De tien beste E3 2018 gameplay trailers

  De tien beste E3 2018 gameplay trailers staan hier op een rij. De E3 staat bol van flitsende persconferenties met tientallen aankondigingen en trailers. Maar dit zijn de video's die laten zien waar het echt om gaat: gameplay.

  Bethesda Softworks

  De meeste trailers die we op de E3 zien zijn cintematics. CGI video's over het verhaal van de game en cutscenes. Maar wat we natuurlijk het liefst willen weten: hoe speelt de game? En ziet het er ook nog zo mooi uit als in de cutscenes? Daarom hebben we de beste, mooiste, of gewoon volledigste E3 2018 gameplay trailers op een rij gezet.

  10. Skyrim: Very Special Edition

  Sinds Skyrim uit werd gebracht op de Nintendo Switch, en er een versie werd gemaakt voor PlayStation VR worden er veel grappen gemaakt over de ontwikkelaar Bethesda. Zij zou de alweer zeven jaar oude game op zoveel mogelijk platformen uit willen brengen, tot je smart-koelkast aan toe!

  De ontwikkelaars bij Bethesda hebben blijkbaar een gezond gevoel voor zelfspot, en misschien zelfs iets te veel tijd omhanden: tijdens de E3 presenteerde Bethesda-producent Todd Howard de trailer van de Skyrim: Very Special edition. In de trailer is Keegan Michael Key te zien die via stemcommando's Skyrim speelt op de Amazon Alexa, en later op zijn koelkast en 'etch-a-sketch'.

  In de eerste instantie werd door veel mensen aangenomen dat het een grap was. Maar na het controleren van de link naar de website van Amazon bleek niks minder waar te zijn: bezitters van een Amazon Alexa of Echo kunnen gratis de Skyrim-app installeren en gebruiken. Het is nog wachten op de koelkastversie van het spel.

  Skyrim: Very Special Edition is te activeren via Amazon.com.

  Sony Interactive Entertainment

  9. Marvel's Spider-Man

  De Sony-persconferentie tijdens de E3 had een aantal zeer mooie gameplay trailers. De eerste in onze lijst is de laatste die getoond werd tijdens de show, namelijk die van Marvel's Spider-man. In de trailer zien we hoe Peter Parker per helikopter naar een gevangenis wordt gebracht om daar een uitbraak van de gevangenen te bedwingen.

  De video geeft een mooi beeld van het gigantische aantal combo's dat Spidey kan gebruiken om de gevangenen uit te schakelen: via muren en het plafond vijf baddies tegelijk tegen de grond slaan op een manier die er uiterst soepel uit ziet. Maar het mooiste is toch wel om te zien hoe je met behulp van je web vijanden tegen de grond beukt door een stuk muur in het rond te slingeren.

  Over slingeren gesproken: een element dat in een Spider-Man game natuurlijk niet mag ontbreken is het verplaatsen: hoe slingert ieders favoriete arachnide superheld zich in het rond? Het lijkt erop dat dit vooral een cutscene wordt waarbij je op de juiste momenten op de knoppen moet drukken.

  Spider-Man is vanaf 7 september te spelen op de PlayStation 4.

  Bethesda Softworks

  8. RAGE 2

  Een naadloze apocalyptische open wereld, waarin de mensen gemuteerd zijn, of gewoon compleet gestoord. Dat is wat er getoond werd in de gameplaytrailer van RAGE 2 tijdens de E3 presentatie van Bethesda. Het vervolg op de FPS uit 2010 wordt, zoals de naam al zegt, aangedreven door woede.

  In de trailer zien we een mix van futuristische wapens en Mad Max-achtige voertuigen. De wereld is verwoest door de inslag van een komeet en overlevers moeten zich verdedigen tegen bandieten en mutanten. Bijna alles in de wereld is besmet met straling en kapot.

  En mocht het nog niet kapot zijn, dan kun jij het kapot maken. De game wordt ontwikkeld door Avalanche Studios die we kennen van bijvoorbeeld Just Cause 3. Daarom zien we in de trailer dus grote explosies en omgevingen die je compleet overhoop kunt schieten.

  RAGE 2 komt in 2019 uit voor de PlayStation 4, Xbox One, en PC.

