Fallout 76 Tips - Het leven in de Appalachia gaat niet over radioactieve rozen

  De wereld van Fallout is niet bepaald een lieverdje. Als je niet door de radiatie gekookt wordt, dan word je wel opgeknaagd door een aantal gemuteerde kakkerlakken ter grote van een hond. Om je niet geheel het diepe in te sturen, kan je op deze Fallout 76 tips vertrouwen om de hindernisbaan, genaamd West Virginia, door te komen.

  Vier keer zo groot als de map van Fallout 4 vertaalt zich in ook vier keer zoveel gevaar. Het gebied waar Fallout 76 zich afspeelt, Appalachia, zit tot de nok toe gevuld met van alles dat je probeert te vermoorden of tegen te werken. Vooral als je nog geen eerdere ervaring met de franchise hebt, kan dit de moed in de schoenen doen zinken. Het survival aspect is namelijk flink omhoog geschroefd waardoor zelfs frequent post-apocalyptische toerisme het zwaar kan hebben.

  Opzoek naar een woonplaats

  Een eerste van de Fallout 76 tips die wij je mee kunnen geven, is het feit dat je veel voorzichtiger met bottlecaps moet omgaan dan dat je gewend bent. Het is vrij lastig om een grote hoeveelheid van deze schaarse valuta op te sparen, terwijl de prijzen voor levensmiddelen ongelofelijk hoog zijn. Hieronder volgen een paar hints om een beter financieel vooruitzicht te hebben, zodat je niet opzoek hoeft te gaan naar een boekhouder. Niet dat er iemand op jouw openstaande vacature zal reageren in de vernietigde woesternij.

  Een kleine waarschuwing vooraf: fast travel is enorm duur en een ritje naar de andere kant van de map kan al snel meer dan 60 bottlecaps kosten. Vooral als je quests hebt die je van de ene naar de andere kant opsturen, stroomt je portemonnee sneller leeg dan dat het zich opvult. Wees daarom tactisch en zoek naar middelen om deze continue kosten te verminderen.

  Wat je kan doen is een goede centrale locatie opzoeken om jouw huisje neer te planten, want hier kan je gratis naar toe reizen. Ook Vault 76 en het teleporteren naar teamleden kost je niks, dus als je het handig aanpakt kan je zo een gunstig plekje uitzoeken waarmee zelfs de verste uitstapjes niet meer dan 20 caps kosten. Als je solo speelt loont het zich om midden in savage divide te kamperen, maar als je met meerdere teamgenoten bent kunnen er ook meerdere basissen opgezet worden. Dit wil je graag in één keer goed uitkiemen, want ook het opnieuw plaatsen van je mobiele huis (C.A.M.P.) kan in de kosten oplopen.

  Naast het meeliften naar andermans optrekjes, kan je meer 'gratis' punten vrij spelen die alleen voor die desbetreffende speelsessie gelden. Fast travel naar door jouw team overgenomen workshops kosten ook helemaal niets. Bij de volgende tip gaan we iets verder in op de voordelen van deze publieke werkplekken, maar het makkelijk doorkruisen van de map is er in ieder geval één van. Als je deze reiskosten nog lager wilt brengen, kan je de charisma perk genaamd Travel Agent gebruiken die de prijs met een derde omlaag haalt!

  Op naar de bouwmarkt

  Op de vorige pagina heb je al iets kunnen lezen over de ruimtelijke voordelen van basissen en workshops, maar dat is nog niet alles waar zij voor dienen. Beide categorieën nederzettingen hebben een mogelijkheid om voor een stroom belangrijke grondstoffen te zorgen. In de wildernis van de Appalachia liggen hier en daar aders aan resources open, waar je alleen nog maar een machine op hoeft te zetten om de middelen omhoog te pompen. Je moet er wel rekening mee houden dat je met je C.A.M.P. zelf moet speuren naar zo'n resource locatie, terwijl workshops alle verdiensten al rustig voor je uitgestippeld hebben.

  Als je een workshop bent tegengekomen, zal je op je wereldkaart kunnen zien welke grondstof er gewonnen kan worden. Niet alleen vind je op deze plaatsen veelvoorkomende middelen zoals staal en hout, maar kan je nucleair afval en zelfs fusion cores krijgen die het belangrijke power armor van energie voorzien. Probeer zo snel als je kan naar Gorge Junkyard te komen in het begingebied, want dit is een workshop die het schaarse goedje titanium aan de oppervlakte doet opborrelen. Ben je al iets verder in de game, kan je één van de drie kerncentrales proberen over te nemen en te activeren om die belangrijke fusion cores te sparen.

  Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden dat de publieke werkplekken een bezoekje waard zijn. Want naast gratis reizen en het opbouwen van voorraden, zorgen deze locaties voor het scoren van een hoop andere goodies. Zo speel je met bijna elke overname een blauwdruk vrij waardoor je meer constructie opties krijgt. Een betere generator of flitsend meubelstuk is nooit verkeerd.

  Het behouden van zo'n bouwcentrum gaat helaas niet altijd over rozen, want eens in de zoveel tijd trekt het hordes aan vijanden aan. Ook dit kan van de zonnige kant bekeken worden, want het slachten van tientallen sterke wezens geeft je een hoop ervaringspunten en andere snuisterijen. Als je een aanval succesvol weet af te slaan, krijg je vaak nog meer handige bouwplannen. Workshops klinken als win-winsituatie, maar je moet wel oppassen deze niet in verval te laten raken want anders zal een andere speler of ghoul ermee aan de haal gaan.

  Je bent S.P.E.C.I.A.L.

  De Fallout 76 tips van deze pagina's gaan over het S.P.E.C.I.A.L. systeem dat heel anders werkt dan in de Fallout games hiervoor. Het is nog steeds zo dat perks samenhangen met een aantal punten dat gestoken is in elk van de zeven attributen, maar nu zit je niet meer permanent aan je vaardigheden keuzes vast. Zo heeft het spel een manier geïntroduceerd om waar je maar wilt je skills om te wisselen zodat er beter op de situatie ingespeeld kan worden.

  Dat betekent nog niet dat je een onbeperkt aantal strength vaardigheden kan gebruiken, want het maximum punten dat je per categorie kan verdelen is 15. Tot en met level 50 kan je elke keer dat je in level omhoog gaat één punt verdelen over de verschillende specificaties, waardoor je in principe niet meer dan vijf level 3 kaarten per categorie kan inzetten. Een belangrijke tip van ons is om van tevoren een globaal idee te hebben van het soort personage dat je wilt bouwen. Alhoewel je kaarten kan blijven uitwisselen, betekent dat niet dat je punten van bijvoorbeeld Charisma over kan zetten naar Intelligence.

  Op internet is een hulpmiddel te vinden dat je helpt een route uit te stippelen met het maken van de perfecte build. Hiermee kan je kijken op welke levels je bepaalde perk-kaarten vrijspeelt, maar over het algemeen levert de ene kaart meer op dan de ander. Als je vaak met anderen speelt, doe je er goed aan om te investeren in de Charisma tak, waarmee je gemakkelijk andere spelers oplapt en extra ervaringspunten deelt. Speel je vaak solo, kan je het beste voor vaardigheden gaan die zich ook groot wisten te houden in vorige Fallout games.

  In dit laatste rijtje kan je vooral voordelen uit hacking en lockpicking halen, want de Appalachia ligt vol met verborgen schatten die slechts een slot of computerwachtwoord van ontdekking verwijderd liggen. Ook moet je rekening houden met het feit dat draagcapaciteit jouw voortgang tegen kan zitten, wat enigszins vermeden wordt met perks als junkrat, traveling pharmacy en strong back. Zo zorgt het hoogste level van traveling pharmacy ervoor dat een Stimpack niet 1 lbs weegt, maar terug valt naar een gewicht van 0,1 lbs. Helaas geldt die vermindering alleen voor wat je bij je draagt en niet in jouw universele opslagkist.

  Ben je al iets verder in de game, maar nog geen level 50, dan moet je oppassen. Als je op level 25 al 15 punten in Intelligence hebt zitten, kan je hier op één of andere reden tot level 50 geen extra perks uit kiezen. Houdt ook in het achterhoofd dat de endgame vooral om power armors draait. Nogmaals, gebruik de Nukes & Dragons tool om iets moois en vooral iets effectiefs te fabriceren.

  Winnen aan kracht

  Het mooie maar angstaanjagende Appalachia kent zes geheel verschillende zones die volgepropt zitten met zowel nieuwe als bekende vijanden. Oude rotten als Super Mutants en Ghouls zal je vast nog wel herkennen, maar niet eerder in de franchise getoonde belagers als Scorched en Scorchbeasts zijn ook niet bepaald een pretje. Aangezien elk van deze unieke gebieden min of meer een aanbevolen speler level hanteert, moet je vaak nog wat bij trainen om een kans te maken. Deze Fallout 76 tips maken je wat meer wegwijs in het versterken van je attributen en het behalen van de voorwaarden om bepaalde wapens te dragen.

  Als je fris uit Vault 76 komt gekropen, sta je zonder twijfel onder aan de voedselketen. Zelfs de Molerats gniffelen als je voorbij komt lopen. Opzoek naar een beter wapen kom je tot de verschrikking dat veel dodelijke gereedschappen nog niet eens kan gebruiken voordat je een specifiek level hebt bereikt. Zuur, dus tijd voor het verzamelen van wat ervaringspunten om aan het einde van de rit met een tof X-01 Power Armor te eindigen!

