Het Lightsaber is één van de meest herkenbare voorwerpen uit het Star Wars-universum. Helaas kan het tot dusver niet echt bestaan en moeten speelgoedversies vaak iets inleveren. Vaak is dat het licht, ook bij LEGO, al is dat niet altijd zo geweest.
Veel elementen in LEGO Star Wars zijn door de jaren heen flink verbeterd. De bedrukking van figuurtjes is bijvoorbeeld door de jaren heen steeds beter geworden. Maar het Lightsaber is meteen bijzonder goed geslaagd en is sinds 1999 nooit ingrijpend veranderd.
Het handvat heeft nog altijd dezelfde vorm: alleen de kleur en de manier waarop een glanzend metaaleffect wordt bereikt zijn veranderd. Ook de gekleurde staafjes die in dat handvat moeten zijn, afgezien van misschien een gewijzigd materiaal of een iets andere kleur, hetzelfde als altijd. Er is nooit iets ingrijpends gedaan met het lightsaber, behalve in vier sets in 2005.
Want in dat jaar besloot LEGO iets te doen aan een ‘tekortkoming’ die veel speelgoed Lightsabers hebben. De Lightsabers die minifiguurtjes ter hand nemen geven namelijk helemaal geen licht. Voor een aantal sets, voornamelijk gebaseerd op Revenge of the Sith, kwam daar verandering in.
Vijf minifiguurtjes, verdeeld over vier sets, kregen een wapen in hand dat daadwerkelijk licht gaf. Als je op de hoofden van Anakin Skywalker, Obi-Wan Kenobi, Darth Vader, Mace Windu of Luminara Unduli drukte, kwam er een gloed uit hun Lightsabers. Dat had alleen wel het minpunt dat de zwaarden ook volledig vastzaten aan het figuurtje.
Dat maakt je figuurtje gelijk veel minder geschikt om mee te spelen. Probeer het bijvoorbeeld maar eens in de cockpit van een ruimteschip te krijgen als het permanent een lightsaber in de hand heeft. Maar was dat maar het enige probleem met het hele idee.
Het lichtgevende Lightsaber had nog meer problemen. Ze waren bijvoorbeeld kwetsbaar en de batterijen gingen niet bijzonder lang mee. Maar waarschijnlijk was het het kostenplaatje wat het lichtgevende Lightsaber de das om heeft gedaan.
In 2005 stond LEGO er financieel namelijk niet bijzonder goed voor. Er was in de jaren daarvoor veel gemaakt dat niet herkenbaar was als LEGO. Ook dingen die wel duidelijk LEGO waren, kostten soms meer om te maken dan wat er in de winkel voor gevraagd werd.
De elektronica en extra gecompliceerde mallen van een minifiguurtje met lichtgevend Lightsaber maakten dat deze figuurtjes waarschijnlijk hun productiekosten niet waard waren. Gelukkig heeft LEGO dat snel ingezien, want zoals gezegd verdween het hele idee binnen een jaar.
Officiële LEGO Lightsabers die daadwerkelijk licht geven zijn sindsdien nooit meer gemaakt. Maar wie wil kan ze nog wel vinden. Er zijn derde partijen die vergelijkbare dingen maken. Het voordeel? Ze zitten niet permanent vast aan je minifiguurtje. Wel moet je voor lief nemen dat ze vaak bekabeld zijn, al is er een argument te maken dat dat beter is dan dat je een minuscuul batterijtje moet vervangen.