Dit is wat je moet weten over de Age of Empires 4 release

Article
zaterdag, 10 april 2021 om 18:30
age of empires 4 backgroundf1617804944
Na een stilte van bijna twee jaar kondigde Relic eindelijk de Age of Empires 4 Fan Preview aan die vandaag uitkomt. De ontwikkelaar lichtte voor ons eerder al een tipje van de sluier op, en gaf ons de kans om vragen te stellen aan het team dat werkt aan AOE 4. Mocht je de stream gemist hebben, dan kun je die op de website van de game terugkijken.
De stream toonde naast toevoegingen aan de Age of Empires 2 Definitive Edition en de AOE 3 Definitive Edition ook uitgebreide gameplay van het langverwachte Age of Empires 4. Er werden onder meer speelbare landen en nieuwe mechanics getoond, informatie gegeven over de campaigns. Maar bovendien werd er een voorlopige releasedatum bekendgemaakt: Age of Empires 4 komt naar verwachting uit in de herfst van 2021, en zal ook te spelen zijn via de Xbox Game Pass.
age of empires 4 engelandf1617805735

Age of Empires 4 voelt vertrouwd aan

Op het eerste gezicht lijkt de game sterk op zijn voorgangers, en vooral toch op Age of Empires 2, veruit de populairste game in de franchise. De basis is dan ook nog steeds hetzelfde; verzamel de vier grondstoffen hout, voedsel, steen en goud, en na een tijdje ga je door naar de volgende age. In totaal zijn er vijf ages: dark age, feudal age, castle age, en de imperial age. Precies dezelfden als in Age of Empires 2 dus.
Volgens het team dat namens ontwikkelaars World’s Edge en Relic Entertainment de stream presenteerde is dit met opzet. Adam Isgreen, creatief directeur bij World’s Edge vertelde: “Age of Empires 4 voelt voor velen van ons als een spirituele opvolger van Age of Empires 2. We hebben het gevoel van de oude game, dat voor heel veel fans belangrijk is, geprobeerd te recreëren.”
En dat blijkt; de soundtrack zal alle fans van de serie (letterlijk en figuurlijk) als muziek in de oren klinken. Belangrijke features zijn nog weinig veranderd. En ook zul je nog steeds met ongeveer dezelfde soort eenheden moeten vechten als in het tweede deel. Maar natuurlijk is dit niet gewoon dezelfde game in een nieuw jasje: er zijn ook heel veel dingen veranderd.
age of empires 4 chinaf1617805713

Veel nieuwe mechanics

Eén van de grote veranderingen die meteen opvalt is dat je nu blijkbaar je eenheden in bepaalde formaties kunt opstellen, en deze als groep kunt besturen. Ook zien we in de stream dat je blijkbaar meer gebruik kunt maken van het terrein. Een voorbeeld hiervan is dat je je soldaten in een bos kunt plaatsen, waar ze niet in het zicht van je tegenstander staan, die je vervolgens in een hinderlaag kunt lokken.
Ook wordt het in Age of Empires 4 mogelijk om je stad te verdedigen door boogschutters op de muren te plaatsen. Andersom zijn er in de stream ook belegeringstorens te zien, die te zijn bemannen met soldaten om zo over de muren heen te komen.
Volgens de ontwikkelaar zullen de verschillende landen, waarvan er acht zullen zijn als de game uitkomt, niet langer veelal gekopieerde eenheden gebruiken, maar allemaal uniek aanvoelen. Dit betekent dat de game zogenaamde ‘asymmetrische’ gameplay zal hebben; je kunt niet voor elk land dezelfde strategieën gebruiken, maar zult je speelstijl sterk aan moeten passen.
age of empires 4 campaignf1617805681

Deze landen zitten in Age of Empires 4

Zoals gezegd zullen er in de game acht speelbare beschavingen zitten, met zowel Europese als Aziatische landen. Ook wordt er door het team gehint naar een Amerikaanse beschaving, mogelijk de Azteken. De landen die al met zekerheid bekend zijn, zijn China, het Delhi Sultanate in India, Mongolië, en Engeland.
Ook zal de game in ieder geval vier campaigns hebben, waarvan er één bekend is; de invasie van de Noormannen in Engeland in 1066. Echter zullen deze iets anders werken dan we gewend zijn; in plaats van dat de campaigns over één oorlog gaan, zul je de campaign beginnen als William The Conqueror, maar speel je het volgende hoofdstuk als een van zijn zoons. De campaign gaat zo door tot laat in de middeleeuwen.
Qua schaal lijkt de game niet veel groter te worden dan bijvoorbeeld de Age of Empires 2: Definitive Edition. Volgens de ontwikkelaar zal het spel online met maximaal acht spelers in één potje te spelen zijn, met om te beginnen 200 eenheden per speler. Wel is er voor het eerst een co-op modus beloofd voor de campaigns.

Age of Empires 4 release in herfst 2021

De langverwachte game komt volgens World’s Edge uit in de herfst van 2021. Een exacte datum is nog niet bekend. De game zal om te beginnen alleen uitkomen op de pc. Gevraagd of de game ook naar de Xbox zou komen, reageerde Adam Isgreen met “we zijn onze opties aan het bekijken, maar ik beloof niks. Deze serie is begonnen als een pure pc game, en we willen eerst zorgen dat we dat succes voortzetten.”