Oude games spelen? Dit zijn de verborgen pareltjes van de redactie

  Jaarlijks worden er zoveel games gemaakt dat het inmiddels goed mogelijk is dat de Atlantische oceaan gevuld kan worden met alle hoesjes. Het is dan ook logisch dat sommige games ondergesneeuwd worden ondanks dat ze fantastisch zijn. Als je wat nieuwe games wil spelen, kun je deze verborgen pareltjes volgens de redactie spelen.

  Nieuwe games spelen is altijd leuk, maar soms moet je even terugblikken. Als je games wil spelen, kun je met deze titels genieten. De verborgen pareltjes zijn het meer dan waard om te spelen. Zo hoef je je in ieder geval niet te vervelen en kun je gewoon lekker gamen.

  Alice: Madness Returns - Rick Dijs

  Alice: Madness Returns is niet door iedereen goed ontvangen en is daardoor een beetje ondergesneeuwd. Het is alleen een super leuke platformer in een bizarre wereld die het meer dan waard is om te spelen! De rare wereld zit vol vreemde verschijningen en creatieve vijanden die de sfeer helemaal compleet maken. In onze Alice: Madness Returns review kon je destijds al lezen dat we het een fantastische titel vonden en daar staan we nog steeds helemaal achter. Een aanrader dus en als je games wil spelen kun je met deze titel zeker genieten.

  Alice: Madness Returns is speelbaar op de PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

  Danganronpa: Trigger Happy Havoc - Luuc ten Velde

  De PlayStation Vita is dan wel een vergeten stofnest, maar heeft een flink aantal pareltjes die het meer dan waard zijn om te spelen zoals Danganronpa: Trigger Happy Havoc. Het is een Japanse game over een stel scholieren die worden opgesloten op school en alleen de school mogen verlaten wanneer ze elkaar vermoorden. Het klinkt als een bizar verhaal, maar zeker één waar je met liefde tijd voor maakt.

  Als één van de studenten ben je als het ware een detective die probeert om de school te verlaten. Wanneer studenten elkaar beginnen te vermoorden is het zaak om erachter te komen wie de moordenaar is. Combineer de leuke Sherlock Holmes gameplay met over de top actie en leuke twists en je hebt een briljante cocktail om van te smullen. Het is dan ook zeker één van de beste games om te spelen.

  Danganronpa: Trigger Happy Havoc is speelbaar op PlayStation Portable, Android, iOS, PlayStation Vita, pc, Mac, Linux en PlayStation 4.

  Earth Defense Force - Jimmy Kemkes

  Het verhaal mag dan niet al te best zijn en de game oogt niet als moeders mooiste, maar daar draait het in Earth Defense Force niet om. Het gaat om het pure plezier dat je beleeft wanneer je aan het vechten bent tegen een breed scala aan vijanden. Het is vermakelijk en de gameplay biedt verrassend veel diepgang. Zoveel zelfs dat je tot diep in de nacht met je vrienden samen de wereld probeert te redden van de buitenaardse insecten die de wereld proberen over te nemen! Hoewel het vijfde deel niet in onze lijst met beste games van 2018 belandde, is het zeker een game die het waard is om te spelen!

  De nieuwste game in de serie, Earth Defense Force 5, is speelbaar op PlayStation 4.

  GRIS - Romy Voswijk

  Prachtige graphics, fantastische muziek en een verhaal dat je op meesterlijke wijze ervaart. Je speelt de game in een goede vijf uur uit en dat doe je het liefste van begin tot eind in één keer. Het verhaal laat je niet meer los en het maakt dan ook niet uit dat de puzzels niet de allerbeste zijn en het spel wat lineair is. Het is een prachtige game die werd ondergesneeuwd door het najaarsgeweld van de beste games van 2018.

  GRIS is speelbaar op Nintendo Switch en pc.

