Tien games met keuzes die invloed hebben op het verhaal

  Keuzes, keuzes en nog eens keuzes; het leven zit er vol van. Sommige ontwikkelaars zijn niet vies van een beslissing op z'n tijd. Zo bevatten vele populaire franchises de optie om keuzes te maken. Heb jij al last van keuzestress? Geen probleem, wij zoeken de beste games met keuzes voor je uit.

  Keuzes in games is niet iets wat de laatste jaren pas werd ingevoerd door verschillende ontwikkelaars. Toch merk je wel dat de afgelopen tijd steeds meer developers kijken hoe ze spelers interactief kunnen betrekken bij het verhaal. Dit heeft voor onder andere Telltale Games vele successen opgeleverd. Zo vertaalde het Amerikaanse bedrijf afgelopen tijd maar liefst zeven franchises naar game-vorm.

  80 Days

  Deze game is gebaseerd op het boek De reis om de wereld in tachtig dagen van schrijver Jules Verne. In 80 Days is geen enkele reis hetzelfde, zo ga je samen met personage Passepartout de aardbol verkennen uit het jaar 1872.

  In deze interactieve fictie game regel je bijna alles om je reis succesvol te voltooien, waaronder het boeken van hotels, het verzamelen van diverse spullen voor in je koffer en het spreken van de lokale bevolking. IOS, Android, Windows en Mac-gebruikers kunnen met 80 Days verschillende keuzes maken, omtrent de reis. Zo bepalen spelers zelf welke steden ze bezoeken.

  80 Days is uitgebracht door het bedrijf Inkle in het jaar 2014. Vele prijzen mocht 80 Days ontvangen, zoals onder andere de prestigieuze Game of the Year-award van Time Magazine.

  80 Days is verkrijgbaar voor iOS, Android, PC en Mac OS-apparaten.

  The Stanley Parable

  Als je het hebt over keuzes in games, dan zullen diverse game kenners vaak refereren aan The Stanley Parable. Het interactieve fictie-spel kent twee versies, waardoor de game twee releases heeft gehad. De allereerste versie kwam uit in het jaar 2011 en een uitgebreide HD-versie zag het licht in 2013.

  In The Stanley Parable is keuzes maken een belangrijke factor. Een voorbeeld daarvan is het kiezen tussen twee deuren. Ook word je in Stanley Parable bijgestaan door een heuse verteller die je door het verhaal zal leiden. De game die alleen een singleplayer modus bevat wordt alom geprezen door zijn unieke verhaallijn, sfeer en unieke concept.

  Als je een game zoekt waarbij keuzes maken een belangrijke factor is, dan raden wij The Stanley Parable zeker aan binnenkort aan je gamecollectie toe te voegen.

  The Stanley Parable is beschikbaar voor PC, Linux en Mac OS-gebruikers.

  The Walking Dead: The Telltale Series

  Het team achter de populaire episodische game dat in het teken staat van de TV-serie The Walking Dead, staat erom bekend verschillende keuzes in zijn games te implementeren. Telltale Games, de ontwikkelaar van The Walking Dead, is een bedrijf dat zich vooral bezighoudt met het vertalen van verschillende franchises naar game vorm.

  Franchises waaronder The Batman, Game of Thrones en Borderlands zijn onderhanden genomen door de Amerikaanse ontwikkelaar. Toch zorgde onder andere een titel The Walking Dead ervoor dat Telltale Games op de kaart werd gezet. Niet geheel onlogisch, zo zat het verhaal volgens vele spelers goed in elkaar en waren de verschillende personages interessant om te volgen.

  Ook zorgt Telltale Games ervoor dat mensen die veel met de franchise werken, zeggenschap hebben in het proces van het maken van de diverse scala aan games.

  De keuzes die je in de loop van de games zal gaan maken, hebben vaak te maken met dialogen. Zo bepaalt de speler wat het hoofdpersonage zal gaan zeggen. Maar soms staat de speler voor een lastigere beslissing, dat vaak wordt verdeeld in twee verschillende keuzes. Aan de hand van de keuzes die je maakt wordt het verhaal verder uitgerold.

