De FIFA 20 gameplay brengt goede veranderingen (gespeeld op EA Play)

  De één zegt dat FIFA meer moet vernieuwen, de ander vindt het wel prima en trekt jaarlijks zijn portemonnee open. Het nieuwste telg werd tijdens EA Play onthuld en wij gingen alvast aan de slag. Je leest hier over de FIFA 20 gameplay details die ons opvielen toen we een half uur met de game aan de slag gingen.

  FIFA 20 is het volgende deel in de ultra succesvolle serie van EA. De game brengt een aantal nieuwe elementen met zich mee, waaronder het nieuwe VOLTA football. Die nieuwe modus was nog niet speelbaar, maar gelukkig is dat niet de enige grote toevoeging. Wij zetten de meest opvallende details van de vernieuwde FIFA 20 gameplay op een rijtje!

  Soepel spelen

  Uit een paar matches blijkt als snel dat de game wederom een stukje soepeler is om te spelen. Een pass wordt beter gegeven en vervolgens soepeltjes aangenomen, waarna je snel op het doel van de tegenstander af kunt sprinten. Doe je dit goed, is er geen houden meer aan en kun je je richten op het maken van die prachtige goal.

  Toch is het moeilijker dan ooit om de verdediging te omzeilen, want het is duidelijk dat de FIFA 20 gameplay voor de verdediging op de schop is gegaan. Waar je in het verleden met een goede dosis geluk de bal nog wel eens wist te veroveren en de AI je meehielp, is het een stuk moeilijker in FIFA 20. De computer helpt je niet meer zoveel mee met het uitverdedigen van de bal, waardoor de druk op jouw schouders rust.

  Gelukkig is verdedigen daardoor alleen maar leuker geworden, want je maakt het elke aanvaller moeilijk door afwachtend te zoeken naar het perfecte moment om de bal te onderscheppen. Zodra je de controle over een verdediger neemt en met het kruisje (PlayStation 4) verdedigt, wachten je spelers af totdat jij vervolgens rondje gebruikt om een verdedigende manoeuvre in te schakelen. Zodra Neymar of Ronaldo de bal ook maar een grassprietje te ver voor zich uitspelen, kun je toeslaan als een leeuw die jaagt op z'n prooi waarna het jouw beurt is om aan te vallen.

  Counteren maar!

  Die aanvallen zullen natuurlijk ook een stukje realistischer zijn dan in voorgaande games. Dit komt allemaal door de nieuwe dynamische één-tegen-één duels die tijdens de wedstrijden constant zullen ontstaan zodra je in de aanval gaat. Hierdoor moet je als speler de focus leggen op het gebruiken van skills en vaardigheden. Op deze manier kun je je telkens weer als Messi voelen wanneer je een aanval inzet.

  Als je daar niet zo van bent, kun je natuurlijk ook een sloopkogel gebruiken om door de defensie heen te walsen. Een snelle speler als Mbappe laat al snel zien dat je niet altijd met trucjes hoeft te komen, want zodra hij op z'n brommer springt is geen verdediger hem nog de baas. Je moet alleen voor het perfecte schot nog wel steeds gebruikmaken van de feature die in FIFA 19 werd geïntroduceerd, iets wat niet bij iedereen in de smaak zal vallen.

  Het perfecte schot

  Toch zal er een moment zijn waarop je genadeloos onderuit gemaaid wordt door een akelige tackle. Wat volgt is natuurlijk een plakje kaas of donkerrode kaart voor de tegenstander en een vrije trap in jouw voordeel en dan wordt het spannend. Vrije trappen zijn namelijk volledig veranderd als het gameplay betreft.

  Je staat nog steeds achter de bal, maar de manier waarop je die trap neemt is waar het om draait. Dat is nu een hele kunst, want je kunt als een ware artiest de bal plaatsen op de perfecte manier. Wil je een klein effect aan de bal geven, waardoor je mooi om het muurtje krult? Dat kan, maar daar moet je wel wat voor doen. Met precisie moet je de rechter stick gebruiken om de bal te krullen hoe jij wil.

  Deze nieuwe feature, die overigens ook bij penalties terug te vinden is, wordt Set Piece Refresh genoemd. In combinatie met de nieuwe Ball Physics zorgt dit voor een nog realistischere ervaring dan je van FIFA gewend bent. Nadeel is wel dat de rest van de spelers soms vrij lang moet staren naar hoe iemand een bal gaat schieten en dat kan al snel gaan vervelen.

  FIFA 20 gameplay smaakt naar meer

  Die perfecte krul maken zal nog wat meer oefening vereisen, maar het bewijst maar weer dat de FIFA 20 gameplay smaakt naar heel veel meer. Ook de nieuwe Volta-modus ziet er onwijs leuk uit, maar die was nog niet speelbaar. Gelukkig zal het niet lang meer duren voordat je met de game aan de slag kunt. FIFA 20 komt op 27 september uit op de PlayStation 4, Xbox One en PC.

  Voor meer over E3 2019, kun je naar onze speciale E3 2019-pagina. Daarnaast kun je dit jaar ook vette prijzen winnen tijdens E3 en daarover kun je meer lezen in onze uitgebreide uitleg over onze E3 2019 plannen.

  FIFA 20

  Verkijgbaar vanaf 27 september 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.