in de cloud in de oorspronkelijke resolutie (4K-video en RAW-foto’s worden ook ondersteund) opgeslagen.

Het beste van Dropbox en Google Photos

Bij het downloaden van bestanden uit de cloud op devices als de smartphone (wat optioneel alleen via wifi gedaan kan worden), maakt de app er volgens verkoopdirecteur Europa, Bas Belfi, een “optimized file” van.
“Zo behoud je toch een goede kwaliteit en ziet het beeldmateriaal er prima uit op een klein scherm.” Eyefi Cloud synchroniseert al je bestanden tussen al je aangesloten apparaten. De app lijkt vooral een kruising tussen het beste wat Dropbox en Google Photos te bieden hebben.

Verder kunnen Eyefi-gebruikers privé-albums toevoegen en via URL’s delen met derden, alsmede hun beelden met ‘Smart Tags’ algoritmisch laten scannen à la Google Photos. Foto’s worden zodoende door de app ingedeeld in 80 categorieën, legt Van der Valk uit. “Van taarten tot sneeuw en van dieren tot Frankrijk.”

Geen gezichtsherkenning, wel rechten

Hiervoor koopt Eyefi deep learning-software van een ander bedrijf in, dat wegens “concurrentiegevoeligheid en non-disclosure agreements” niet prijsgegeven mag worden. In tegenstelling tot 'intelligente' software als die van Google en Facebook, beschikt Eyefi Cloud niet over gezichtsherkenning.
Van der Valk verklaart dit aan de hand van Eyefi's verdienmodel. “Wij zijn een betaalde dienst. Google en Facebook zijn op het eerste gezicht gratis, maar je ziet niet precies wat er aan hun back-end met jouw data gebeurt. De rechten op de bestanden die je in onze cloud zet, blijven hoe dan ook in handen van de gebruiker.”

Veel functies, maar focus blijft opslag

Van datzelfde bedrijf biedt Eyefi Cloud analysesoftware (voor het bekijken van gemiddelde ISO-waarden, cameratypen en sluitertijd) aan. Eveneens handig: het foefje om foto’s te ‘de-dupliceren’. Dit doet het programma aan de hand van het analyseren van EXIF-data (wanneer en waarmee de foto genomen is).
Tot slot is er een elementaire editor, om onder meer licht en contrast in de foto bij te werken. “Maar onze focus blijft liggen bij opslagruimte”, aldus Europees verkoopdirecteur Belfi.
Eyefi Cloud is één jaar gratis voor consumenten die een Eye Mobi Pro-kaart van de SD-fabrikant kopen. Een maandabonnement op Eyefi Cloud kost 5 euro, voor een lidmaatschap van een jaar ben je 50 euro kwijt. Een abonnee krijgt onbeperkte opslagruimte voor foto’s en de gelegenheid voor gemiddeld 300 video’s van een kwartier per maand.

Onbeperkt foto’s en 300 video’s per maand uploaden

Sommige gebruikers kunnen het als nadelig ervaren dat het wifi-SD-kaartje na de maximale opslagcapaciteit te hebben bereikt, ook echt vol zit. “Vroeger verkochten we nog kaartjes die infinite storage hadden”, vertelt Van der Valk.
“Die werden elke keer nadat zij vol raakten en de data naar de cloud waren overgezet, weer geleegd, zodat ze in principe oneindig gebruikt konden worden. Maar daar zijn we bewust vanaf gestapt. Het ‘offline’ SD-kaartje dient immers ook als back-up. Geen enkele onlinedienst is vlekkeloos, ook die van ons niet.”
Ook het limiet van 300 maandelijkse video’s kan voor fanatieke filmers een obstakel vormen. Salesdirecteur Van der Valk: