Hebben we nog wel privacy met de coronavirus-apps?

News
donderdag, 09 april 2020 om 18:00
apple applications apps cell phone 607812f1623766884
De Nederlandse overheid is bezig met het ontwikkelen van apps die traceren wie het coronavirus allemaal hebben. De vraag is of dat onze privacy zal schenden.
Minister Hugo de Jonge introduceerde de apps tijdens een persconferentie. De eerste app vertelt je of je in de buurt bent geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Je krijgt dan niet gelijk een melding, maar achteraf pas. Als dat het geval is, geeft de app het advies om binnen te blijven. Met de tweede app kun je contact houden met een arts in jouw buurt. Verder is er nog weinig bekend over de twee apps. De apps zullen waarschijnlijk pas beschikbaar zijn als het coronavirus in Nederland op zijn hoogtepunt zit met besmettingen.
Er zijn al een aantal landen die de app gebruiken, zoals Singapore die de app TraceTogether-app gebruikt. De app werkt op Bluetooth, maar heeft daarbij wel een nadeel. Wanneer je de app gebruikt kun je je telefoon niet voor andere toepassingen gebruiken. Ook Duitsland heeft een app sinds kort uitgebracht. Met deze app kun je via je Apple Watch of fitnesscracker je lichaamswaarden doorgeven. De app in Duitsland maakt gebruik van anonieme ID's zodat mensen in Duitsland hun privacy behouden.

Verplicht of niet?

De minister heeft niet bekendgemaakt of de apps verplicht zullen zijn of niet. Wel geeft hij aan dat als de apps uitkomen dat veel mensen het zouden moeten installeren zodat het effectief wordt en uiteindelijk een groot deel van Nederland de apps zullen installeren. De apps worden uiteraard eerst getest voordat mensen ze kunnen gebruiken. Sommige ziekenhuizen in Nederland gebruiken wel al een app om contact te houden met hun patiënten.
Of de app onze privacy zal schenden is nog de vraag. Wel heeft Nederland daar een oplossing voor. Met behulp van Bluetooth krijgt iedere telefoon een uniek nummer waardoor je ID anoniemer wordt.