eSports events van 2016 in Nederland - Een overzicht

  eSports events zijn in het buitenland al een aantal jaar erg groot. Vooral in de Aziatische landen wordt gaming beschouwd als ware topsport. Nederland organiseert dit weekend de LCS Finals van League of Legends en lijkt langzaam aan ook deze nieuwe tak van sport te accepteren en waarderen.

  Waar in Zuid-Korea een aantal jaar geleden al voetbalstadions vol mensen keken naar de verrichtingen van hun favoriete gamehelden, lijkt deze hype langzaam aan ook vorm te krijgen in Europa en Nederland in het bijzonder.

  Zo zijn er dit weekend de finales van de EU LCS, het regionale League of Legends toernooi. De reguliere competitie wordt in Berlijn gespeeld, maar speciaal voor de finales wordt nu Nederland aan gedaan. Het is de eerste keer dat een vol Ahoy zal kijken naar professionele gamers die hun wedstrijden spelen.

  eSports events ook op Nederlandse televisie

  Dat eSports ook in Nederland aanslaat, blijkt wel uit het feit dat Fox Sports onlangs is begonnen met het uitzenden van het Dutch College League - de nationale League of Legends competitie.

  Daarnaast hebben ESL en de ArenA besloten om de komende vijf jaar samen te werken als het gaat om het organiseren van eSports toernooien in de Amsterdamse tempel. In eerste instantie zal het nog gaan om kwalificatietoernooien, maar het uiteindelijke doel is om het ESL One Event in de ArenA te krijgen.

  Voor alle liefhebbers of voor mensen die graag eens kennis willen maken met eSports events hebben wij een overzicht gemaakt met een aantal noemenswaardige eSports events, die dit jaar in ons land worden georganiseerd, op een rijtje gezet.

  League of Legends EU LCS Finals

  Datum: 16 en 17 april
  Locatie: Ahoy Rotterdam
  Prijzenpot: € 100.000

  50.000 euro is het prijzengeld dat de winnaar dit weekend in Ahoy Rotterdam in de wacht sleept tijdens het League of Legends eSports toernooi. League of Legends, ook wel afgekort als LoL, is een PC-game die met meer dan 7,5 miljoen spelers per dag de meest gespeelde game van het moment is. De winnaar van het toernooi zal strijden in het mondiale toernooi dat later in Shanghai zal worden gehouden.

  Zaterdag 16 april strijden de nummer drie en vier (Fnatic en H2K) van Europa, in teams van vijf, tegen elkaar en op zondag wordt de finale uitgevochten tussen G2 ESports en Origen. Beide dagen begint de actie vanaf 17.00 uur. Tickets voor de zaterdag zijn nog te koop. De finale is al langere tijd uitverkocht.

  Dat betekent dat er 15.000 mensen komen kijken naar de verrichtingen van de League of Legends spelers. Daarnaast kijken er nog eens tienduizenden mensen via livestream mee naar alle actie. Niet eerder kwam een eSports toernooi van zo'n grote omvang naar ons land. Liefhebbers die geen ticket hebben bemachtigd voor de finale kunnen het evenement live volgen via Twitch.tv, geheel voorzien van analyses en commentaar.

  Firstlook BattleCon

  Datum: 7 en 8 mei
  Locatie: Ahoy Rotterdam
  Prijzenpot: € 50.000

  Tijdens Battlecon kan je in maar liefst 17 games strijden om meer dan 2000 prijzen (headsets, keyboards, muizen, games, Scuff- en Elite controllers, etc) ter waarde van in totaal € 50.000. Elk toernooitje begint met de kwartfinale, je hoeft dus maar drie wedstrijden te winnen om een hoofdprijs binnen te slepen. Minimaal een derde van de bezoekers gaat met een prijs naar huis.

  Hoe werkt het? In de twee hallen van Ahoy, waar BattleCon zal zijn, staan straks twintig Battlegrounds klaar met PS4’s, Xbox One’s, Wii U’s en PC’s. Elke Battleground heeft een eigen game en alle zeventien games behoren tot de meest gespeelde multiplayer games van het moment.

  Per dag worden op elke Battleground, per game zo’n 40 a 50 mini-toernooitjes gespeeld. Deze mini-toernooitjes duren zo’n half uur en bestaan zoals gezegd uit drie matches: de kwart-, halve- en hele finale.

  Met onder meer games als League of Legends, Counter-Strike: Global Offensive, Rocket League, Hearthstone en Mario Kart 8 belooft de eerste editie van Firstlook BattleCon een waar eSports event te worden. Daarnaast komen fans van het fighting-genre ook goed aan hun trekken op de Mortal Kombat X en Street Fighter V Battlegrounds.

  Voor het gehele overzicht van alle games waarvoor een toernooi wordt georganiseerd kan je op de site van Battlecon terecht. Tickets voor het evenement zijn reeds te koop en kosten €18,-. Het evenement begint beide dagen om 11 uur en zal eindigen om 19.00 uur.

  Dutch College League

  Datum: 5 april t/m 14 juni
  Locatie: Vue Hilversum
  Prijzenpot: Teamticket IeSF World Championship 2016

  De Dutch College League is een League of Legends competitie tussen universiteiten en hogescholen uit Nederland en bestaat uit de Premier League en de Talent League. In beide leagues nemen teams van 5 studenten het tegen elkaar op.

  In de Premier League spelen 6 topteams wekelijks live tegen elkaar in de prachtige Vue bioscoop in Hilversum. De matches worden gespeeld voor publiek en live getoond op het Dolby bioscoopscherm. Alle overige teams komen tegen elkaar uit in de Talent League. De Talent League wordt online gespeeld.

  Het team dat de Premier League wint, kwalificeert zich voor het 8e IeSF World Championship 2016. De winnaars van de Talent League verdelen een in-game geldbedrag van € 30.000, beschikbaar gesteld door Riot Games, maker van League of Legends.

  De nationale League of Legends competitie is al een tijdje onderweg. Komende dinsdag zal midlaner van Fnatic “Febiven” – Nederlands bekendste League of Legends speler – bij het toernooi langskomen. Tickets hiervoor kosten € 10 en zijn nog altijd te koop. Dit geldt ook voor de rest van de dinsdagen tot aan 14 juni.

  ESL One

  Datum: misschien in 2017
  Locatie: ArenA Amsterdam
  Prijzenpot: € 250.000

  Het toernooi is officieel nog niet aangekondigd, maar door de samenwerking tussen ArenA Amsterdam en ESL, zit een eSports event in de ArenA er wel aan te komen. Op 18 en 19 juni van dit jaar vindt het Dota 2 toernooi nog in Frankfurt plaats, maar ArenA schijnt druk bezig te zijn om ESL One met Dota 2 voor volgend jaar naar Nederland te halen.

  Dota 2 is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) die door Valve uitgebracht is in 2011 en is sindsdien tomeloos populair. Het concept is afgeleid van een Warcraft III mod, waarbij twee teams hun basis moeten verdedigen en je als speler vanuit een top-down view een Hero bestuurt. Door met je Hero vijanden te verslaan verdien je goud en items, en stijgt je Hero in level.

  Dota 2 is het grootste toernooi als het aankomt op prijzengeld. Met het afgelopen World Championship was de prijzenpot zelfs ruim 18 miljoen euro. De prijzenpot is daarmee twee maal zo groot als bijvoorbeeld die van de NFL Worlds Series of de NBA finales.

  Check ook onze special eSports toernooien met de grootste prijzenpotten om te lezen over alle dikke prijzen die professionele gamers met hun team op kunnen strijken.

  League of Legends

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.