Gespeelde indies en ander indie-nieuws - Rogue Heroes: Ruins of Tasos, Z- Warp en meer

Article
zondag, 10 april 2022 om 16:00
ss ced1c3b90c9c66ea2f000e18c043a5d20caf54c6600x3381f1649417978
Wij brengen je weer helemaal op de hoogte van het laatste indie-nieuws en wat er zoal gespeeld is op de redactie.

Rogue Heroes: Ruins of Tasos

De kans is groot dat je hier nog nooit van gehoord hebt en eigenlijk is het een pareltje! Het is een roguelite avonturengame voor PC en Switch die je in co-op (tot vier personen) kunt doorlopen. Het is heerlijk om samen dungeons uit te kammen, te sterven én je opnieuw klaar te maken voor de volgende strijd. Hoewel de game vorig jaar al is uitgekomen, is recentelijk de Druids & Dungeons update verschenen.
Met deze update kunnen spelers nieuwe dungeons verkennen, nieuwe puzzels oplossen, nieuwe vijanden bevechten en is er een nieuwe speelbare klasse. Druids kunnen in zes verschillende gedaantes veranderen. De game kost 20 euro op de Switch en doet ergens wel een beetje denken aan Zelda. Het is een pittige game, maar je zal zien als je goed samenwerkt, dat je steeds een beetje verder komt.
Tijdens een gevecht is het alleen niet zo dat je je maatje meteen kunt reviven. Er wordt een schedel gedropt, dat je daarna weg moet brengen naar een altaar (grote kans dat dit in een andere kamer is) en op die manier kun je de ander tot leven wekken. Het is dus gunstig om goed te kijken waar een altaar is.
Rox

Z-Warp

Eigenlijk kunnen we geen genoeg krijgen van SHMUPs. Deze arcade-games bestaan al ongeveer zolang er games gemaakt worden en ze blijven leuk. Z-Warp heeft dan ook meteen de aandacht, want dat is een verticale variant en dat betekent weer veel schieten en kogels zien te ontwijken.
Een goede SHMUP heeft een eigen catch, en bij Z-Warp is dat niet het reguliere schieten (wat ook kan uiteraard), maar de mega-bom. Die bom is een bekend fenomeen bij SHMUPs, als het je allemaal even te veel dreigt te worden kan je die bom laten ontploffen, waarna het scherm gewist wordt van vijanden en kogels waarna je weer met een redelijk schone lei kan beginnen.
Uiteraard zijn deze bommen vrij zeldzaam, anders zou de gameplay wel heel erg saai en makkelijk worden. Bij Z-Warp werkt dat net anders. je kan de bommen vrijwel oneindig gebruiken, maar ze moeten wel even opladen. Is de bom niet helemaal opgeladen, dan zal hij alleen kogels in je directe omgeving vernietigen, maar geen vijanden. Ben je helemaal snel, dan doet hij het gewoon nog niet. Je moet de bommen dus wel enigszins tactisch inzetten.
Jammer is dat Z-Warp niet het hele scherm gebruikt. De game ondersteunt wel TATE (gekanteld scherm) mode, maar ook dan wordt een groot deel van het scherm niet gebruikt en dat is ronduit jammer. De gameplay zelf zit prima in elkaar en is leuker dan je in eerste instantie verwacht. Er moet even iets 'klikken', waarna de fun echt begint. Ook leuk voor de doorzetters: Je kan continues verzamelen door levels te voltooien, wat daarna het voltooien weer makkelijker maakt en de kans groter maakt dat je verder komt. Zo is de game toch een rogue-lite, terwijl dat verder helemaal niet in de game ingebouwd is.
Chris

Horatio goes Snowboarding

Horatio doet erg denken aan de oude arcade-game Alpine Ski, maar dan omgekeerd. Als Horatio wandel je door een ski-dorpje (vergeet onderweg niet je snowboard en pas op met oversteken!) om daarna in een heli te stappen. Deze heli brengt je naar boven op de berg waarna je met je snowboard mag gaan afdalen.
De afdaling is bezaaid met bomen, mede-skiërs en ander gespuis zoals een yeti. Probeer dan maar eens de eindstreep te halen! Lukt je dat, dan begint de volgende dag het hele spel opnieuw, met een nieuwe, moeilijkere piste met meer en andere hindernissen. Hoe verder je komt, hoe meer punten je haalt.
Heb je eenmaal voldoende punten behaald kan je de endless mode spelen. Dit is eigenlijk een wat geconcentreerde versie van de levels, je mag namelijk meteen aan de afdaling beginnen en die eindigt vervolgens pas als jij onderuit gaat. Leuke toevoeging is dat in endless mode langzamerhand het licht uitgaat, waardoor je de bomen nog moeilijker ziet. Horatio goes Snowboarding is erg leuk voor tussendoor, hoewel de game geen onwisbare indruk zal achterlaten.
Chris

Rogue Legacy 2 komt eraan en eerste deel gratis

Deze week werd bekend dat Rogue Legacy 2 zeer binnenkort uit Early Access zal komen en dat is gevierd met een leuke nieuwe trailer (zie hierboven). De game zal op 28 april beschibaar komen voor PC, Xbox One en Xbox Series X/S.
Dit is mooi getimed, want juist deze week kan je de eerste Rogue Legacy gratis scoren in de Epic Store. Je kan dus mooi kijken of de game wat voor je is, voordat je je zuurverdiende centen aan een tweede deel uitgeeft.

BAFTA's voor games zijn uitgereikt

Ook zijn de BAFTA's , de Britse awards voor games weer uitgereikt en diverse indie-games behoorden tot de winnaars. Zo wist Unpacking zowel de EE game of the year (dit is zeg maar de publieksprijs) als de prijs voor beste verhaal te winnen. It Takes Two wist zowel beste Original Property als beste Multiplayer spel te winnen. Inscryption won daarnaast de prijs voor het beste game design en Before Your Eye veroverde de prijs voor Gaming Beyond Entertainment.
Ook het cartooneske TOEM viel in de prijzen als beste Debut game en The Artful Escape liep weg met de Artistic Achievement prijs. Ook noemenswaardig: No Man's Sky won jaren na de eerste release de prijs voor de beste Evolving Game, een waardering voor hoe de game de eerste teleurstellende release te boven gekomen is.
Al met al waren de indie-games ruim vertegenwoordigd bij de BAFTA's dit jaar.

Nieuwe indie releases

De komende weken mogen we weer een hoop nieuwe indiegames verwelkomen.
Dit zijn de belangrijkste releases:
1 april: tERRORbane
1 april: Grim Wuesst
1 april: Sokobos
1 april: Flat Kingdom
5 april: Legal Dungeon
5 april: Replica
6 april: Outbreak: Contagious Memory
6 april: Split
7 april: Happy's Humble Burger Farm
7 april: Whiskey & Zombies
7 april: The Last Friend
12 april: Epiphany City
12 april: Uragun
12 april: Cathedral
14 april: Road 96
14 april: Run: The World In-between
14 april: Tormented Souls
14 april: Ghost Lore
19 april: The Iron Oath
21 april: Lumote
21 april: Revita
21 april: Samurai Bringer
22 april: Ganryu 2: Hakuma Kojiro
22 april: Skabma: Snowfall
22 april: Turbo Overkill
25 april: Peglin
26 april: The Serpent Rogue
27 april: The Stanley Parable
28 april: Kaiju Wars
28 april: Flatworld