Is de gelekte GTA 6 screenshot echt?

  Eerder deze week verscheen op Twitter een foto waarvan werd geclaimd dat deze van GTA 6 zou zijn. De GTA 6 screenshot deed flink wat stof opwaaien op het web, waarbij vooral de echtheid ter discussie stond. We nemen de GTA 6 screenshot onder de loep, analyseren de kans op echtheid en de verschillende onderdelen in de screenshot zelf.

  Echtheid

  Dat er veel ophef over de vermeende screenshot ontstond, is natuurlijk logisch. De foto kwam niet van Rockstar Games zelf en dus zijn er terechte twijfels over de echtheid. Screenshots lekken wel vaker uit en dat kan hier natuurlijk ook het geval zijn. Ook is het mogelijk dat iemand die goed kan Photoshoppen de foto heeft gemaakt en dus gaan we op onderzoek uit.

  In de GTA 6 screenshot, hierboven te zien in de tweet, zijn een aantal opvallende onderdelen te vinden. Zo lijkt de achtergrond links boven het stadsbeeld van Miami (de stad die ter inspiratie voor Vice City werd gebruikt) na te bootsen en wordt rechtsonder in het beeld het lettertype van GTA: Vice City gebruikt. In combinatie met eerdere geruchten over de game lijkt de GTA 6 screenshot dan ook echt te zijn, maar velen zijn niet overtuigd.

  Er zijn een aantal elementen die de echtheid van de foto in twijfel trekken. Zo is de vermeende GTA 6 screenshot van lage kwaliteit en redelijk wazig. Hierdoor is het bijvoorbeeld moeilijk om te lezen wat er in het tekstvak in de linkerbovenhoek staat en is het niet mogelijk om te beoordelen of deze tekst echt of nep is.

  Kiekje schieten

  Tevens is het opvallend dat de screenshot zelf niet bepaald op een genomen foto lijkt. De twitteraar claimt dat de foto genomen is tijdens een presentatie van de game, iets wat wel vaker voorkomt onder strenge beveiliging. Anno 2020 mag er alleen wel verwacht worden dat de camera van een telefoon in hogere kwaliteit fotografeert dan dat hier het geval is. De foto heeft als afmetingen 464x348, terwijl de meeste camera’s, zelfs bij inzoomen, een foto nemen met 1920x1080 afmetingen en soms al 4608x2112 afmetingen hebben.

  Sporen van een genomen foto, zoals een lichtreflectie of restanten van de presentatie, zijn daarnaast ook niet te vinden wat argument van de twitteraar ook afzwakt. Het enige aspect waarvan gesteld kan worden dat het om een genomen foto gaat komt in de vorm van een zwarte vlek die in de linkeronderhoek aanwezig is. Dit zou alleen ook met Photoshop gedaan kunnen worden als je weet hoe het Adobe-programma werkt.

  Bekijk hieronder onze video over de GTA 6 geruchten die zijn opgedoken!

  Gedetailleerde foto

  Ondanks de bovenstaande argumenten tegen, is er ook genoeg reden om te geloven dat de foto echt is. Zoals eerder besproken komen een aantal elementen uit de game overeen met dat van andere geruchten. Zo is Vice City op de achtergrond te zien en is in de rechteronderhoek de stijl en het lettertype van Vice City duidelijk te vinden.

  Daarnaast zijn de landschappen op de voorgrond bij het personage erg gedetailleerd en doen deze geloven dat het daadwerkelijk een in-game screenshot betreft. Het landschap heeft alleen wel veel weg van de realistische omgevingen die in Red Dead Redemption 2 te vinden zijn. Ook het karaktermodel lijkt in grote delen overeen te komen met de dik beklede personages uit het Wilde Westen van Arthur Morgan.

  Onfortuinlijk is dan ook dat zowel het personage als de geasfalteerde weg de enige onderdelen zijn die slecht op de voorgrond zichtbaar zijn. Dit soort wegen zitten immers niet in het open wereld epos van Rockstar Games en zou dan ook sneller door de mand vallen als dit door iemand zou zijn toegevoegd via Photoshop.

  Conclusie

  Uiteindelijk lijkt het er dan ook op dat iemand Photoshop heeft gebruikt om de foto te fabriceren. De vele onbetrouwbare kanten van de foto lijken genoeg bewijs te zijn, maar natuurlijk is er altijd een kans dat de foto daadwerkelijk door iemand genomen is. Tot de fotograaf zichzelf prijsgeeft of Rockstar Games duidelijkheid geeft, kunnen we alleen maar speculeren.

  Wil je meer weten over GTA 6? Check dan snel ons artikel waarin we je over de game van Rockstar vertellen wat je moet weten!

  Dit artikel is op 30 juli 2020 bijgewerkt.

  Grand Theft Auto VI

  Verkijgbaar vanaf 31 december 2022

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.