  Microsoft Game Studios

  7. Forza Horizon 4

  Nieuwe Forza games zijn een jaarlijk terugkerend fenomeen. Het was dus ook geen verrassing toen Microsoft tijdens de Xbox persconferentie Forza Horizon 4 liet zien. Gelukkig gaat de nieuwste game in de Forza Motorsport franchise een aantal gloednieuwe elementen toevoegen aan de serie.

  Het eerste wat opvalt is hoe gelikt de gameplay eruitziet. De Auto's zijn zo glimmend dat je bijna verwacht je eigen spiegelbeeld erin terug te zien. De game is namelijk op de Xbox One te spelen in 4K resolutie. Dit zorgt voor mooie auto's en prachtige omgevingen waar je racet in de stralende zon.

  Of niet: de wereld van Forza Horizon 4 heeft namelijk dynamische weersomstandigheden. Dit kan er voor zorgen dat je het ene moment rondrijdt met het zonnetje in je gezicht, maar het volgende moment beter je banden kunt gaan wisselen vanwege een lange hoos-, hagel-, of sneeuwbui. Gelukkig ben je niet de enige die daar onder lijdt; Horizon 4 krijgt een gedeelde wereld, waardoor andere spelers met precies hetzelfde weer te maken krijgen als jij.

  Forza Horizon 4 is vanaf 2 oktober te spelen op Xbox One en PC.

  Square Enix

  6. Shadow of the Tomb Raider

  De trailer van de nieuwste game in de Tomb Raider franchise laat zien hoever we zijn gekomen sinds de nogal vierkante Lara Croft in de games uit de jaren '90. Tussen de cutscenes door zien we een aantal dingen die in de komende game waarschijnlijk een grote rol gaan spelen.

  Naast het bekende schiet-, sla- en schopwerk is te zien dat stealth een belangrijk onderdeel van de gameplay wordt. Lara kan zich met modder camoufleren om zo op te gaan in haar omgeving. Ook klimmen kan gebruikt worden om de baddies van Trinity te besluipen en uit te schakelen.

  Maar natuurlijk krijgt Lara met meer te maken dan alleen menselijke vijanden: we zien haar het opnemen tegen de natuur in de vorm van luipaarden, vleesetende vissen en woeste rivieren. Ook zien we de oude vertrouwde puzzels, en zelfs wat lijkt op een eindbaas terugkomen. Dit alles weergegeven in de hoge kwaliteit graphics die we van ontwikkelaar Eidos Montréal gewend zijn.

  Shadow of the Tomb Raider is vanaf 14 september te spelen op de Xbox One, PlayStation 4 en PC.

  Kojima Productions

  5. Death Stranding

  De gameplay van Death Stranding die tijdens de Sony Persconferentie getoond werd roept meer vragen op dan dat er antwoorden volgen. Wat doet Norman Reedus in een verlaten landschap met steeds meer containers op zijn rug? Waarom heeft hij een foetus in een tank op zijn buik? En in vredesnaam, waarom eet Léa Seydoux een rups op?

  Vragen die waarschijnlijk alleen beantwoord kunnen worden door de bedenker Hideo Kojima, bekend van de Metal Gear serie, of tot we de game zelf kunnen spelen. Mads Mikkelsen, die naast Reedus en Seydoux in de game te zien zal zijn, liet eerder los dat de game volgens hem vooral om samenwerking ging.

  Wat dit te maken heeft met het gedeelte van de gameplay waarin Reedus met een soort scanner op zijn rug gigantische schaduwen probeert te ontwijken is niet helemaal duidelijk. Wat we wel kunnen zeggen is dat de graphics van de game er fantastisch uitzien. Het is bijna zonde dat deze graphics gebruikt zijn om een game te maken waar de omgeving er zo troosteloos uitziet.

  Het is nog niet duidelijk wanneer Death Stranding verschijnt, maar wel dat het een PlayStation 4 exclusive zal zijn.

  Moon Studios

  4. Ori and the Will of the Wisps

  Op het eerste gezicht zou je misschien zeggen dat de platformer van Moon Studios niet in het rijtje thuishoort. Een simpele platformer tussen al deze grafische hoogstandjes? Bij het bekijken van de gameplay trailer zul je deze indruk echter snel bijstellen.