  Never Alone - Timo Akkermans

  Ondergesneeuwd is de term die zowel letterlijk als figuurlijk telt als we het hebben over Never Alone. De game werd namelijk door velen overgeslagen doordat je de beste ervaring krijgt als je co-op speelt. Anno 2019 is dat alleen geen reden om een game af te kraken en wanneer je de game dan ook samen speelt is het een groots avontuur om van te genieten. Sterker nog, het is een ervaring die je moet delen en omdat de game niet al te lang is, kun je dat prima op een luie zondagmiddag doen. Het is dan ook zeker één van de beste oude games om te spelen.

  Never Alone is speelbaar op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox One, Wii U, pc, Mac en Linux.

  Outland - Rox van der Helm

  Met fantastische combat en leuke puzzels valt er veel vermaak te beleven in Outland. De game is lekker uitdagend en heeft een unieke uitstraling waarmee de titel zich onderscheidt van de competitie. In de Outland review zeiden we al dat de game een echte platformer is met een interessante gameplay twist en niets is minder waar. Wat het allemaal des te mooier maakt is dat de game super goedkoop is!

  Outland is speelbaar op Xbox 360, PlayStation 3, pc, Mac en Linux

  Rad Rodgers - Theo Weber

  Rad Rodgers is een game die je in de huid van een klein gamend knaapje laat kruipen. Hij wordt op een nacht wakker in een vreemde wereld waarin Dusty, zijn verstofte 16 bit-gameconsole, tot leven is gekomen. Al snel blijkt dat zijn console grofgebekt is én over handige krachten beschikt. Dusty kan in een wapen veranderen waarmee Rad de talloze vijanden af kan knallen en in pixels kan veranderen. Ook kan Dusty The Pixelverse in om missende pixels terug de wereld in te helpen.

  Al schietend, platformend en puzzelend moet het duo nu door allerlei werelden navigeren, waarbij slechte humor, vuilbekkerij en doldwaze actie de boventoon voeren. De game zit vol easter eggs die een grijns op je gezicht tovert wanneer je speelt. Bovendien is de game lekker moeilijk, zowel op het gebied van de vijanden die zich aandienen om tot pixels geschoten te worden als in de puzzels die de werelden je voorschotelen.

  Rad Rodgers is beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

  Ryse: Son of Rome - Lucas Wubben

  Je hebt hele complexe games en je kunt games spelen waarbij het verstand op nul gaat en je gewoon gaat rammen. Ryse: Son of Rome is zo'n game waarbij je alles even laat gaan en je al je agressie er even heerlijk uit kunt zwaaien. De reviews van deze game waren niet al te best, maar wat is dit spel genieten! Het combat systeem is bruut, de wereld oogt prachtig en de missies zijn zo leuk dat je de game zonder pardon een tweede keer wil spelen!

  Ryse: Son of Rome is speelbaar op Xbox One en pc.

  SOMA - Roy Rijsdijk

  Frictional is een Zweedse studio en klein, maar onafhankelijk. Ze richtten zich altijd maar op één game tegelijk dus waren ook volledig afhankelijk van of het genoeg zou aanslaan of niet. SOMA draaide dus door de jaren heen als ‘slow seller’ voldoende omzet en dat komt vooral door de goede reviews van de mensen die hem gespeeld hebben. Als het op oude games spelen aankomt, kun je deze dan ook niet missen.

  SOMA was in eerste instantie helaas verkeerd neergezet, als dé nieuwe horrorgame van de makers van Amnesia, waardoor mensen het daarmee gingen vergelijken. Dat creëert verkeerde verwachtingen als je er zo instapt, want de angst werkt veel meer psychologisch en op suspense dan achtervolgingen (die er nog steeds wel zijn). Als je bang bent voor de diepte in de zee is het sowieso al wat intens, maar games spelen met een intens randje zijn juist leuk. Het verhaal heeft ook een paar intense kippenvelmomenten inclusief het einde en dat hield Roy nog lang bezig na afloop.

  SOMA is speelbaar op PlayStation 4, Xbox One, PC, Linux en Mac.

  S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat - Richard Verweij

  Leg je deze game aan tien mensen voor, dan zullen tien mensen zich afvragen of je wel helemaal lekker bent in je hoofd. Eén op de honderd duikt er misschien in en verandert van een normale gamer tot iemand die met een gasmasker over zijn gezicht en een fles wodka in zijn hand de meest bizarre dingen schreeuwt. Het lijkt misschien een rare keuze, maar zeker één van de games om te spelen.

