Monster Hunter Wilds is officieel hier! De nieuwste telg in de geliefde gamereeks is het meest toegankelijke deel in de reeks, maar er zijn wat geheimen die het spel je niet vertelt. Dit zijn vijf Monster Hunter Wilds geheimen die de game je niet vertelt.
Waar eerdere Monster Hunter-games qua opzet spelers veelal quests voorschotelden om te jagen op monsters, neemt een groot verhaal je nu aan de hand. Zo is het wat simpeler om te genieten van de grootste wereld vol biodiversiteit en de vele monsters die daarin rondlopen. Maar om een doorgewinterde jager te worden, moet je op de details letten. Daarom lichten we alvast vijf geheimen in Monster Hunter Wilds voor je uit om je goed op weg te helpen.
Tijdens je avontuur in Monster Hunter Wilds kom je veel in aanraking met allerlei cijfers. Eén van de cijfers waar je waarschijnlijk snel op zal focussen is de schade die je wapen aanricht. Des te meer schade, des te sneller een monster tegen de grond zal vallen, zodat je zijn of haar kostbare materialen kan verzamelen.
Het getal dat naast je wapen staat is alleen vrij verwarrend. Als er bijvoorbeeld 400 schade staat bij je Greatsword en 400 bij een Sword & Shield, dan zou je verwachten dat beide wapens evenveel schade aanrichten per klap, maar dat is niet het geval. Elke aanval heeft namelijk een bepaalde ‘motion value’. Heeft een aanval een motion value van 20 met een eerder benoemd wapen met 400 attack, dan doe je 80 schade.
Een snel wapen heeft met elke aanval een veel lagere motion value dan een langzamer wapen. Helemaal als je het wapen in kwestie kan chargen, zoals een Greatsword. Daarnaast komen er ook nog multipliers bij kijken op basis van hoe scherp je wapen is en waar je het monster raakt. Achter de schermen is Monster Hunter Wilds dan ook één grote rekensom.
Hoe schade berekend wordt is overigens weer een ander verhaal als het aankomt op elemental damage en status effects. Dat soort schade heeft meer vaste waarden, waardoor het aangeraden wordt om een snel wapen te gebruiken als je die kant op wil gaan, zoals Dual Blades, Lance of Sword & Shield.
Monster Hunter Wilds geeft je op console de keuze tussen een grafische en performance modus. Of een gebalanceerde modus als je het spel op de PlayStation 5 Pro speelt. Bij het opstarten van de game krijg je de keuze tussen deze opties. Net als bij ieder ander spel zou je denken dat je de gemakkelijk deze modus kan wijzigen vanuit het menu.
Dat is alleen niet helemaal het geval. Alleen vanuit het hoofdmenu kun je wisselen tussen deze modi, dus kies bewust en vol overtuiging voor de instelling waarin je wil spelen. Niets is irritanter dan in-game zitten, beseffen dat de grafische modus het spel toch wat stroperig maakt en je dan weer terug moet naar het hoofdmenu om deze instelling aan te passen.
Wat zo uniek is aan het opjagen van monsters in Monster Hunter is dat de beesten hun eigen gedragspatronen hebben. Die zijn bijzonder menselijk, zoals het vluchten voor gevaar en het terugkeren naar hun nest om te gaan slapen om te herstellen. Dat laatste zal je vaak genoeg meemaken in Monster Hunter Wilds.
Wat het spel je echter niet vertelt, is dat je slapende monsters het beste kunt wekken door ze met maximale aanvalskracht te raken. De eerste klap die je uitdeelt aan een slapend monster doet namelijk twee keer zoveel schade. Dus als je een slapend monster ziet, valt het altijd aan te raden om te wisselen naar je sterkste wapen voor maximale schade.
Het verzamelen van materialen en voorwerpen is een groot onderdeel van Monster Hunter Wilds. Als je in het veld een Potion wil maken, dan heb je daarvoor een Herb nodig. Je kan dat handmatig doen, maar het is veel sneller als je slim gebruikmaakt van de Crafting List.
Op deze lijst staan alle bekende ‘recepten’ die je hebt van items die je kan maken. Je kan per item vervolgens aanvinken of je die automatisch wil craften zodra je de benodigde materialen in kwestie oppakt.
Naast automatisch craften is handmatig craften overigens ook heel handig. Van sommige voorwerpen kan je namelijk maar een select aantal meenemen tijdens een hunt. Denk bijvoorbeeld aan een Large Barrel Bomb. Maar je kan wel extra materialen meenemen om gedurende een jacht nog meer bommen te maken. Ideaal voor als je een monster meerdere keren in slaap kan laten sukkelen.
Het is optioneel om te eten voordat je op monsters gaat jagen, maar eigenlijk moet je altijd een maaltijd verorberen voor de jacht begint. Op elk vlak profiteer je ervan tijdens gevechten door eerst wat te eten. Je krijgt zowel een boost in je maximale stamina en HP.
Vooral de boost van je stamina is handig, gezien je daardoor langer en vaker kunt sprinten en uit de weg kan duiken voor aanvallen. Daarnaast kun je meer schade incasseren met extra health, wat vooral bij moeilijkere gevechten later in het spel een enorm voordeel is. En als je extra stamina tijdens een gevecht verdwijnt na verloop van tijd, dan kan je een ration eten om hem weer aan te vullen.
Poll