Dit is wanneer het F1 2023-seizoen van start gaat

Article
dinsdag, 06 december 2022 om 11:30
max verstappen red bull racing gp bahrein 2022f1669884124
Het Formule 1-seizoen is ten einde en dat betekent dat het lange wachten is begonnen. Dit is wanneer het F1 2023-seizoen van start gaat en de eerste auto’s de baan op gaan.
Normaal gesproken gaat de Formule 1 door tot ongeveer halverwege december, maar door het WK voetbal in Qatar is het seizoen eerder beëindigd - zodat er geen twee grote sporten met elkaar moeten vechten om kijkers. Dat betekent alleen wel dat we nog langer geduld moeten hebben op de start van het nieuwe seizoen.
We moeten wachten tot 2 maart 2023 voordat de teams neerstrijken in Bahrein voor de allereerste Grand Prix van het jaar. Om vervolgens op 5 maart de eerste race te aanschouwen en zien hoe de verhoudingen liggen. Elk jaar is het weer een verrassing welk team de beste auto van het jaar heeft afgeleverd.
Wel worden we in 2023 getrakteerd op het langste F1-seizoen tot nu toe. Volgend jaar zullen er namelijk maar liefst 24 Grands Prix worden georganiseerd, mede door de toevoeging van de Grand Prix van Las Vegas. Het is alleen wel mogelijk dat er nog een race geschrapt wordt, aangezien de Grand Prix van China naar verluidt op losse schroeven staat door het coronabeleid.
rb18 max verstappen f1 autof1644423858

De onthullingen van de F1 2023-auto’s

Voordat het nieuwe seizoen begint, is het natuurlijk eerst tijd voor de onthullingen van de auto’s. We zien dan wat voor kunstwerkjes de teams weer hebben afgeleverd qua livery en het ontwerp qua bodywork.
Wanneer de teams precies hun nieuwe F1-auto’s gaan onthullen, dan blijft nog even een geheim. Vaak maken de teams pas kort van tevoren bekend wanneer de grote reveal zal zijn en de onthulling is over het algemeen weer een paar dagen voor de wintertest.
Het is alleen wel mogelijk dat we niet het uiteindelijke ontwerp zien, want in 2022 hielden veel teams nog even de kaarten dicht tegen de borst, waaronder Red Bull Racing. Het team van Max Verstappen liet simpelweg de 2022 showcar zien, om vervolgens in Bahrein de echte RB18 op de baan los te laten. Alles om ervoor te zorgen dat de concurrentie niet kan afkijken.
max verstappen wintertest 2021f1669883930

De wintertest van 2023

Tijdens de wintertest weten dus echt met welke auto’s de teams het seizoen zullen beginnen. Maar ook daarvoor moeten we nog eventjes geduld hebben. In 2023 zal de test gehouden worden over drie dagen van 23 februari tot en met 25 februari. Slechts een week voor de start van het F1-seizoen dus. Ook dit jaar wordt het weer georganiseerd in Bahrein, op het Bahrain International Circuit.
De wintertest werd volgens traditie jarenlang gehouden op het Circuit de Catalunya, vlakbij Barcelona. In 2021 werd alleen besloten om de test te verplaatsen naar Bahrein, in verband met de coronapandemie. En omdat de seizoensopener niet meer in Australië is, maar in Bahrein zelf, is het net zo makkelijk om alle teams daarheen te laten komen. Dat scheelt weer een hele verhuizing voor de teams en het personeel, die het dit jaar al druk genoeg hebben met de volle kalender.
Je kan dus alvast 23 tot en met 25 februari markeren in je agenda, om al een klein voorproefje te krijgen van het nieuwe Formule 1-seizoen. En dan een week later gaat de actie echt los met de allereerste Grand Prix van 2023!