FIFA 17 features vs. PES 2017 features - De afwegingen

Article
dinsdag, 06 september 2016 om 12:53
xgn google image
Ieder jaar weer barst de discussie los; FIFA of PES? Ook dit jaar is die strijd met de start van het voetbalseizoen weer aan de gang. Wij doen er niet aan mee, maar zetten alle FIFA 17 features en die van PES 2017 tegenover elkaar zodat eenieder voor zichzelf een weloverwogen beslissing kan maken als de games uitkomen.
FIFA is realistischer, PES heeft de betere graphics en speelt niet zo voorgeprogrammeerd, maar FIFA heeft dan weer alle licenties. Argumenten die liefhebbers van beide games jaar in, jaar uit weer aandragen als de discussie lostbarst over welke van de twee voetbalgames beter is.
Ook dit jaar lijken voetbalfans er onderling niet uit te komen. Zijn de FIFA 17 features nu beter of zijn het toch die van PES 2017? Wij hebben geen voorkeur, maar zetten gewoon alle features van de beide voetbalgames op een rijtje. Zo kun je zelf oordelen welke van de twee voetbalgames deze wedstrijd wint. De wedstrijd tussen Lazio Roma en AS Roma, EA en Konami, oftewel FIFA en PES.

Graphics - FIFA 17

Op het gebied van FIFA 17 heeft EA een grote verandering doorgemaakt ten opzichte van het jaar voor. Het is namelijk gewisseld van de Ignite Engine, naar de Frostbite Engine die onder meer gebruikt wordt voor Battlefield en Mirror's Edge. De nieuwe engine moet ervoor zorgen dat de gezichten van de verschillende voetballers nog beter tot uiting komen. Ronaldo's gebronsde huid moet door het gebruik van performance-capture van je beeld af spatten. Daarnaast zullen ook onderdelen van het voetbalstadion, zoals kleedkamers en spelerstunnels, voor het eerst toegevoegd zijn.

Graphics - PES 2017

Konami maakte eenzelfde overstap al een jaar eerder. Sinds 2016 draait PES namelijk op de FOX Engine, die ervoor heeft gezorgd dat ook de gezichten en uitdrukkingen van de voetbalspelers levensecht overkomen. Voor PES 2017 heeft Konami deze graphics geperfectioneerd door het gebruik van nieuwe lichteffecten en animaties. Ook de stadions in PES 2017 hebben een flinke oppoetsbeurt gekregen wat van PES 2017 ook een ware voetbalervaring moet maken.
97032

Gameplay - FIFA 17

EA heeft de focus dit jaar op een viertal aspecten gelegd om haar gameplay naar een hoger niveau te tillen. Standaardsituaties, AI, fysieke bewegingen en de aanvalsmogelijkheden zijn allemaal verbeterd. Vooral eerstgenoemde heeft een behoorlijk metamorfose ondergaan.
Zo is het vanaf nu mogelijk om als ingooier langs de zijlijn te bewegen en net even wat extra meters te smokkelen. Ook is het mogelijk om een schijn ingooi te doen, waarmee je tegenstanders het bos in kan sturen zodat een andere speler vrij komt. EA wil daarmee extra realisme brengen en af van de standaard ingooien die we voorheen kenden.
De hoekschoppen en vrije trappen zijn ook veranderd. Met FIFA 17 zal de camerapositie achter die van de vrije trappen nemer gepositioneerd blijven waardoor het er nog fraaier uitziet als de bal in het netje verdwijnt. Ook de manier waarop de speler de bal benadert, is vanaf FIFA 17 zelf invulling aan te geven.

Gameplay - PES 2017

Voor PES 2017 geldt dat Konami eigenlijk op dezelfde voet is door gegaan met de weg die het vorig jaar is ingeslagen. Voor dit jaar betekent dat, dat enkele verbeterpunten zijn aangepakt en de pluspunten nog verder verbeterd zijn. Concreet houdt het in dat de keepers in PES 2017 een make-over hebben gehad. Ze werden in de vorige game veelal bekritiseerd, maar moeten in de nieuwe voetbalgame doorslaggevend gaan zijn voor je team.
Verder zijn de eerste aannames van de spelers in PES 2017 onder handen genomen. Spelers reageren beter op de bal en hun tegenstander waardoor aannames realistischer over komen en verdedigers geen schijn van kans meer hebben.
Als laatste heeft Konami vier nieuwe tactieken geïmplementeerd in PES 2017: twee verdedigende stijlen, maar ook twee aanvallende. Onder andere het voetbal van F.C. Barcelona, dat doorgaans Tiki-Taka voetbal wordt genoemd, is hier onderdeel van. Maar de AI heeft met de komst van PES 2017 jouw tactische aanpassingen in de gaten waardoor het niet zo eenvoudig is om de overwinning met één enkele aanpassing binnen te slepen.
97033 1

