Dit kan er worden gedaan tegen vervelende scalpers

Article
zaterdag, 05 oktober 2024 om 11:00
ps5 pro anniversary edition bundle

Scalpers zijn steeds vaker een probleem bij producten met een gelimiteerde oplage. Maar wat is er tegen te doen? Dit zijn de methodes die winkels en consumenten kunnen inzetten om scalpers tegen te gaan.

Limiet op de aankoop

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat er producten worden verkocht met een gelimiteerde oplage. Denk bijvoorbeeld aan speciale sneakers, limited edition horloges, de recente PS5 Pro Anniversary Edition en kaartjes voor grote concerten en festivals. Als iets gewild is en er zijn er maar weinig van te koop, dan kan je je klok erop gelijk zetten dat scalpers zullen toeslaan.

Bij veel verkopen of pre-orders van gelimiteerde producten zijn de meeste consumenten geïnteresseerd in één product. Denk bijvoorbeeld aan de PS5 Pro Anniversary Edition Bundle, die een prijskaartje had van 1100 euro. Je hebt er ook maar één nodig. Toch is het bij veel verkopen mogelijk om meerdere exemplaren van een product in huis te halen en dat is voer voor scalpers.

Een maatregel die winkels kunnen en eigenlijk veel vaker moeten inzetten om scalpers te voorkomen, is het instellen van een maximum aantal producten dat gekocht kan worden. In veel gevallen zou dat eigenlijk gewoon één exemplaar moeten zijn. Zelfs als scalpers meerdere accounts aanmaken, kost het meer tijd om toe te slaan en in die periode hebben echte consumenten de kans om een exemplaar te bemachtigen.

Het Nintendo Museum voert deze maatregel nu ook in, nadat de winkel in het museum één dag open was. Populaire merchandise die gelijk voor een veel hoger bedrag werd verkocht op tweedehandssites, zoals Wii Mote-kussen, heeft nu een limiet per persoon.

Verificatie van de gebruiker

Een andere methode om ervoor te zorgen dat scalpers niet met een hele voorraad exclusieve producten aan de haal gaan, is een systeem om de identiteit van een persoon te verifiëren. Dat hoeft niet met een ID-bewijs, een account kan in sommige gevallen al voldoende zijn.

Zo’n systeem heeft Sony bijvoorbeeld ingevoerd met de Anniversary Edition pre-orders in Japan. Gebruikers moeten inloggen met een PSN-account en kunnen alleen producten kopen als ze minimaal 30 uur aan games hebben gespeeld op het account en in het bezit zijn van een PlayStation 4 of PlayStation 5.

Het verifiëren van kopers helpt ook mee tegen bots. Scalpers zetten vaak bots in om in één keer een massale hoeveelheid van een product te kopen. Met name met de originele PlayStation 5 was dat een groot probleem. Het moment dat er een PS5 te koop stond, was die binnen een paar seconden verdwenen. Een echt persoon kan helaas nooit zo snel reageren.

Vertrouwen op je geluk

Voor de verkoop van de speciale PlayStation producten in Japan wordt niet alleen gebruikgemaakt van een verificatiesysteem. Als consumenten interesse hebben in een product, dan worden ze op een lijst gezet. Na 14 oktober wordt vervolgens een loterij gehouden en de winnaars willekeurig gekozen uit de mensen die op de lijst staan.

Dit systeem zal veel Nederlanders ook zeer bekend voorkomen. Met de schaarste rondom de PlayStation 5 was dit namelijk de methode van meerdere retailers, zoals Coolblue en BCC, om scalpers te voorkomen. Geïnteresseerden konden opgeven en de winnaars kregen de kans om een PS5 aan te schaffen.

Het is een handige methode om scalpers tegen te gaan. Niet alleen hebben ze geen garantie op een exemplaar, maar bij een loterij mag een persoon zich maar één keer aanmelden. Als een adres vaker in het systeem staat, wordt diegene meteen gediskwalificeerd.

Niet kopen van scalpers

Een methode die winkeliers niet kunnen invoeren, maar consumenten wel, is een heel simpele: koop niet van scalpers. Het valt onder het principe dat je slecht gedrag niet moet aanmoedigen en het werkt scalpers bovendien alleen maar in de hand.

Laten we bijvoorbeeld de PS5 Pro Anniversary Edition Bundle weer als voorbeeld nemen. De bundel ging op PlayStation Direct weg voor 1100 euro en stond binnen een paar minuten voor 3000 euro op Marktplaats. Toen bleek dat de bundel meteen was uitverkocht, ging de prijs bij sommige verkopers zelfs omhoog naar 4000 en 5000 euro. Dat lijkt een idioot bedrag, maar er meteen op geboden.

Als een scalper zo’n bundel weet te verkopen voor 5000 euro, of zelfs ‘maar’ 3000 euro, dan gebeuren er twee dingen. Ten eerste weet de scalper dat mensen idiote prijzen over hebben voor exclusieve producten, wat het alleen nog maar aanlokkelijker maakt om vaker te scalpen. En met die duizenden euro’s winst kan de scalper ook weer investeren in nieuwe producten om te kopen en voor het drievoudige door te verkopen.

Het tegenovergestelde gebeurt wanneer je geen producten koopt van scalpers. Zij komen eerst vast te zitten met een investering die ze niet kwijtraken, waardoor ze dat geld niet kunnen gebruiken om iets anders te kopen. Des te vaker hun plannetje mislukt, des te sneller ze zullen stoppen met scalpen. De beste maatregel tegen scalpers hebben consumenten dus zelf in de hand.

Populair Nieuws