Een trap om gek van te worden: waar New York verandert in Gotham

Article
woensdag, 26 juni 2024 om 16:00
joker review adembenemend controversieel en angstaanjagend 154944 1f1622447713
Waarschijnlijk denk je geen seconde na over de straten waar je dagelijks overheen loopt. Maar er hoeft maar één keer iemand iets bijzonders te zien in een stukje infrastructuur en het is voor altijd veranderd. Dankzij een geliefde film is een trap in New York nu een wereldberoemd Point of Interest.
Vergeleken met Marvel heeft DC het in het afgelopen decennium niet makkelijk gehad aan de box office. Maar er zijn ook wel wat films verschenen die wel op de waardering van het publiek konden rekenen. Die vielen vaak alleen buiten het DCEU.
Neem bijvoorbeeld Joker, de film uit 2019 die de roemruchte Clown Prince of Crime in de spotlight zette. De film was nog niet eens uit of Joaquin Phoenix’ vertolking van het titelpersonage was al één van de meest memorabele versies van The Joker geworden. Dat had deels te maken met een beroemd shot uit de trailer, dat ook op de posters terugkwam. Wie kan vergeten hoe Arthur Fleck van de trap af danste?

Totaal onopvallend

De oplettende kijker had misschien al geraden dat die trap niet ergens in een filmstudio speciaal voor de gelegenheid is gebouwd. Hij bestaat echt en is te vinden in New York City, in The Bronx, om precies te zijn. De trap is bekend als de Shakespeare Steps. Niet omdat de Engelse toneelschrijver er ooit geweest is, maar omdat de trap Shakespeare Avenue aan Anderson Avenue verbindt.
Joker (4K Ultra HD Blu-ray) Image
Joker (4K Ultra HD Blu-ray)
EUR17.99
Op voorraad
Koop op bol.
Vanaf Andersone Avenue herken je de trap waarschijnlijk niet meteen: daar sta je namelijk bovenaan. Maar als je vanaf Shakespeare Avenue naar boven kijkt is het onmiskenbaar de beroemdste trap van Gotham City. Om de dans uit Joker na te doen moet je dus beginnen bij Anderson en zorgen dat er iemand met een camera op je wacht op Shakespeare.
We raden trouwens niet per se aan dat je de hele dans nadoet. Een val van de trap in je huis is al ongaangenaam en het wordt er niet beter op als de trap van beton is, en ijzeren leuningen heeft. Zeker als het net heeft geregend kun je misschien beter genoegen nemen met een foto.

Het Abbey Road van Batman-fans?

De trap is natuurlijk geen bestemming op zich. Wie speciaal naar New York vliegt om hem te bezoeken heeft geld over. Maar je kunt de trap zien als een soort Abbey Road voor Batman-fans: de foto op de trap is geen reden om een reis te maken, maar als je ooit op vakantie bent in New York en tijd hebt voor een uitstapje naar The Bronx, is het tijd om een herinnering vast te leggen.
Fans van Joker zullen het vast al weten, maar we zullen het toch nog even noemen: dit najaar draait het vervolg in de bioscoop. Het heeft er alle schijn van dat het een bijzondere film wordt, niet in de laatste plaats omdat het waarschijnlijk een musical is. Of er nog een ander stukje New York onsterfelijk wordt gemaakt, zullen we in oktober zien.

Populair Nieuws

Laatste Reacties