Dragon Ball FighterZ gameplay aspecten tijdens gamescom 2017

  Als iemand Dragon Ball Z zegt, denk je al snel aan episodes lang alleen maar over-de-top geweld. Deze iconische figuren die net zo hard tegen elkaar schreeuwen als elkaar de hersens in beuken, zijn niet meer weg te denken. Goed nieuws voor alle gamende fans, want tijdens gamescom 2017 is er met de Dragon Ball FighterZ gameplay aangepapt.

  Dragon Ball FighterZ is het nieuwe vechtspel van desbetreffende franchise die in februari 2018 uit moet komen voor Xbox One, PlayStation 4 en PC. Het spel wordt ontwikkeld door Arc System Works en wordt uitgegeven door Bandai Namco. Tijdens de E3 is het spel uit de doeken gedaan, maar ook nu konden wij ook daadwerkelijk met de Dragon Ball FighterZ gameplay aan de slag. Op deze en de volgende pagina’s zijn de belangrijkste bevindingen op een rijtje gezet.

  De bekende kliek

  Dragon Ball zou Dragon Ball niet zijn als de populairste vechtersbazen zich afwezig hielden. Gelukkig keren de adrenalinebonken terug om elkaar van kant te maken. Verwacht een bonte collectie van personages, die ieder een geheel eigen verzameling aan moves achter de hand hebben. Hieronder vallen de persoonlijke en unieke eigenschappen die door de gehele franchise terugkeren.

  Dragon Ball FighterZ trommelt een flinke hoeveelheid figuren op, maar hoeveel dit er zijn is nog niet verklapt. Wat wel al is gedeeld, is het feit dat de strijders ingedeeld zijn in verschillende gradaties. De legendarische, oftewel hoogst gerangschikte, personages zijn uit de doeken gedaan. Hieronder vallen Son Goku, Trunks, Majin Buu, Frieza, Son Gohan, Piccolo en Vegeta.

  Waar deze poppetjes over het algemeen pieken qua vaardigheden, zijn andere personages niet geheel kansloos. Een belangrijke waarde waar de Dragon Ball FighterZ gameplay zich aan moet houden, is de balans. Deze wordt opgezocht door te compenseren en zwakkere figuren betere technieken te geven. Zo tellen Android 17 en 18 als één personage, met een schouwspel tussen de twee als speciale vaardigheid.

  Een nog mysterieus verhaal

  Er is nog niet ontzettend veel over het verhaal van de aankomende Dragon Ball bekend, maar er zijn wel wat aanwijzingen gegeven. Een grote rol is weggelegd voor de uit de dood opgestane Android 16. Het leek erop dat Cell hem verwoest had, maar blijkbaar was er een manier voor Android 16 om te overleven. Wat zijn taak of doel is in de storyline, is nog in nevelen gehuld.

  De nieuwste trailer, die tijdens gamescom verscheen, laat wel het een en ander zien. Zo liggen verscheidene strijders verlamd op de grond, terwijl er een soort kwaadaardige klonen rond struinen. Dat kan in ieder geval niet veel goeds betekenen, maar waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat deze op zichzelf staande verhaallijn verder toegelicht wordt.

  Klappen uitdelen in stijl

  Allemaal leuk en aardig dat verhaal, maar met Dragon Ball Z wil je puur knokken. Dat gezegd hebbende, is de daad bij het woord gevoegd en zijn wij flink aan de bak gegaan met de gameplay. Hierbij vielen een aantal punten enorm op, en dan vooral in de positieve zin.

  Ten eerste is de Dragon Ball FighterZ gameplay oogstrelend. Zowel de arena’s, karaktermodellen, cutscene animaties en acties komen volledig tot hun recht. Fletse kleuren doen eer aan die typische Dragon Ball vibe en daar is simpelweg geen nee tegen te zeggen. Vooral het aaneen rijgen van combo’s zorgt voor spectaculaire beelden.

  De combat zelf is ook om door een ringetje te halen. Aanvallen lopen soepel in elkaar over en de reactie van je tegenstander klopt met wat je op je beeldscherm weet te toveren. Tijdens het uitdelen van slagen vult zich een meter die je kan gebruiken om speciale aanvallen uit te voeren. Hierna loopt de meter weer enigszins leeg en wordt de schade die je toebrengt verminderd.

  Tijdens de Dragon Ball FighterZ gameplay bekroop wel een gevoel. Hoe tof de gevechten ook waren, sommige vernietigende aanvallen waren echt te makkelijk om te volbrengen. Met een enkele knop was er al een super aanval te doen. Hopelijk is dit een ingestelde feature die alleen maar het doel had om de mogelijkheden van de combat te laten zien.

  Met zes mensen tegelijk

  Het speciale aan de Dragon Ball FighterZ gamescom demo, was een 3v3 modus. Als een soort Tekken Tag Tournament kan de speler meerdere personages kiezen om die in één gevecht samen te laten werken. Tijdens de aanval van jouw Piccolo, kan met een druk overgeschakeld worden naar het spelen van Frieza. Ook is het mogelijk om slechts een korte aanval te combineren, om het verrassingseffect te gebruiken.

  Deze modus is niet alleen tegen een door de computer gestuurd team te spelen. De 3v3 modus is ook via online multiplayer te spelen. Deze feature gaat zelfs nog een stap verder doordat het mogelijk is om drie spelers tegen drie spelers te laten vechten. In totaal zes man die het tegelijk tegen elkaar opnemen dus!

  Deze doldwaze modus kent meerdere features die het nog interessanter maken. Zo kunnen spelers met elkaar communiceren en aangeven wanneer het handig is om de beurt aan iemand anders door te geven. Bovendien vallen er af en toe Senzu Beans naar beneden die je zelf kan gebruiken, maar ook naar de zijlijn kan schoppen zodat je teamgenoten er profijt van hebben. Deze speciale bonen brengen de gezondheid van beschadigde personages vervolgens omhoog.

  Meer dan vechten

  Dragon Ball FighterZ is meer dan alleen een fighting game. Her lijkt er op dat het zelfs een heel sociaal platform wordt. Het menu van het spel is in wezen een eilandje waar grote groepen aan spelers, weergegeven als Dragon Ball avatars, rond kunnen lopen en met elkaar communiceren. In deze hub moet je zelf naar bepaalde uithoeken rennen om speltypes te starten.

  Zoals het er nu uitziet, krijgt Dragon Ball FighterZ een enorm sociaal draagvlak. Naast het gegeven dat je andere matches live kan meekijken, is er de mogelijkheid om je eigen wedstrijden terug te zien om je tactieken te verbeteren. Bovendien kan je contact zoeken met andere spelers door preset teksten te verzenden. Die zijn weergegeven door middel van een stempel van een Dragon Ball Z character met bijbehorende pose en quote.

  Dragon Ball FighterZ komt pas in februari 2018 uit, maar nu al is het een game om naar uit te kijken. Tegen die tijd is er gelukkig ook meer informatie over het spel bekend, of ben je er misschien zelf al mee aan de slag gegaan. In september vindt er namelijk een gesloten beta plaats en in januari 2018 volgt de open beta. Als je het spel pre-ordered, speel je vanaf de release ook nog eens Super Saiyan Goku en Super Saiyan Vegeta vrij.

  Dragon Ball FighterZ

  Verkijgbaar vanaf 26 january 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.