FIFA 16 en PES 2016 vergelijking - Een ware strijd

  De strijd om de titel van ultieme footie van het jaar is losgebarsten. Uiteraard zijn Pedro en Ramon ook tegen elkaar op aan het boksen om elkaar te overtuigen welke game nou de titel moet winnen. Tijd om de heren een avond bij elkaar te zetten voor een FIFA 16 en PES 2016 vergelijking. Welke game wint de titel?

  Wat is een ultieme voetbalavond zonder een beetje trashtalk? Volgens de heren kan dit niet en al gauw werden er op de avond opmerkingen gemaakt over angstgeurtjes, trillende handen en flinke blunders. Beide spelen FIFA en PES tegen elkaar en leggen daarbij uit waarin de game verschilt ten opzichte van de ander. Of de heren er zonder kleerscheuren vanaf gekomen zijn, willen ze niet zeggen, maar in ieder geval hebben ze genoeg te zeggen over FIFA 16 vs PES 2016!

  FIFA 16 vs PES 2016

  Graphics

  Pedro: Ik denk dat we het op dat vlak wel eens zijn. PES 2016 heeft wel iets betere graphics, in ieder geval op PS4. Laten we de PC-versie maar even vergeten, dat schijnt een ramp te zijn. Vooral de gezichten zijn duidelijk minder 'plastic' bij PES, hoewel FIFA 16 wel een mooier stadion én publiek heeft.

  Ramon: Ik ben het helemaal met je eens. De spelers zien er gewoon beter uit in PES dan in FIFA, maar het stadion en het publiek brengt wel echt veel meer sfeer en grafisch entertainment met zich mee. Ondanks dat ik meer geconcentreerd moet spelen ben ik af en toe toch geneigd om even te kijken of mijn fans nog wel mee juichen. FIFA 16 scoort wat betreft het stadion wel wat hoger, maar qua spelers kan er nog wel wat verbeterd worden.

  Keepers

  Pedro: De keepers maken bij beide games blunders, wellicht iets meer bij PES 2016. In ieder geval geen storende factor bij beide games, ze doen veel meer goed dan fout.

  Ramon: Klopt, beide games hebben soms blunders die niet in America’s Funniest Home Videos zouden misstaan. Bij PES kreeg ik het gevoel dat de keeper wat eenvoudiger te passeren is, maar dat komt ook wel door de snelle speelstijl van de game.

  Bij FIFA heb je wat meer moeite om de keeper te passeren, maar daarentegen heeft de keeper ook niet altijd alles onder controle. Voor *kuch* amateurs *kuch* is PES toch echt eenvoudiger om te leren aangezien de keeper dus sneller gepasseerd wordt. Bij FIFA zijn de keepers gewoon wat slimmer!

  Full Package

  Ramon: Als we het over het volledige plaatje hebben kunnen we wel zeggen dat FIFA 16 vollediger is. PES speelt heerlijk tegenover vrienden en is ook wel een stuk sneller, maar voor de wat langere speelplezier waarbij ook duidelijk nagedacht moet worden over strategie, sfeer, trainingsmogelijkheden en werkelijk een carrière opbouwen is FIFA de game die je moet hebben.

  Pedro: Zoals verwacht wint FIFA het dit jaar wat betreft het complete plaatje. De mini-games, de trainingsmogelijkheden, het commentaar, de sfeer, de licenties, het klopt allemaal. Behalve natuurlijk dat PES 2016 de Champions League en Europa League heeft, wat de (verbeterde) Master League extra goed maakt.

  Een ander pluspunt voor PES is het game plan menu. De opstelling aanpassen, spelers wisselen en van positie veranderen op het veld, bij FIFA 16 vind ik het wat omslachtig en minder duidelijk.

  Al met al wint FIFA het toch op dit vlak.

  Gameplay

  Pedro: Voor velen, inclusief mezelf, is gameplay veruit het belangrijkste onderdeel. Alles is ondergeschikt aan gameplay, en op dit vlak wint PES 2016 het dit jaar. Als je het meest tegen tegenstanders van vleesch en bloed speelt, kun je beter PES halen.

  Ramon: PES lijkt wel gemaakt te zijn om tegen vrienden te spelen. De snelle speelstijl en het eenvoudig aanpassen van opstellingen en dergelijke helpt hier sterk aan mee. FIFA moet echter niet onderschat worden en voetbalt ook heerlijk weg. Vooral de vele mogelijkheden wat betreft (onder meer) online en carrière zijn sterk verbeterd om samen te kunnen spelen.

  Pedro: Zoals ook de PES 2016 review aangaf, is de 20ste editie van Pro Evolution Soccer buitengewoon soepel, vloeiend, snel en arcade. Toch is FIFA ook nog redelijk snel, als je de gamespeed een tandje opkrikt tenminste. De snelheid wordt er naar mijn smaak af en toe iets te vaak uitgehaald door de scheidsrechter die fluit voor overtredingen die je computergestuurde medespelers maken, vaak heb je geen idee wat er aan de hand was.

