Welke genres heeft HBO Max voor films en series?

Article
dinsdag, 08 maart 2022 om 18:00
hbo max 1 scaledf1702049380
Voor de tweede keer in één maand heeft Nederland er een streamingdienst bij. Het aanbod zal voor veel mensen geen raadsel zijn, maar hoe is het ingedeeld? Waar kun je je comfort-serie vinden en hoe zoek je je nieuwe favoriete film?
Het heeft even geduurd, maar eindelijk is HBO Max dan in ons land aangekomen. Er is meteen veel aandacht voor de dienst. Misschien komt het door de bijna absurde deal die je kunt krijgen als je in de eerste maand een abonnement neemt, maar het aanbod speelt ook zeker een rol.
Vragen wat dat aanbod dan is kan voelen als vragen naar de bekende weg. We kunnen allemaal wel een paar HBO-series of Warner Bros.-films opnoemen die op HBO Max te zien zijn. Maar een streamingdienst kan je ook verrassen en dan kan het leuk zijn om eens op genre rond te snuffelen in plaats van gewoon een titel in te typen.

Welke genres gebruikt HBO Max?

HBO Max heeft een vrij overzichtelijk rijtje genres. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Viaplay, dat verschillende genres heeft voor films en series, houdt HBO Max gewoon één rijtje aan. Dat rijtje vind je hieronder.
  • Actie
  • Animatie
  • Comedy
  • Documentaires
  • Drama
  • Europees
  • Fantasy en sci-fi
  • Horror
  • Kinderen en gezin
  • Nederlandse producties
  • Reality
harry potterf1672392942

Zijn dat allemaal genres?

Een aantal van deze genres is niet onverwacht, maar je ziet misschien ook hier en daar wat staan waarvan te betwisten valt dat het genres zijn. Binnen animatie, Europees en Nederlandse producties is in principe nog wel de nodige genre-variatie mogelijk.
Van de drie speelt animatie misschien het meest voor zich, maar toch kan het verschillende kanten op. Want ja, Animaniacs is animatie, maar Rick and Morty ook. Eén van die twee is een stuk geschikter voor kinderen. Het is maar goed dat je ouderlijk toezicht kunt instellen in de app.
Ook Europees en Nederlandse producties kunnen eigenlijk alle kanten op gaan. Deze ‘genres’ staan er voor in dat de films en series niet uit Amerika komen en waarschijnlijk niet Engelstalig zijn. Verder staan er een hoop opties open. Er is een goede kans dat je hier veel drama vindt, maar niets sluit uit dat er bijvoorbeeld een actiefilm onder deze genres geschaard wordt.
hbo maxf1650354911

Ontbreken er genres?

De meeste lijsten met genres zullen altijd incompleet voelen. Sommige mensen vinden nu eenmaal sneller dat iets een apart genre is dan anderen. Toch zijn er opvallende afwezige genres bij HBO Max, zoals detective (of misdaad) en avontuur.
Beide genres zijn eventueel bij een ander onder te brengen. Een detective kan vaak makkelijk onder drama en avontuur verschilt vaak niet veel van actie. Toch zien we misdaad en avontuur elders vaak apart benoemd, dus het is even schakelen in je hoofd als je in deze genres iets probeert te vinden op HBO Max.
aquaman imdbf1674484707

Komen er genres bij?

Op het moment is er weinig reden om te denken dat HBO Max de genres verder uitbreidt. De meeste films en series kun je met de huidige genres op een acceptabele manier indelen. Ook is het bij HBO Max duidelijk waar je sci-fi (een genre dat Viaplay compleet negeert) terugvindt.
Daar komt bij dat HBO Max nog een ander systeem heeft om onderscheid aan te brengen in het aanbod. Net als Disney+ heeft deze streamingdienst namelijk hubs. Mocht je dus twijfelen of bijvoorbeeld Aquaman onder fantasy en sci-fi of toch onder actie valt, dan kun je altijd nog kijken in de DC-hub. Daar moet hij toch wel makkelijk te vinden zijn. Ook zullen sommige films en series onder twee of meer genres vallen.
De andere hubs (HBO, Max Originals, Warner Bros. en Cartoon Network Collection) zijn iets breder. Maar ze zullen in ieder geval nog verder helpen om je door de streamingdienst te gidsen. Er valt altijd te twisten over de compleetheid van een lijst genres, maar zolang je enig idee hebt wat voor content je wil zien moet je je kunnen redden met de genres en hubs die HBO Max heeft.

Populair Nieuws