  The Walking Dead is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, PlayStation 3, PlayStation Vita, Xbox One, Xbox 360, PC, Mac OS, iOS en Ouya.

  Life is Strange

  De Franse game ontwikkelaar Dontnod Entertainment bracht in 2015 een episodische game uit waar opvallend positief op werd gereageerd. Net als sommige voorgaande titels uit deze special bevat ook Life is Strange veel beïnvloedbare keuzes.

  In de Adventure Singleplayer game kruip je in de huid van Max, een studente aan Blackwell Academy.Tijdens een les ontdekt Max dat ze over een speciale kracht beschikt. Namelijk de kracht van het terugdraaien van de tijd. Life is Strange wordt onder andere door die functie, alom geprezen.

  Zo voegt het veel toe aan het verhaal en de gameplay. Keuzes kun je namelijk door deze unieke feature terugdraaien.In Life is Strange zitten ook een aantal consequenties vast aan de keuzes die je maakt. Zo kan het einde voor verschillende spelers heel anders eruitzien. Aan het einde van elk episode krijg je te zien door middel van een percentage, wat andere spelers voor beslissingen hebben genomen.

  Life is Strange is verkrijgbaar voor de platformen PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 3, Xbox 360, PC, iOS, Mac OS en Linux

  Heavy Rain

  De Franse ontwikkelaar Quantic Dream bracht in het jaar 2010 een action-adventure game uit, waardoor het maken van beslissingen in games een geheel nieuwe dimensie kreeg. Zo was het namelijk een van de eerste games waarbij het einde geheel willekeurig was aan de hand van je keuzes.

  De PlayStation 3 exclusive was qua gameplay niet heel erg spannend. Het verhaal daarentegen wel, zo vonden vele spelers de verschillende personages in Heavy Rain goed in kaart gebracht. Daarnaast waren de situaties die de personages mee maakte erg goed uitgedacht en fris om te spelen. Ook naarmate het verhaal vorderde kwamen alle puzzelstukjes op zijn plek, wat leidde tot een ultieme game-filmervaring.

  De keuzes die je onder andere als speler maakte behoorde tot belangrijke beslissingen, waaronder het vermoorden van een personage. Naast keuzes maken, veranderde het verhaal ook door middel van het wel of niet behalen van een missie. Uiteindelijk kreeg elk speelbaar personage een bepaald einde voorgeschoteld, waardoor je kon zien wat voor bepaalde beslissingen invloed hadden op het verhaal.

  Heavy Rain is exclusief verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en PlayStation 3.

  Silent Hill

  Sommige Silent Hill spelers zullen misschien nu achter hun hoofd krabben; want sinds wanneer bevat Silent Hill keuzes? Ontwikkelaar Team Silent werd geprezen om het verwerken van keuzes binnen de fan-favorite Silent Hill 2. De Survival Horror game werd zo goed ontvangen omdat de keuzes die je maakte niet zichtbaar waren op het moment zelf.

  In Silent Hill 2 kon je pas op het einde weten welke beslissingen die je had gemaakt van belang waren. De game die uitgebracht werd in 2001 bevatte dan ook drie hoofdeindes, en drie bonus-eindes. Deze innovatie manier van het gebruik de keuzes van spelers zorgde ervoor dat veel Silent Hill-liefhebbers het tweede deel in de franchise bekroonden tot hun favoriete spel uit de serie.

  Naast het feit dat het keuzesysteem compleet anders is dan andere franchises, bevatten de verschillende spellen ook andere eindes, waaronder een bonus einde in deel 1 en 2 waar een ufo in voorkomt. Het ufo-einde is geprogrammeerd als een soort easter egg, omdat het nogal geheim en grappig gepresenteerd werd.

  Fable

  De exclusieve Xbox actie rollenspel franchise Fable die is ontwikkeld door de developers bij Lionhead Studios, bevat ook de optie tot het maken van keuzes. De makers van Fable leggen vooral de nadruk op een goede of slechte kant. Zo bevat onder andere Fable III veel morele keuzes, waardoor spelers zogenoemde goede of slechte punten kunnen verdienen.

  Spelers kunnen good/evil points verdienen aan de hand van verschillende quests. De verschillende opdrachten die de speler krijgt opgelegd kunnen goede of slechte punten opleveren. De keuze om een goede of slechte kant op te gaan beslist de speler volledig zelf.

