Forza Horizon 4 details - Alles over de vier seizoenen [gespeeld op gamescom]

  Microsoft kondigde tijdens E3 2018 Forza Horizon 4 aan met een uniek nieuw element: de jaargetijden veranderen terwijl je aan het racen bent. Wij konden de game op gamescom 2018 spelen en we hebben alle Forza Horizon 4 details voor je. Hoe beïnvloeden de jaargetijden de gameplay?

  Eén van de grote nieuwe Forza Horizon 4 details is de toevoeging van vier seizoenen in de game. Het is op zich niet zo heel bijzonder dat je in een racegame rondscheurt in de lente of in de winter. Wat Forza Horizon 4 uniek maakt is dat deze jaargetijden wisselen terwijl je de game aan het spelen bent. In de gameplay demo waar wij mee aan de slag konden veranderden de jaargetijden dynamisch.

  Wat zijn precies de verschillen? Dat gaan we je in deze special haarfijn uitleggen. Als eerste op de planning: herfst!

  Herfst

  Met onze bips geplant in een dikke sportauto beginnen we de demo van Forza Horizon 4 in de herfst. Terwijl we door het platteland van Groot-Brittannië scheuren zien we dat de bomen die de zijkanten van de weg versieren oranje zijn en flink hun bladeren verliezen. Zelfs al rijden we in een racemonster dat er niet heel stevig uitziet, knallen we door stenen muurtjes alsof het papier is. Het eerste teken dat Forza Horizon 4 geen simulator is, maar je meer het arcade gevoel geeft en zich vooral focust op de fun.

  Het herfstgevoel zien we niet alleen terug in de graphics, ook de gameplay wordt beïnvloed. Omdat bladeren verspreid liggen over het wegdek moeten we oppassen dat we niet al te veel plotselinge stuurbewegingen maken, want alles wordt er net wat gladder door. Verder brengt de herfst niet veel andere uitdagingen met zich mee. Het is op naar het volgende jaargetijde!

  Winter

  Nadat we een waterval bereikt hebben komt grootvadertje vorst om de hoek kijken en verandert het platteland in een besneeuwd landschap. Onze sportauto wordt ingewisseld voor een truck en plotseling is alles wit: tijd voor winter! Het valt meteen op dat het een stuk donkerder is geworden en dat er van gras niets meer te bekennen is. Alles is bedekt met sneeuw, wat de omgeving er totaal anders uit laat zien.

  Ook dit heeft invloed op hoe je de game speelt. We racen over een rivier die door het weer is omgetoverd in een ijsbaan, wat betekent dat alles een stuk glibberiger is dan voorheen. Ook wanneer we op sneeuw rijden moeten we oppassen dat we niet uit de bocht vliegen omdat het spekglad is. Nadat we door een kermis heenrijden en een sprong maken vanaf een schans is het alweer tijd voor het volgende jaargetijde in deze Forza Horizon 4 details special...

  Lente

  De 4x4 truck wordt ingewisseld voor een echte rally-auto en we worden meteen meegenomen naar lente! Gezien de game zich in Groot-Brittannië afspeelt weten we dat lente maar één ding kan betekenen: regen. Het weer waar het land zo bekend om staat laat zich zien in de lente, want sneeuw en ijs heeft ruimte gemaakt voor groen en plassen water. Gelukkig is onze rally-wagen hier goed op afgestemd en crossen we zonder problemen door de modder heen.

  Ook de locatie en de tegenstanders zijn weer net wat anders. In plaats van het platteland rijden we nu door het bos heen en nemen we het op tegen een aantal motorcrossers. Dit geeft weer een totaal andere sfeer van de winter, want het witte landschap is nu een felgroen met bruin en dichtbegroeid bos geworden. De motorrijders laten gekleurde rook achter om het geheel lekker vrolijk te maken.

  Na een intense racer met de motorrijders is het alweer tijd voor het laatste jaargetijde. Zomer!

  Zomer als laatste van de Forza Horizon 4 details

  De wolken breken open en de zon begint te schijnen, dat kan alleen maar betekenen dat de zomer is aangebroken. De rallycar is veranderd in een hypermoderne conceptauto waar ook onze tegenstanders in rijden. We denderen door meerdere typische Engelse dorpjes heen terwijl andere racers van links en rechts de baan op komen. Een rally-auto barst door een hekje heen en een truck mengt zich ook in de race.

  Verder is er weinig op te merken aan de zomer. Vanwege het lekkere weer zijn er geen elementen om rekening mee te houden en is het een rechttoe-rechtaan race naar de eindbestemming. Wanneer we daar eindelijk aankomen is de race klaar.

  Hoewel de demo zelf heerlijk wegspeelde, moeten we wel eerlijk zijn: dit is zwaar geregisseerd en hoogstwaarschijnlijk niet representatief van een gemiddelde speelsessie in de volledige game. Wel geeft het een goed idee wat je precies van de jaargetijden kan verwachten als de game uit komt.

  Zomer geeft je een normale race ervaring, terwijl je in de winter goed moet opletten dat je niet de bochten uit glijdt. Herfst en lente zitten hier meer tussenin door je op sommige delen uit te dagen met bladeren of plassen water. Wij zijn benieuwd welke Forza Horizon 4 details er nog meer onthuld worden, want deze demo smaakte naar meer!

  Forza Horizon 4 komt op 2 oktober naar de Xbox One en pc.

  Forza Horizon 4

  Verkijgbaar vanaf 2 october 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.