Expeditie Robinson aflevering 12 recap - Brieven van het thuisfront

  Ook deze week is er weer het één en ander gebeurt in Expeditie Robinson. Alhoewel Tim volledig geniet van het avontuur, wordt het voor hem steeds spannender of hij mag blijven. Ze vinden hem een te sterke speler. Ondertussen staan er brieven van thuis op het spel. Iets wat wel welkom is als je al 26 dagen op een onbewoond eiland zit.

  RTL

  De vorige aflevering

  Ondertussen zitten alle deelnemers alweer een flinke tijd op het eiland. Er kan van alles gebeuren en de groep met expeditieleden dunt elke keer weer uit. Dit seizoen draait heel veel om bondjes. Mensen sluiten afspraken met elkaar en maken zich druk of hun bondjes nog wel of niet staan. Alhoewel de strijd ondertussen individualistisch is, hebben ze elkaar nog wel nodig bij stemmingen. Als teveel mensen zich tegen je keren, dan kun je als deelnemer maar zomaar uit het spel liggen. Dat gebeurde bij Fien, die vorige week naar huis ging.

  Een overzichtelijke samenvatting van de vorige aflevering is ook te vinden in de Expeditie Robsinon aflevering 11 recap. Hier lees je alles over de proeven, bondjes en ook hoe de eilandraad uiteindelijk zo uitliep dat Fien naar huis werd gestuurd.

  RTL

  Aan de proef

  Al snel is het voor de expeditieleden tijd voor een immuniteitsproef. Deze keer strijd men niet alleen voor een plekje voor finalisteneiland, maar ook voor brieven van thuis die dan mogen worden ingezien. Degene die als eerste een moeilijke som oplost wint de proef. Om de som op te lossen moeten ze het einde van een rivier bereiken. Daar is een molen met wiskunde tekens. Men moet de tekens onthouden en naar een net gaan. Daar gaan ze overheen om buidels te vinden.

  In die buidels zitten blokken met allemaal wiskunde tekens. Die moeten de kandidaten meenemen en plaatsen in de volgorde die ze hebben onthouden. Daarna breekt het rekenen los. In ieder geval zijn de leden snel klaar om te strijden voor immuniteit en een brief van thuis. Het wordt al snel lastig, omdat men de tekens per vier wil onthouden, maar in elk zakje willekeurige tekens zitten.

  RTL

  Een flinke voorsprong

  Tim is zeker dat hij moet gaan winnen zodat hij deze keer er weer wat beter uitkomt. Hij is ook als eerste boven om enkele tekens tussen de som te gooien. Ondertussen is Akwasi ook lekker op dreef, al wil hij niet te lang bij de symbolen achterblijven. Hij begint ook de blokjes neer te leggen. Marianna heeft door dat zij niet de snelste is, maar wil het vooral van haar geheugen hebben. Iedereen moet bikkelen, want naast het puzzelen moeten ze minimaal vier keer het parcours afleggen.

  Al snel komt Tim voor een tweede keer aan. Hij merkt op dat hij een flinke voorsprong aan het opbouwen is. Hij heeft als eerste alle tekens verzamelt, maar dat betekent natuurlijk nog niet dat hij de som goed oplost. Ondertussen komt Yvette ook aan en die wil de puzzel ook gaan oplossen. Tim komt telkens op de uitkomst 3,5. Eva Cleven heeft daarentegen als eerste het antwoord goed. Ze krijgt de immuniteitsketting, brieven van thuis en mag iemand kiezen (andere Eva) voor finalisteneiland.

  RTL

  Duel op finalisteneiland

  Er komt nu een duel waarbij Hugo nu ook de kans krijgt om terug te gaan, HIj wil niet, want daar op het basiskamp kunnen ze zijn bloed wel drinken. Tijdens het duel moeten ze tegen elkaar strijden en de winnaar van de proef kan kiezen wie er uiteindelijk mee gaat. Daarvoor moeten ze tijd inschatten. Hiervoor moeten ze inschatten hoe lang een zandloper erover doet om leeg te lopen. De zandloper doet er exact zeven minuten over om leeg te lopen. Ze weten niet hoe lang dit is, maar moeten een blok ijs net zo lang omhoog houden als dat de zandloper duurde.

  Eva Cleven bedacht dat ze de tijd kon schatten aan de hand van een liedje. Maar ze vergeet te zingen. Al snel voelt ze haar vingers niet meer. Sowieso hebben de kandidaten het lastig want ze staan niet alleen met een ijsklomp in de hand, maar staan ook bovenop een ijsklomp. Hugo stapt als eerste van zijn blok af, omdat hij op 6.30 minuut heeft gegokt. De andere twee blijven nog staan. Shary-Ann houdt de strategie aan om als laatste los te laten. Shary-Ann en Eva doen er allebei minimaal acht minuten over en dus wint Hugo de proef.

  RTL

  Eilandraad met brieven

  Dan wordt het tijd voor de eilandraad van deze aflevering. Deze keer is de eilandraad iets anders. Men mag ervoor kiezen om zijn stemrecht in te leveren en dan alsnog de brief van thuis te lezen. Als ze hier niet voor kiezen wordt de brief voor hun ogen verbrand. Yvette en Akwasi kiezen er beiden voor om hun brief te verbranden, waardoor ze mogelijk in het voordeel van Tim kunnen gaan stemmen om zo Marianna eruit te knikkeren. Marianna wil ook graag stemmen. Uiteindelijk kiest niemand om zijn brief te lezen.

  Uiteindelijk worden de stemmen geteld. Tim ontvangt direct twee stemmen. Dan valt er een stem op Marianna. Ook komt er één stem op Akwasi. De vijfde en zesde stem valt al snel op Tim. De zevende en tevens laatste stem valt ook op Tim. Akwasi en Yvette hebben dus niet in zijn voordeel gestemd, zoals ze Tim hadden beloofd.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.