Gaat de PS5 release verschoven worden?

Article
maandag, 06 april 2020 om 15:32
ps5 renderf1578563829
Waar Sony in maart de eerste details van de PS5 bekend heeft gemaakt, werd in april onverwacht de releasedatum van The Last of Us Part II en Marvel’s Iron Man uitgesteld. Beide zijn grote, exclusieve titels voor Sony die nu door het coronavirus verplaatst worden en dat doet je toch afvragen of hetzelfde lot de PS5 te wachten staat. Wij gaan op onderzoek uit om te kijken hoe groot de kans is dat de PS5 release wordt verschoven!
Je vraagt je misschien af waarom deze vraag gesteld moet worden. Sony heeft immers duidelijk laten weten dat de release van de PS5 door zal gaan. Daarmee zou de twijfel weg moeten zijn toch? Je zou zeggen van wel, maar plannen kunnen natuurlijk veranderen (zoals met de releasedata van de Sony-games wel duidelijk werd) en dus zal er achter de schermen vast en zeker nagedacht worden over het mogelijke uitstel van de PS5 release.

Geen nieuwe data

Sinds het uitbreken van de coronacrisis staat de wereld op zijn kop en ook de game-industrie merkt de gevolgen. Waar het de eerste maand allemaal nog goed leek te gaan, luidde Sony met het uitstellen van The Last of Us Part II en Marvel’s Iron Man het startschot voor gamers. De waarschuwing klinkt duidelijk: uitstel staat op de planning.
De vraag is alleen hoeveel er uitgesteld gaat worden en tot wanneer. Beide Sony-titels hebben geen nieuwe releasedatum gekregen, want die is nog niet bepaald. Neil Druckmann, regisseur van The Last of Us Part II, liet weten dat dit te maken heeft met het feit dat er onzekerheid heerst over wanneer het mogelijk is om de game fysiek uit te brengen.
tema dinamico de the last of us 2 para ps4 gratis codigo 155460 1f1583487282

Uitstelseizoen op komst

Experts en insiders zijn het er in ieder geval over eens dat iedere titel vanaf mei risico loopt om uitgesteld te worden. Dit heeft meerdere redenen, te beginnen met het feit dat het werken vanuit huis het productieproces van games kan belemmeren. Testen gaat een stuk lastiger, het is niet meer mogelijk om fysieke motion capture uit te voeren en overleggen en programmeren gaat nou eenmaal een stuk moeilijker op afstand. Tel deze moeilijkheden bij elkaar op en het is logisch dat het bestaande schema mogelijk vertraging oploopt.
Een ander probleem is te vinden met de productie en distributie van games die al wel klaar zijn om naar de schappen te gaan. Veel winkels hebben de deuren gesloten en laten weten dat online bestellen de enige mogelijkheid is voor nu. Dat klinkt goed, maar veel bezorgers kunnen niet garanderen dat er geen vertraging zal zitten in het bezorgproces en daar zit niemand natuurlijk op te wachten.
Ook moeten veel mensen wereldwijd verplicht thuisblijven of nemen ze liever niet het risico om naar de winkel te gaan voor een game. Gezien de situatie is dat volkomen begrijpelijk, maar voor bedrijven die games uitbrengen kan dit een flinke tegenslag zijn. Die lopen namelijk geld mis als ze de game nu uit zouden brengen doordat de fysieke exemplaren een stuk moeilijker verkocht kunnen worden, vandaar dat The Last of Us Part II en Iron Man zijn opgeschoven en Ghost of Tsushima mogelijk nog volgt.
Dit probleem moet eerst opgelost worden, voordat Sony kan gaan denken of ze daadwerkelijk de PS5 uit kunnen gaan brengen dit najaar. Mocht de situatie de rest van het jaar aanhouden, lijkt die kans erg klein in ieder geval. Experts op het gebied van de huidige pandemie voorspellen dat sommige maatregelen misschien wel twee jaar van kracht moeten blijven om alles op te lossen. Of dit ook gaat gebeuren moet nog blijken.
ghost of thushimaf1583473945

Balans

Voor Sony zal in ieder geval besproken worden of het verstandig is om de PS5 uit te stellen of niet. Er zal een goede balans gevonden moeten worden over hoeveel nut het heeft om de PS5 release door te laten gaan dit najaar als de console in mindere mate verkocht kan worden. Wie in de winkel de console wil afhalen, heeft mogelijk immers niet deze kans als de huidige maatregelen nog van kracht zijn.
Daar tegenover staat dat uitstellen ook voor problemen kan zorgen. Als Microsoft wel haar console uitbrengt en next-gen officieel aftrapt zullen er ongetwijfeld gamers zijn die niet willen wachten en de overstap maken. Of deze spelers later nog de PS5 aan willen schaffen is maar de vraag.
ps5 logof1578385476

Problemen op de achtergrond?

Natuurlijk is het ook nog maar afwachten of de productie en het ontwerpen van de PS5 zelf in de problemen raakt door het coronavirus. Op het moment lijkt dit niet het geval te zijn, ondanks dat er een nieuw rapport is opgedoken dat claimt dat Sony uitstel van haar console aan het overwegen is. Naast dat de details van het rapport niet bevestigd zijn, laat ook Daniel Rubino, executive editor bij Windowscentral, weten dat hij soortgelijke klachten heeft gehoord. Rubino heeft in het verleden vaak laten weten dat hij gelooft dat PlayStation gedoemd is om te falen.
Het rapport beschrijft dat ontwikkelaars niet blij zouden zijn met de ontwikkelingservaring op de PS5. Het produceren van games zou moeizaam gaan en de PS5 zou zelfs snel oververhit raken en ervoor zorgen dat de console snel kapot gaat. Dit, en nog wat andere haken en ogen, zou ervoor zorgen dat Sony twijfelt over de release van de console.
Sony zou twee opties overwegen. De eerste is om de console uit te stellen met zes tot twaalf maanden, terwijl de tweede optie is om de release door te laten gaan en binnen twee jaar een nieuw design uitbrengen waarbij de huidige problemen verholpen zijn. Het klinkt allemaal als een sterk verhaal en wie de ontwikkelingen rond de console heeft gevolgd zou zelfs geneigd zijn om het te bestempelen als onzin.
Op Twitter hebben ontwikkelaars al laten weten dat ze onder de indruk zijn van de PS5. Gamejournalist Jason Schreier van Kotaku benadrukte dit al kort voor de specs van de console onthuld werden. Zijn bronnen lieten hem weten dat de PlayStation 5 een revolutionaire console is waar ontwikkelaars blij mee zijn. Gezien zijn verhalen het vaak bij het juiste eind hebben, lijkt deze bron dan ook betrouwbaarder en ziet het er naar uit dat de problemen op de achtergrond een fabeltje zijn.

Ontwikkeling van COVID-19

Uiteindelijk zal het antwoord op de centrale vraag die we stellen dan ook pas op een later moment gegeven kunnen worden. Waar Sony voor nu zegt dat de PS5 release in dit najaar gewoon doorgaat, kan dit natuurlijk nog veranderen. Onvoorzienbare omstandigheden kunnen opduiken en met de huidige status rondom COVID-19 lijken de zaken iedere dag te veranderen.
Misschien dat de volledige onthulling van de PlayStation 5 meer informatie kan verschaffen. Wanneer de volledige onthulling van de PS5 gaat plaatsvinden is voor nu dan ook nog afwachten. Analisten voorspellen dat de onthulling in mei kan komen, maar ook hierover staat niets vast.
Dit bericht is op 30 juli 2020 bijgewerkt.