  Het spel ziet er prachtig uit, en weet een fantastische sfeerimpressie van het spel neer te zetten. Van het vreedzame woud waar het verhaal van de game in begint, tot de duistere verlaten landen waar je uiteindelijk op avontuur gaat. De achtergronden van de game zijn een genot om naar te kijken. In onze hands-on kun je lezen dat je af en toe de behoefte zult hebben om even stil te staan en van de game te genieten.

  Maar ook een van de elementen waarom de voorganger Ori and the Blind Forest zo veel geprezen werd is al terug. De trailer geeft een voorproefje van de ontroerende en meeslepende muziek, die ook in het tweede deel van de games weer gecomponeerd wordt door Gareth Coker.

  Ori and the Will of the Wisps komt ergens in 2019 uit voor de Xbox One en PC.

  Avalanche Studios

  3. Just Cause 4

  De tweede game van Avalanche Studios in deze lijst, en de serie waarmee de ontwikkelaar groot is geworden. De Just Cause games staan bekend om de open wereld waar je bijna onbegrensde mogelijkheden hebt om bizarre stunts uit te voeren, al dan niet met behulp van een enterhaak.

  Aan de trailer te zien heeft de ontwikkelaar naar Just Cause 3 gekeken en besloten er nog een schepje bovenop te gooien. Naast de verwoesting die al aangericht werd door de spelers gaat de natuur je hier ook nog een handje bij helpen. In Just Cause 4 zul je te maken krijgen met blikseminslagen en alles vernietigende tornados.

  Naast al dit natuurgeweld zul je natuurlijk ook elkaar op nieuwe manieren kunnen opblazen, overhoop schieten en omver rijden. Alle voertuig mechanics zijn op de schop genomen, en ook zijn er een groot aantal toegevoegd.

  Just Cause 4 verschijnt op 4 december voor de PC, PlayStation 4 en Xbox One.

  Sucker Punch

  2. Ghost of Tsushima

  Sucker Punch kondigde Ghost of Tsushima aan tijdens de Paris Games Week van 2017, en vertelde toen dat de game zich afspeelt in het Japan van 1274, waar je het als één van de laatste Samurai in het land opneemt tegen de Mongoolse binnenvallers. Vervolgens bleef het heel stil rond de game; behalve de aankondigingstrailer werd er niks naar buiten gebracht.

  Tot de Sony-persconferentie tijdens de E3 waar Sucker Punch opeens een gameplay trailer toonde. En wat voor een. Als de trailer een realistische weergave van de game is, dan kun je waarschijnlijk uren kwijt zijn met het kijken naar de omgeving in de game. Met name het duel onder een boom die zijn bladeren aan het verliezen is, is adembenemend.

  Bij het kijken van de gameplay trailer waan je je echt in een oude Samurai-film, door het typische landschap en de soepele vechtanimaties. Ook de soundtrack helpt hier erg aan mee. Het is te hopen dat de game dit gevoel ook weet terug te brengen.

  Ghost of Tsushima staat op schema om nog dit jaar uit te komen voor de PlayStation 4.

  Naughty Dog

  1. The Last of Us Part II

  Het vervolg op de goed ontvangen game The Last of Us werd aangekondigd tijdens de PlayStation Experience van 2016, en deze E3 werd er voor het eerst gameplay van het spel getoond. En er mag gezegd worden: het lijkt erop dat deel twee een nog groter grafisch hoogstandje gaat worden dan deel een.

  Ook worden er volgens ontwikkelaar Naughty Dog een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan het spel, zoals een crafting mechanic waarmee je wapens kunt improviseren, en zal het ontwijken van aanvallen een groter onderdeel worden van het vechten.

  Maar zoals je in de trailer ziet is The Last of Us Part II net zoals het eerste deel geen actie game waar je bijna onoverwinnelijk bent. Ellie mag dan volwassen zijn geworden en handig genoeg zijn om een vijand die twee keer zo groot is tegen de grond te werken, je zult nog steeds moeten uitkijken voor zwaarder bewapende vijanden die je zonder pardon afmaken. Het is deze onzekerheid die het eerste deel, en hopelijk ook het tweede, tot zo'n intense game maakte.

  E3 2018 gameplay trailers nog veel meer

  Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie gameplay trailers gemaakt zoals bijvoorbeeld die van Sable en Metro: Exodus. Van welke krijg jij zin in een game?

  Marvel's Spider-Man

  Verkijgbaar vanaf 7 september 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.