  Deze toevoeging zorgt ervoor dat de replay-value flink wordt opgekrikt, omdat sommige spelers save games willen hebben met goede en een slechte kant. Een personage zal ook kunnen veranderen aan de hand van de keuzes die je maakt.

  Mass Effect

  Volgens velen is deze titel het ultieme actie rollenspel, gemaakt door de ontwikkelaars van Bioware. We hebben het natuurlijk over de veelbesproken franchise Mass Effect. De serie die vanaf 2007 gespeeld wordt door miljoenen spelers. Ook in bijna alle titels binnen de Mass Effect-series zijn keuzes maken van groot belang.

  De beslissingen die worden gemaakt in voorgaande Mass Effect-titels hebben tevens invloed op de volgende (onuitgebrachte) delen. Een functie die werd beschouwd als revolutionair toentertijd. Naast keuzes maken, bepaal je ook wat de hoofdpersonage zal gaan zeggen.

  Sommige beslissingen hebben in de Mass Effect-serie bijna tot geen invloed op het verloop van het verhaal. In de verschillende titels die de Mass Effect-franchise te bieden heeft, moet je een keuze maken uit diverse dilemma's. De recente Mass Effect-titel Andromeda gebruikt niet de keuzes van voorgaande delen.

  Mass Effect Andromeda is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en PC

  Fallout

  Tijdens de E3 van 2015 kwam ontwikkelaar Bethesda met haar eerste persconferentie met een knaller op de proppen. Fallout 4 werd namelijk aangekondigd samen met de mobiele app Fallout Shelter, waardoor de hype van de actie rollenspel alleen maar groter werd. Fallout is een populaire franchise, die zich afspeelt in een wereld die is getroffen door een atoombom.

  In Fallout stel je eigen personage samen wat best wel diep is uitgedacht. Je personage bouw je op in aparte punten. Die punten worden verdeeld over het woord S.P.E.C.I.A.L, elke letter staat namelijk voor een bepaalde vaardigheid. De S staat bijvoorbeeld voor het woord strength, met deze functie zorg je ervoor dat je personage volledig in je eigen stijl speelbaar is.

  Deze feature zorgt ervoor dat je eigen inbreng meeneemt in je character. In Fallout-franchise start je daarom vaak met het maken van keuzes. Verder maak je in Fallout meerdere beslissingen die invloed hebben op het einde. Zo heeft Fallout 4 (toepasselijk) vier verschillende einden.

  De afloop van de in 2015 uitgekomen actie rollenspel wordt gebaseerd op de keuzes die je maakt in het verhaal. Ook maakt Fallout gebruik van een heus dialogensysteem, waardoor jezelf kan invullen wat voor antwoord je aan iemand wilt geven. Fallout zit vol met keuzes, die toepasselijk zijn voor het verloop van het verhaal.

  Fallout 4 is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC.

  The Witcher

  De populaire franchise Witcher maakt net als andere games in deze lijst gebruik van vele keuzes. Zo bevatte het derde deel maar liefst zesendertig eindes. Daardoor was het voor veel spelers geen probleem om het actie rollenspel nog een keer op te pakken.

  Net zoals in de Mass Effect-series gebruikt The Witcher ook keuzes van voorgaande delen. Zo kunnen spelers die The Witcher 2 hebben gespeeld hun data overzetten naar The Witcher 3. Dit zorgt ervoor dat je als speler veel meer wordt betrokken bij het spelen van een nieuwe game.

  Ontwikkelaar CD Projekt Red geeft spelers de keuze om beslissingen te maken via dialogen of door de acties die je in de games zelf ondergaat. De keuzes die worden gemaakt in The Witcher resulteert in een apart einde, waaronder een goede, slechte of een combinatie van beide. The Witcher games zijn gebaseerd op de boeken van de Poolse schrijver Andrzej Sapkowski.

  The Witcher 3: Wild Hunt is beschikbaar voor de platformen: PlayStation 4, Xbox One en PC.

  The Witcher 3 Wild Hunt Game of the Year Edition

  Verkijgbaar vanaf 2 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.