Veel spullen deel je waarschijnlijk vrij makkelijk met je
familie. Met fysieke
games is dat ook vrij makkelijk te doen, maar bijna alle
PC-games zijn tegenwoordig digitaal. Toch kun je ze nog delen met je familie, daar heeft
Steam gewoon een functie voor.
Binnen een gezin is het eigenlijk het slimst om games te delen. Zeker als het een single-player game is, is er niet zoveel reden om meerdere exemplaren te kopen. Het lijkt misschien alsof je dat met een digitaal platform als Steam niet kan doen, maar er zijn mogelijkheden.
Momenteel is daarvoor bijvoorbeeld Family Sharing beschikbaar. Door met twee verschillende Steam-accounts in te loggen op hetzelfde apparaat, kun het ene account toestemming vragen om games van het andere te lenen en andersom. Je kunt dan de games van een huisgenoot spelen, zolang die niet op een ander apparaat dezelfde game speelt.
Het is een redelijke optie, helemaal als je toch al een PC deelt met de persoon waarmee je ook games wil delen. Maar Steam werkt momenteel aan een makkelijkere mogelijkheid. Die is
nu al te gebruiken in de bètaversie van Steam, die je kunt krijgen via het instellingen-menu.
Begin je eigen Steam-gezin
Om de nieuwe Steam Family-functie te gebruiken moet je bovenin Steam op je profiel klikken. In het menu dat dan verschijnt kies je “Account details”. Je wordt dan naar een pagina gebracht waar je van alles aan je profiel kan aanpassen. Daar vind je in de bètaversie van Steam een tabje Family Management.
Daar kun je vervolgens een familie maken en leden uitnodigen om deel te nemen. Iemand kan als volwassene of als kind toegevoegd worden. In het geval dat je een profiel als kind toevoegt, kun je als ouder op verschillende manieren toezicht houden.
Zo kun je speeltijd instellen en zorgen dat je aankopen van je kind in de Steam Store goed moet keuren voor ze in rekening worden gebracht. Ook kun je een kindaccount terughalen als het kind alle inloggegevens vergeet.
Deel je games met je familie
Het grote voordeel van een Steam Family is dat je zo je games kunt delen, zonder dat je eerst met alle betrokken accounts hoeft in te loggen op hetzelfde apparaat. Of je een game daadwerkelijk kan delen, hangt gedeeltelijk af van de game. Het kan bijvoorbeeld niet als je naast je Steam-account nog een ander account nodig hebt om de game te spelen.
Free-to-play games kun je ook niet delen en als eigenaar van een game kun je ook aangeven dat je die specifieke titel niet met anderen wil delen. Maar in principe kun je als lid van een familie bijna alle games in de bibliotheek van andere leden spelen. Daarbij krijg je je eigen saves en achievements.
De vereiste dat een ander niet op hetzelfde moment die game speelt blijft wel bestaan. Maar mocht je binnen je familie toch meerdere exemplaren hebben, dan kun je ervoor kiezen om die versie te spelen in plaats van de bezette versie. Het enige nadeel is dat die twee exemplaren misschien niet dezelfde DLC hebben gekocht. Kiezen voor een ander exemplaar dat wat je eigenlijk wilde spelen, werkt het beste als je de base game speelt. Een uitgebreide uitleg heeft
Valve hier voor je opgesteld.
Wanneer komt Steam Families uit bèta?
Het is nog niet bekend wanneer deze nieuwe manier om games te delen naar de stabiele release van Steam komt. Dat hangt er vanaf hoe goed de bèta tests lopen. Het kan nog een paar weken duren voor de Steam Family voor alle gebruikers beschikbaar is, maar er kunnen ook nog maanden overheen gaan. Gelukkig is deelname aan de bèta gratis.