Game Modes - FIFA 17

Ook op het gebied van gamemodi introduceert EA Sports iets volledig nieuws; the Journey. In The Journey sta je in de schoenen van aanstormend talent Alex Hunter. Hij staat aan de vooravond van een grote voetbalcarrière en jij moet zorgen dat dit in volledig goede banen verloopt. Zowel op het veld dien je te presteren, maar zijn verschijning buiten het veld, bijvoorbeeld tijdens persconferenties, is minstens zo belangrijk.
The Journey moet een afspiegeling worden van het voetballeven van een professionele voetballer. Je traint je iedere dag rot zodat jij een basisplaats krijgt toegewezen. Weet je indruk te maken, dan kan je een mooie transfer verdienen, maar lukt dit niet dan kan je zomaar op huurbasis bij een andere club eindigen. Als je prestaties op het veld moet je verantwoorden buiten het veld, zo kan je op het matje geroepen worden bij de manager als je een rode kaart hebt gepakt.
The Journey zal in eerste instantie alleen speelbaar zijn in de Engelse competities. Daarnaast kan Alex Hunter niet alle posities bekleden, enkel de meer aanvallend ingestelde posities. Overigens blijven andere game modes zoals Ultimate Team gewoon behouden, The Journey is een extraatje.

Game Modes - PES 2017

PES 2017 zal geen volledig nieuwe spelmodus bevatten zoals FIFA 17 dat heeft, maar dat maakt niets uit. Konami gaat namelijk haar bekende spelmodi verder uitdiepen. Zo wordt de Master League onder handen genomen met een vastgesteld transfer- en loonbudget, uitgebreidere deals en een zogeheten 'deadline dag' waarmee je de laatste dag van de transfermarkt extra intens beleeft en net op het laatste moment een topper binnen kunt vissen. Daarnaast zijn er 22 nieuwe spelersrollen gecreëerd zodat je jouw opstelling en tactiek nog specifieker in kan stellen.
Verder heeft Konami opnieuw de rechten voor de UEFA Champions League en Europa League weten te bemachtigen, dus verwacht in PES 2017 opnieuw een spelmodus die deze twee competities op zichzelf staand aanbiedt.
97035

Licenties - FIFA 17

FIFA 17 is uiteraard de officiële game van de wereldvoetbal organisatie en heeft daarom vaak de meest uitgebreide en meest toonaagevende namen onder haar vleugels. Voor dit jaar heeft EA Sports het alleenrecht verkregen van La Liga, dit betekent automatisch dat de gehele officiële Spaanse competitie is bijgesloten bij FIFA 17.
Dit betekent niet dat alles naar FIFA 17 gaat. F.C. Barcelona heeft namelijk een deal met Konami waardoor het niet mogelijk is om je wedstrijden in het prachtige Nou Camp te spelen. Ook de Braziliaanse competitie is niet langer onderdeel van FIFA.

Licenties - PES 2017

We haalden het net al even kort aan, maar Konami heeft een nauwe samenwerking met F.C. Barcelona bewerkstelligd. Dit betekent niet alleen dat sterren als Messi, Suarez en Neymar op de cover schitteren, ook dat Nou Camp onderdeel zal zijn van PES 2017. Daarnaast krijg de voetbalgame een speciaal F.C. Barcelona Legends team met onder andere Ronaldinho en Rivaldo.
Verder heeft Konami ook de rechten van Liverpool F.C. en Borussia Dortmund in handen waarmee automatisch het Signal Igunda stadion, het Anfield stadion en het alom bekende 'You'll never walk alone' in de game zitten. Ook werd bekend dat de Braziliaanse competitie, inclusief vele stadions waaronder het Maracana, aan PES 2017 worden toegevoegd.
97036

Release - FIFA 17

FIFA 17 zal verschijnen op 29 september voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC. De PC-versie kost je 50 euro, de consoles versies kosten rond de 50 a 60 euro. Er is ook een speciale FIFA 17 Ultimate Edition met speciale DLC bijgesloten die je een vliegende start geven met FIFA Ultimate Team. Deze uitvoering kost 85 euro.

Release - PES 2017

Twee weken voordat FIFA 17 verschijnt komt PES 2017 uit. Dit gebeurt op 15 september en eveneens voor de PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en PC. PES 2017 heeft geen Deluxe Edition, maar vanwege haar deal met de Catalaanse club wel een F.C. Barcelona Editie van PES 2017 voor de PlayStation 4. De uitvoering bevat de game en een speciale Barcelona steelbook.