  Ramon: Ja, maar bij PES 2016 hebben we te maken met het andere uiterste, dat de scheids bijna niet fluit tenzij je echt een riskante sliding maakt die fout uitpakt. Buiten dat geeft de scheids bijna altijd voordeel, wat niet altijd voordelig uitpakt.

  Pedro: Al met al prefereer ik toch de arbiters van PES, omdat het tempo hierdoor hoog blijft.

  Ramon: Dat kan, maar ik vind persoonlijk dat een scheids goed moet fluiten en voor een overtreding ook echt moet fluiten. Bij PES kreeg ik nog wel eens het gevoel dat er voordeel werd gegeven terwijl er geen voordeel meer was. Bij FIFA werd er daartegenover soms wel heel snel afgefloten terwijl er nog voordeel gegeven kon worden.

  Pedro: Wat bij de snelheid van de game ook helpt is de beestachtige stamina die de spelers in PES 2016 hebben. Pas in de extra tijd ga je merken dat je elftal vermoeid raakt en daardoor verzaakt. Als je de condities met het pijltje omhoog hebt staan blijft iedereen 90 minuten lang nonstop doorbuffelen.

  Ramon: Dat viel mij eerlijk gezegd ook wel op, dat PES spelers langer energie hebben en voor het arcade gevoel van de game pakt dat goed uit. Persoonlijk vind ik het wel realistischer als een speler vermoeid raakt waardoor passen en acties meer goed uitpakken. Het wordt op deze manier realistischer gemaakt en naarmate de wedstrijd vordert ook steeds iets langzamer. Hierdoor ga je automatisch later in de game ook wat tactischer spelen en vallen er ook onverwachts nog doelpunten.

  GOAAAALL!!!!

  Pedro: Het scoren dient ook genoemd te worden. Speel je met topteams dan is scoren van dichtbij meestal vrij makkelijk bij PES. De R2 knop is hierbij vaak je beste vriend, en als beide spelers dit goed beheersen kan de teller snel oplopen. Dit zorgt ook voor het arcade gevoel, maar maakt het ook spannend.

  Natuurlijk dien je wel eerst in de positie te komen om te scoren, dus skill komt er nog steeds bij kijken. Op het gebied van afstandsschoten is PES nog altijd heer en meester, die voel je diep in je ziel en als het lukt ben je zo blij als een kind! Door de ontelbare hoeveelheid nieuwe animaties zijn er ook meer manieren om fraaie goals te scoren.

  Ramon: Ondanks dat ik PES nog niet vaak gespeeld heb ging het scoren mij vrij eenvoudig af. Misschien moet ik daarvoor maar overstappen naar PES, maar qua realisme is dit bij FIFA weer wat beter. Scoren is niet altijd eenvoudig en vooral de verdediging heeft veel verbeteringen gekregen. De game is iets moeilijker geworden, maar als je dan wel scoort voel je de ontlading en ben je ook echt trots op je doelpunten.

  Pedro: Verder vind ik bij FIFA 16 dat de balsnelheid wat laag ligt. Passjes die je denkt goed te geven blijken lafjes richting de bedoelde speler te rollen, waardoor het spel in mijn ogen wat dynamiek mist. De harde passjes in PES 2016 zorgen mede voor het vloeiende spel en voelen ook realistisch, alsof je er echt gevoel aan kunt geven.

  Ramon: De harde passjes in PES 2016 voelen dan wel vloeiend aan, maar daarentegen worden ze ook minder snel onderschept. Omdat in FIFA 16 de balsnelheid wat lager ligt en EA nu Interception Intelligence introduceert, worden ballen sneller onderschept. Dit kan misschien frustrerend zijn en wat langzamer spelen, maar qua realisme voelt dat voor mij wel uitstekend aan. Daarnaast wordt van je verwacht wel wat tactischer te spelen.

  FIFA 16 en PES 2016 vergelijking - Conclusie

  Ramon: Vooral de sfeer in FIFA 16 voelt voor mij weer als vanouds heerlijk aan. Het is de game die elk jaar hetzelfde is, maar toch elke keer weer anders. Door de diversiteit, het realisme en de langzamere speelstijl zit de game erg tactisch in elkaar en kan je absoluut genieten van een flink aantal uur speelplezier. Door deze combinatie is voor mij FIFA 16 een completere game en daarmee de beste footie van 2016, wat zeg jij Pedro?

  Pedro: Ik ben bang dat de we het niet eens zullen worden over de winnaar! De snelheid van de PES, de heerlijke passjes en schoten, de dynamiek en overzichtelijkheid van je game plan zorgen ervoor dat wedstijden in PES 2016 heel intens zijn. Je moet je aandacht erbij houden want je voorsprong kan zo omslaan in een diepe nederlaag.

  PES voegt realisme toe waar nodig, maar zorgt dat het leuk blijft. Op dit vlak kan EA nog wel wat leren, want realisme staat niet gelijk aan fun! PES 2016 wint het dus van FIFA 16 op het gebied van gameplay dit jaar, waarmee PES 2016 voor mij dus de beste footie is dit jaar!

  FIFA 16

  Verkijgbaar vanaf 24 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.