Draait Assassin’s Creed Valhalla beter op Xbox One X of Xbox Series S?

  Microsoft komt heel binnenkort met de Xbox Series S en Series X. Een van de titels die een cross-platform release krijgen is Assassin's Creed Valhalla van Ubisoft. De game komt naar de Xbox Series X en S en daarnaast naar de huidige Xbox platformen. Wij vroegen ons af of Assassin’s Creed Valhalla beter draait op de Xbox Series S of de Xbox One X. Welk platform moet je voor deze game hebben?

  Graphics

  De Xbox One X en de Xbox Series S- versie van Assassin’s Creed Valhalla zullen er heel anders uit laten zien. Natuurlijk zullen beide versies een tof avontuur brengen in een ongetwijfeld geweldig uitgewerkte wereld. Toch zul je op beide consoles behoorlijk wat verschillen merken. Zo zul je alleen al op grafisch gebied merken dat er een behoorlijk verschil tussen beide versies voorbij komt. En dit is niet altijd positief voor de Xbox Series S.

  De Xbox One X heeft in principe dezelfde CPU als de Xbox One die al in 2013 uitkwam, zij het met wat flinke upgrades. Daardoor geeft de console je bijvoorbeeld de mogelijkheid om je games in 4K (2160p) met HDR te spelen. De Xbox One X versie moet het nog wel zonder de DirectX RayTracing en AMD’s Zen2- en RDNA-architectuur en de andere next-gen opties doen die de Xbox Series S wel gaat bieden. De resolutie van de Xbox Series S is alleen een stuk lager met maximaal 1440p en HDR. Wel zal de Series S je Dolby Vision bieden (als je tv dit heeft) tijdens het gamen, terwijl dit bij de Xbox One X alleen in bepaalde apps zoals Netflix het geval is.

  De framerate

  Op het gebied van framerate zal Assassin’s Creed Valhalla waarschijnlijk 60 frames per seconde gaan halen op de Series S (, net als op de Series X). De framerate van de Series X-versie van de game is onlangs nog door Ubisoft bevestigd. Over de framerate op de huidige platformen en dus de Xbox One X, heeft Ubisoft niets gemeld. Titels als Gears 5 en The Outer Worlds draaien op de Xbox One X in volledige 4K resolutie, maar op 30 fps.

  Gezien Ubisoft daarnaast de focus heeft liggen op graphics en niet op framerate, is de kans behoorlijk groot dat Valhalla op dit platform maximaal 30 frames per seconde zal leveren. Dit is nog niet zeker en het kan dus zomaar zo zijn dat ook deze versie op 60 frames per seconde gaat draaien.

  Geluid

  Op het gebied van het geluid in beide consoles kunnen we redelijk kort zijn. Naast de grafische kant heeft een console behoorlijk wat invloed als het aankomt op geluid. Dit is bij Assassin’s Creed Valhalla ook het geval. De opties wat betreft het geluid zijn in de verschillende versies van Valhalla anders en zullen de ervaring van de game flink beïnvloeden. Hoewel beide consoles je geluidsset tot maximaal 7.1 ondersteunen en in beide gevallen 3D-geluid bieden, is de Series S superieur op het gebied van geluid.

  Dit komt doordat de Series S vanaf de launch Dolby Atmos zal bieden tijdens het gamen, terwijl de Xbox One X dit alleen in bepaalde apps biedt. Daardoor biedt de Xbox Series S je ruimtelijk 3D-geluid, maar wel met een kanttekening: je tv moet voorzien zijn van Dolby Atmos, anders werkt het niet. In dat laatste geval zul je wat betreft het geluid nagenoeg dezelfde ervaring hebben op beide platformen. Afhankelijk van je tv krijg je dus een betere ervaring door de Xbox Series S versie aan te schaffen.

  Laadtijden

  Het laatste element dat voor een flink verschil in je spelervaring zal gaan zorgen is de (afwezigheid van) laadtijden. Dit is geen lastige, gezien Assassin’s Creed Valhalla een game is die het label ‘Optimised for Xbox Series X’ met zich meedraagt. Dit geeft aan dat de game gebruik maakt van de Velocity Architecture van de Xbox Series X en S, waardoor de unieke kracht van de SSD van de Xbox Series S optimaal gebruikt wordt.

  Hierdoor verdwijnen de laadtijden voor een groot deel en hou je meer tijd over om met Eivor in Engeland om je heen te slaan. Op de Xbox One X zijn de laadtijden van de game nog onbekend, maar ga er in dit geval maar vanuit dat je vaker en langer zult moeten wachten dan op de Series S.

  Verdict –Xbox Series S draait Valhalla beter

  De conclusie na deze drie punten is dat de verschillen grotendeels minimaal en subjectief zijn. Op de Series X zullen de laadtijden bijvoorbeeld een stuk korter zijn. Verder heeft de console geen volledige 4K resolutie, maar krijg je wel de next-gen voordelen zoals ray tracing op de voordelige kleine broer van de Xbox Series X. Assassin’s Creed Valhalla zal op de Xbox One X daarentegen wel volledig in 4K zijn, waardoor het ongetwijfeld smullen wordt om Engeland te veroveren als de game op 17 november uitkomt.

  Assassin's Creed Valhalla

  Verkijgbaar vanaf 10 november 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.