  Op het eerste gezicht is er niets indrukwekkend aan de constant-crashende game uit 2010. Maar wanneer je je verdiept in de mods zie je dat de game een stuk mooier kan zijn (en soms ook nog instabieler). Het is door de mods dat je een tijd tegemoet waar je 'u' tegen zegt en waarom als het op games spelen aankomt deze game zeker de moeite waard is. Richard heeft er al meer dan 4000 uur in de trilogie zitten en heeft nog van geen enkele minuut spijt gehad.

  S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat is speelbaar op pc.

  The Witch’s House - Sonja van der Meer

  The Witch's House is een 2D horror game met een heel tof verhaal, een super plottwist waarin je als Viola speelt. Vergezeld door een zwarte kat moet Viola haar weg vinden door een gevaarlijk, magisch huis. Het zijn de perfecte ingrediënten voor een goede horror game en het is dan ook één van de engere games om te spelen van deze lijst.

  The Witch’s House zit dan ook vol met jumpscares en dat zijn precies de schrikmomenten die waarvan je je rot schrikt. Het plot is vreemd en verwarrend van begin tot eind met een gigantische plottwist waarvan je even moet bijkomen. Het is een game die je moet spelen als je van horror houdt en is ideaal om te spelen nadat je klaar bent met de beste games van 2018!

  The Witch’s House is speelbaar op pc en Mac.

  Vanquish - Calvin Foe

  Vanquish is een gestoorde actiegame waarbij het woord 'overdreven' centraal staat. Je bestuurt een man in een experimenteel robotpak die een ruimtekolonie moet bevrijden van een leger robots die het overgenomen hebben. Hoewel je de game kan spelen als een standaard third-person shooter is dat niet de bedoeling.

  Het robotpak laat je supersnel rennen, over de grond sliden en andere buitengewone moves doen. Mocht je nou toch te veel schade nemen dan wordt alles slow-motion en kan je op spectaculaire wijze vijanden uitschakelen. Om maar niet te beginnen over de gigantische eindbazen. Al met al is het een verborgen pareltje dat perfect is om te spelen en als het op oude games spelen aankomt is het zeker één game die je moet spelen.

  Vanquish is speelbaar op Xbox 360 (Backwards Compatible op Xbox One), PlayStation 3 en pc.

  Zero Escape: Virtue's Last Reward - Kevin de Bruin

  Het is een niche titel, een visual novel gecombineerd met escaperoom elementen tussendoor. Het verhaal is heel erg goed uitgedacht en je hebt verschillende verhaallijnen die zich allemaal in aan elkaar parallel lopende alternatieve realiteiten afspelen. Je maakt veel keuzes waardoor je telkens andere kanten van personages leert kennen en zelfs informatie krijgt die keuzevoorkeuren in andere verhaallijnen beïnvloeden.

  In het spel wordt je samen opgesloten in een moordlustig spel waarbij niet iedereen het zal overleven. Mensen moeten elkaar verraden om uiteindelijk zelf levend te kunnen ontsnappen. Ondertussen is er een zero, de persoon die heel dit spel opzet. Het spel brengt geniale plottwists en goede escaperoom puzzels in de mix en is zeker één van de beste oude games om te spelen.

  Zero Escape: Virtue's Last Reward is speelbaar op Nintendo 3DS, PlayStation Vita, PlayStation 4 en pc.

  Deze oude games moet je spelen!

  Of het nu is omdat je niets anders hebt om te spelen of omdat ze nu lekker goedkoop zijn, het zijn allemaal goede redenen om deze verborgen pareltjes te spelen. Laat ons in de reacties weten welke game volgens jou een verborgen pareltje is. Neem ook alvast een kijkje naar de beste games in 2019 om naar uit te kijken, zodat je weet waarvoor je moet gaan sparen!

  Alice: Madness Returns

  Verkijgbaar vanaf 16 june 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.