Het grote FIFA 21 Ultimate Team schandaal uitgelegd

  Als je een fanatieke FIFA 21 Ultimate Team speler bent zal het je niet ontgaan zijn. Het schandaal waarbij zeldzame kaarten worden verkocht op een soort zwarte markt maakt veel los in de FIFA gemeenschap. In dit artikel wordt de situatie en de mogelijke gevolgen voor EA uitgelegd.

  EA sports

  Mocht je het deze week gemist hebben, EA Sports is in de problemen gekomen door een schandaal in FIFA 21 Ultimate Team. Een medewerker van de ontwikkelaar zou namelijk tegen betaling zeldzame kaarten op de accounts van FIFA 21 spelers zetten. Het gaat dan om zeldzame kaarten zoals Prime Icon Moments van Ronaldo Nazario, Pelé en Ruud Gullit, deze kaarten zijn eigenlijk niet te krijgen op de transfermarkt binnenin FIFA 21 Ultimate Team en als ze al op de markt staan, dan kosten ze 15 miljoen zuurverdiende munten.

  Het is een groot schandaal omdat het best respectloos is tegenover de FIFA gemeenschap die constant hard aan de grind is voor de beste spelers. Ook spelers die veel geld hebben uitgegeven aan de game door middel van microtransacties zijn heel erg ontevreden, omdat de verschillende pakketten maar een extreem kleine kans geven om de zeldzame spelers te bemachtigen. Simpel gezegd, de meeste spelers voelen zich flink opgelicht door dit grote schandaal in FIFA 21 Ultimate Team.

  Wat betekent dit schandaal voor EA Sports?

  Als daadwerkelijk blijkt dat de zeldzame spelers door een medewerker van EA op de accounts van FIFA 21 spelers wordt geplaatst, dan heeft EA Sports een flink groot probleem. Het hele idee waardoor de lootboxes mogelijk zijn en niet worden gezien als gokken is doordat de spelerskaarten volgens EA geen geldwaarde zouden hebben. Als de spelerskaarten nu verkocht worden voor flinke bedragen, denk aan 1500 euro voor 2 Prime Icon Moments kaarten, dan zou er dus een geldwaarde aan verbonden zijn.

  De spelerskaarten worden dan als het ware fiches in een casino en dat zou een nog groter schandaal opleveren voor EA Sports. Probleem is namelijk dat de ontwikkelaar in dit geval in overtreding zou zijn van nagenoeg iedere gokwet die bestaat. FIFA 21 heeft namelijk gewoon een leeftijdsgrens van 3 jaar, terwijl gokken in praktisch ieder land ter wereld 18+ is. Doordat de spelers een daadwerkelijke geldwaarde hebben gekregen is het officieel gokken geworden omdat de uitkomst van pakketten willekeurig is, zelfs als je er geld in stopt.

  Als je dus geld stopt in de pakketten, dan heb je een kans, hoewel extreem klein, dat je dus een dusdanig waardevolle speler krijgt dat je winst maakt. Hierdoor zal waarschijnlijk iedere rechtbank oordelen dat het gokken voor minderjarigen is en dat is nogal strafbaar. Dan hebben we het alleen nog over rechtzaken vanuit de overheid, want er zullen zat mensen zijn die EA Sport zullen willen vervolgen voor de gokverslaving die ze hebben overgehouden aan FIFA 21 Ultimate Team.

  FIFA 21 Ultimate Team kaarten toevoegen

  EA Sports gaat in ieder geval een intern onderzoek starten of dit schandaal wel echt van een medewerker komt, maar het lijkt bijna onvermijdelijk. Als je namelijk een professionele voetbalspeler bent, dan krijg je van EA Sports een selectie aan Icons. Die mag je naar verluidt vrij kiezen waarna ze in je account verschijnen, zodat je als professionele voetballer altijd met je idolen kan spelen.

  De enige partij die dus de macht heeft om FIFA 21 Ultimate Team kaarten aan iemands account toe te voegen is EA Sports. Het lijkt er dus op dat het echt een interne factor is die bewust deze dienst aanbiedt aan mensen die bereid zijn om ervoor te betalen. Het schandaal wordt hierdoor alleen maar groter, omdat EA altijd aangegeven heeft streng te letten op haar eigen personeel en een zero tolerance policy hanteert tegen medewerkers die de regels overtreden.

  Dat dit onder de radar van EA is gevlogen is dan ook heel opvallend en wekt alleen maar meer frustratie op in de FIFA gemeenschap. Zeker grote YouTubers en streamers slaan keer op keer lucratieve sponsordeals af met verkopers van Ultimate Team munten omdat het illegaal is. Als EA Sports nu de regels die ze zelf hebben opgesteld overtreedt, dan is het alleen maar pijnlijker voor de contentmakers die veel geld mislopen door diezelfde regels.

  Gevolgen voor inkomsten

  Dit hele schandaal in FIFA 21 Ultimate Team zal ook gevolgen hebben voor de inkomsten van EA Sports, want wie gaat er nou pakketten kopen met FIFA punten als ze ook gewoon de zeldzame spelers bij een medewerker direct kunnen aanschaffen? Dat gaan natuurlijk niet zoveel mensen doen, want garantie voor 1500 euro is toch fijner dan complete willekeur. Het zou pijnlijk zijn voor EA Sports, omdat ze best veel inkomsten halen uit de gehekelde lootboxes.

  Aan FIFA 21 Ultimate Team hing al een stank van pay to win, maar dat is nu natuurlijk alleen maar sterker geworden doordat mensen gewoon de beste zeldzame spelers kunnen kopen van een medewerker van EA. Dit schandaal zal voor vele fans een laatste druppel in een overvolle emmer zijn, want wie wil nou een game spelen die al ontzettend veel frustratie veroorzaakt én die vervolgens ook nog eens eist dat je met bizarre bedragen smijt? Goed nieuws is het in ieder geval niet voor EA Sports, laten we hopen dat ze dit grote schandaal in FIFA 21 Ultimate Team snel oplossen.

  FIFA 21

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2020

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.