5 redenen waarom E3 2019 overbodig is - E3 vanuit je luie stoel

  De E3 staat voor de deur. De één staat te juichen, de ander kan het niet zoveel boeien. Alhoewel er voldoende redenen zijn waarom E3 echt een geweldige periode is, zijn er ook wat kanttekeningen te plaatsen. Dit zijn 5 redenen waarom E3 2019 in sommige gevallen laat zien overbodig te zijn.

  XGN

  Eigen shows en pre-shows

  De E3 is van zichzelf altijd een plek geweest waar het laatste nieuws bekend werd gemaakt. Vette games waren speelbaar en er werden gave dingen gedaan. Toch is die tijd langzaam wat aan het veranderen. Zo gooien steeds meer bedrijven het minder op de E3-publiciteit en meer op het bereiken van het grote publiek thuis. Dit kan door middel van eigen live streams en ook voornamelijk pre shows. Consumenten kunnen alles vanuit de stoel volgen.

  Neem bijvoorbeeld Nintendo. Voor dit bedrijf is het gebruikelijk geworden om met een speciale Nintendo Direct te komen waarmee misschien nog wel meer publiek kan worden getrokken dan zo een beursvloer. Dit keer is die op 11 juni om 18:00 Nederlandse tijd! Ook wordt er na de live stream nog gameplay getoond tijdens de Nintendo Treehouse. Het kan ook nog anders: Electronic Arts hield vorig jaar zelfs een eigen expo in een hal dichtbij de E3.

  XGN

  Ontwikkelaars haken af

  Als we naar het programma van de E3 kijken, dan ontbreken er namen. Neem bijvoorbeeld Activision die niet op de plattegrond met booths staat. Gek aangezien Activision normaal gezien echt prominent de aandacht wil trekken met games als Call of Duty. Nu is het wel eens eerder voorgekomen dat Activision geen eigen booth had en bij Sony ging staan, maar deze gebeurtenis uit 2016 zal niet worden herhaald. Sony is zelf namelijk ook afwezig.

  Vorig jaar kondigde Sony al aan dat ze dit jaar niet aanwezig zou zijn. Er komt ook geen persconferentie van Sony, iets wat toch een beetje zwaar kan vallen voor de doorgewinterde Sony-fans. Dit betekent niet dat Sony stilzit. Sony werkt op het moment aan een nieuwe console, want waarschijnlijk gaat ze op een ander moment haar nieuwe games en console onthullen. Sony prikt hier hoogstwaarschijnlijk haar eigen moment voor en de focus ligt bovendien al een paar jaar op Paris Games Week.

  Microsoft

  Viskoopkraam

  In ieder geval gaat Sony geen 'kraampje' op E3 runnen. De kans is groot dat de nieuwe PS5 (of hoe het apparaat gaat heten) op een heel ander moment wordt aangekondigd. Mogelijk slim als Sony hiervoor een moment pakt dat ze volledig vrij kan inplannen. Op dat moment zullen niet veel bedrijven om aandacht van dezelfde gamers vragen. Willen bedrijven dat niet? Dat alle ogen op hun zijn gevestigd en niet op de concurrent?

  Sowieso is de E3 een grote gebeurtenis waarbij alle merken alles uit de kast moeten halen om onder de aandacht van gamers te blijven. Je kunt dit een beetje vergelijken met een marktkraam. Je hebt de visverkoper die moet schreeuwen om overal overheen te komen. Deze vergelijking kun je ook trekken naar alle games dop de E3. Bedrijven willen allemaal hun games een eigen momentje van fame geven. Praktisch onmogelijk.

  Microsoft

  E3 2019 overbodig voor doorsnee bezoeker

  Sowieso is het lastig om de aandacht te trekken, aangezien de E3 niet zomaar op de gemiddelde game toerist gericht is. Een select aantal liefhebbers komt hier om de games te bezichtigen. Pers is aanwezig om demo’s te testen en interviews af te nemen. Een groot deel wordt sowieso exclusief aan de journalisten getoond. Vooral het zakelijke aspect wordt enorm uitgelicht, dus als een doorsnee gamer kom je niet zomaar even binnenlopen.

  Is E3 dan helemaal niet toegankelijk voor het doorsnee publiek? Jawel, maar veel minder dan bijvoorbeeld gamescom! Sowieso is gamescom trouwens niet de enige conferentie die zich eerder op het algemene publiek richt. Zo kun je ook PAX met een bezoekje vereren. Wil je het dichterbij huis dan is er ook nog de optie om naar een Nederlands evenement als Firstlook te gaan. Er komen steeds meer opties bij. Van grote tot kleine conventies.

  Xbox

  Grootste partijen

  Maar goed, op Firstlook en gamescom vind je minder van de echte titanen. Zo gaat uiteindelijk op E3 voornamelijk de aandacht uit naar de grote games waarvan men verwacht dat die kunnen verkopen. Je zult grote ontwikkelaars zien zoals Microsoft en Nintendo. Normaliter ook Sony, maar zoals eerder al besproken, dit jaar is die niet van de partij.

  Overigens als je geïntresseerd bent in indies, dan is E3 voor jou al een stuk minder interessant. Gek is het niet, want je wil op zo'n beurs alles weten over die games waarvan je al weet dat ze bestaan. Denk bijvoorbeeld aan Doom Eternal, CyberPunk 2077 (die niet speelbaar zal zijn), Borderlands 3. Als Sony er was geweest, dan hadden daar ook nog eens titels als Ghost of Tsushima, The Last of Us Part II en Death Stranding tussen moeten staan. Grote titels!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.