  Waar traditionele role-playing games en vooral MMORPG's als een behoorlijke grind kunnen voelen, zijn er met Fallout 76 wel wat trucjes uit te halen om binnen een uur of 30 á 40 de level 50 bereikt te hebben. Als je iemand kent die een veel hoger level is en zijn adrenaline haalt uit het bezoeken van het gevaarlijke Cranberry Bog, kan je letterlijk in levels omhoog schieten door met hem mee te reizen. Waar monster uit het begingebied soms minder dan 10 xp geven, vind je hier al snel vijanden die over de 200 xp gaan. De te verkrijgen ervaringspunten hangen dus samen met het level van je vijand, waar je in mee deelt als je tenminste één treffer of het doel hebt.

  Over het algemeen geldt in Fallout 76 de vuistregel dat quests niet bijzonder veel ervaringspunten opleveren. Gemiddeld ligt een beloning rond de 300 xp, wat omgerekend neerkomt op het neer krijgen van ongeveer drie vijanden. Focus daarom niet te lang op fetch quests waarbij je de halve map moet bezoeken om voorwerpen op te halen, maar probeer in plaats daarvan opdrachten of kampementen op te zoeken met een groot aantal vijanden. Grote hordes vind je onder andere bij het verdedigen van workshops, het golfclub gebouw bij The Greenbrier en publieke events als guided meditation bij de locatie genaamd Palace of the Winding Path.

  Naast het om zeep helpen van boosdoeners zijn er nog meer manier om sneller te levelen. Zo kan je je wagen aan het opeten van een canned meat stew waardoor je voor een uur lang 5% extra ervaringspunten krijgt. Bovendien kan het lang genoeg in een normaal bed liggen zorgen voor een well rested bonus, dat ook nog eens 5% toevoegt. Als je heel goed zoekt kom je misschien wel een iconische bobblehead tegen die meer ervaringspunten uitkeert voor een korte periode!

  Een goede uitrusting is het halve werk

  Die blauwe jumpsuit van Fallout 76 mag dan wel fashionable zijn, maar heel praktisch is het niet. Om je van een betere uitrusting te voorzien (waarbij je niet direct doorzeeft wordt), doe je er goed aan om de volgende alinea's goed door te nemen. Honderden stimpacks meenemen is namelijk niet echt een optie.

  Om al vrij snel betere uitrustingen te scoren moet je een paar zaken in de gaten houden. Ten eerste kom je het snelst in contact met betere kledingstukken als je quests voltooid. Er bestaat een grote kans dat dit legendarische uitrustingen zijn die extra bonussen met zich meebrengen als 15% extra schade tegen Scorched of het verhogen van de maximale draagcapaciteit. Handig voor als je meer mee wilt nemen en de druk op je universele opslag wilt verminderen.

  Ten tweede zorgt het jagen op 'bazen' voor het scoren van unieke loot, vaak ook in de vorm van wapens of bepantserde kledij. Deze oppervijanden mogen dan wel wat meer schade toebrengen, maar de beloning is zo goed als gegarandeerd iets dat bruikbaar is. Je herkent deze monsters aan één of meerdere sterretjes achter hun naam.

  Ten derde kan je ook je eigen uitrusting bouwen en/of van modificaties voorzien. Zo kan een simpele shotgun omgezet worden naar een dodelijk hulpmiddel dat nog zo'n tien levels bruikbaar is door alleen maar een langere loop en een beter magazijn erop te zetten. Om nieuwe modificaties vrij te spelen, moet je eerst een hoop van dezelfde soort wapens uit elkaar halen bij een werkbank en bijbehorende perks inzetten om überhaupt een bepaald opzetstuk aan te sluiten. Probeer dus altijd zoveel mogelijk wapens mee te slepen van gevallen vijanden, want deze komen altijd van pas als je het uit elkaar sloopt.

  Tijdens het opzoek gaan naar steeds betere uitrustingen komt er op een gegeven moment een punt dat je het best alleen nog maar in power armor kan lopen als je daar genoeg fusion cores voor hebt. Deze zwaar bepantserde pakken geven niet alleen extreem hoge weerstand tegen van alles en nog wat, maar laten valschade volledig als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vooral het X-01 power armor waarvan je de blauwdrukken in de Enclave bunker kan vinden, zorgt ervoor dat je vanaf level 40 onoverwinnelijk wordt. Na het bemachtigen van deze metalen schoonheid kan de endgame pas echt beginnen.

  Fallout 76 is beschikbaar voor Xbox One, PS4 en PC.

  Fallout 76

  Verkijgbaar vanaf 14 november 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.